Senatorul PSD Dan Șova a declarat miercuri pentru NewsIn că este o "coincidență bizară" între începerea campaniei electorale de la referendum și zvonurile privind referirile la USL dintr-o anchetă DNA deschisă asupra unor membri CSM.
Întrebat dacă afectează USL zvonurile potrivit cărora un membru CSM și consilierul acestuia şi-ar fi negociat cu persoane din conducerea USL funcţiile de procuror-şef al DNA şi de procuror general al României, Șova a declarat că acest lucru i se pare "umoristic".
"Eu nu cred că ne afectează deloc. Mie, sincer să fiu, mi se pare o treabă umoristică, pentru că trebuie să ne uităm la modul în care sunt numiți procurorii în România, procurorul-șef al DNA și procurorul general. Mă refer la faptul că Ministrul Justiției propune, CSM avizează și Președintele României numește. Am înțeles de la televizor că înregistrările sunt vechi de acum o lună. Dacă sunt vechi de acum o lună, vă reamintesc că acum o lună era liniște pe scena politică românească și încercam să coabităm cu președintele Traian Băsescu. Mie, sincer să fiu, mi se pare umoristic ca cineva să-și imagineze că liderii USL se duceau la Traian Băsescu să facă trafic de influență să numească procurorii. Eu nu pot să iau decât ca pe o glumă treaba acesta", a declarat Șova.
Întrebat dacă este vreo legătură între aceste zvonuri și campania pentru referendum, Șova a precizat că este o "coincidență bizară". "Nu știu, acuma nu pot să îmi imaginez că DNA-ul este oficial în campanie electorală. Sper să nu fie așa, Doamne ferește! Este o coincidență bizară între afirmațiile președintelui (Traian Băsescu, n.red.), începutul campaniei și lansarea acestor zvonuri. Dar eu cred că cel mai simplu s-ar rezolva dacă astăzi, nu mâine, astăzi purtătorul de cuvînt al DNA-ului ar ieși public și ar spune ce anchetează, pe cine, pe ce probe se bazează în mod transparent, când s-au petrecut faptele, deci să spună public ca să știm despre ce vorbim. Așa, să facem speculații, mi se pare o glumă. Păi niciun lider USL nu are atribuții în numirea procurorilor în România, în România procurorii sunt numiți prin decret prezidențial. Iar trafic de influență, conform lui 256 (articolul 256 din Codul Penal, n.red.) trebuie să îl faci pe lângă persoana care are atribuția, ori atribuția de numire este la președintele României. Uite, eu spre deosebire de președintele României care crede că noi vrem să preluăm controlul asupra Justiției, mă rog, nu știu de la cine să-l preluăm, asta e o altă întrbare, eu nu-mi imaginez că cineva a făcut trafic de influență pe lângă el ca să numească procurori. Nu cred asta", a precizat Șova.
Procurorii DNA efectuează, în această dimineaţă, percheziţii la sediul CSM, în locuinţele membrului CSM George Bălan şi a consilierului acestuia, Marcel Sâmpentru. Cei doi procurori sunt acuzați de trafic de influență pe lângă lideri politici din USL, pentru funcţia de Procuror General al României, respectiv şef al DNA. Potrivit unor surse citate de EVZ, negocierile pentru funcția de procuror general al României ar fi ajuns până la Primul Ministru Victor Ponta.