Mergi la conţinutul principal

Politia lucreaza de nota zece! Hai, de 9,50...

Politia braileana a lucrat bine in anul 2006, si si-a indeplinit indicatorii de performanta, asa ca trebuie sa fim multumiti! Opinia ii apartine sefului Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica, Ion Rotaru. Rotaru pare hotarit sa vada numai partea plina a paharului, cind este vorba despre activitatea Politiei, el fiind surd si orb la orice aspect care ar viza si jumatatea goala a paharului. Ca de obicei, si la analiza activitatii IJP pe anul 2006, prezentata in plenul Consiliului Judetean, seful ATOP ia in calcul numai statisticile oferite de IJP, si inchide ochii la realitatile nelinistitoare din strada. El a explicat consilierilor ca ATOP a stabilit noua indicatori de performanta, care pot fi cuantificati si masurati, si cu ajutorul acestora a stabilit cit de buna a fost activitatea institutiei. "Volumul ciminalitatii la nivel national este de 1468 de infractiuni la 100.000 de locuitori, comparativ cu 1387 infractiuni la 100.000 de locuitori, in judetul Braila. Noi am facut o analiza cind am elaborat strategia si am stabilit indicatorii de performanta si am constatat ca pe unii indicatori exista scaderi substantiale chiar, pe altii au fost relative scaderi, iar pe altii nu s-a inregistrat mare lucru". Seful Autoritatii
a omis sa prezinte si alte date din raportul intocmit. De exemplu: "Din analizele efectuate de ATOP pe parcursul anului 2006 a reiesit tendinta cresterii fenomenului infractional prin comiterea de fapte antisociale de catre minori si tineri, unii dintre ei lipsiti de supravegherea familiei sau care au abandonat cursurile scolare. Totodata se constata cresterea violentei intra si interfamiliala pe fondul nivelului de trai scazut, a lipsei resurselor materiale, a consumului excesiv de bauturi alcoolice precum si a lipsei locurilor de munca".
In conditiile in care lui Rotaru i se pare ca activitatea Politiei s-a imbunatatit, acesta se mira ca nu acelasi lucru s-a intimplat cu imaginea institutiei. Seful ATOP nu pune aceasta perceptie a populatiei pe nesiguranta pe care cetatenii o simt cind sint in strada, sau chiar in propria casa, ci pe faptul ca anumite clanuri ale lumii interlope se lupta intre ele. In opinia sefului ATOP, interlopii se ataca doar intre ei, si nu se leaga de ceilalti cetateni, deci ei nu ar trebui sa reprezinte cine stie ce problema pentru comunitate. Rotaru pare sa ignore faptul ca, uneori, in atacurile interlopilor sint sparte si geamurile unor vecini si brailenii din cartierele marginase nu mai au curajul sa iasa in strada, de frica baietilor de cartier: "Una din problemele majore pe care le-am avut de analizat la ultima sedinta a fost legata de imaginea inca necorespunzatoare de care se bucura Politia la ora actuala, generata poate nu atit de rezultatele obtinute, care, comparativ cu anii trecuti, pe datele statistice, sint mai bune, dar ca imagine Politia nu a cistigat mare lucru. Acest fapt este generat in mod deosebit de actiunile unor grupuri de infractori, asa-numitele clanuri ale lumii interlope, care, este adevarat, se lupta intre ele, nu au generat victime colaterale, ca sa spunem asa, dar au creat o anumita stare de spririt si o imagine total negativa, din acest punct de vedere. Este punctul cel mai important pe care am actionat si vom actiona ca atentionare". Interesant este ca Rotaru admite ca imaginea Politiei nu este cea mai buna, in conditiile in care, in raportul pe care l-a semnat, vorbeste despre "cresterea increderii comunitatii in actiunile si competentele politiei", fara a preciza cum a masurat el increderea populatiei, ca sa determine o crestere a acesteia.

"E adevarata partea cu omorurile, domnul Ritzinger are dreptate, dar marea violenta, omorul, nu s-a comis in strada!"

Consilierul PNL Adrian Ritzinger i-a atras atentia lui Rotaru ca statisticile nu ofera intotdeauna o perspectiva exacta a situatiei, si comparatia cu media pe tara nu este nici ea edificatoare, sub anumite aspecte. Si daca Rotaru tot pune baza exclusiv pe statistici, Ritzinger i-a atras atentia asupra unor informatii din raportul prezentat, care indica o crestere cu 10% a numarului de omoruri si cu 15,7% a numarului de tilharii, pe care seful ATOP le trece cu vederea, facind referire doar la datele care indicau o ameliorare a procentelor infractionalitatii. De asemenea, consilierul liberal i-a sugerat lui Rotaru sa se mai uite si la ce se intimpla pe strada, nu doar in statistici, si a intrebat, printre altele, si despre taxa de protectie care se percepe elevilor din scoli, care nu figureaza in statisticile atit de indragite de Rotaru.
Adjunctul sefului IJP Braila, comisarul-sef Fanel Arama a venit cu niste explicatii care ar fi trebuit sa-i linisteasca pe consilieri: "Singurul procent care ne dezavantajeaza si care ne da o bila neagra este acea crestere a tilhariilor stradale cu 3,4%, dar va spun ca sint considerate tilharii nu loviri, vatamarea victimei si luarea portmoneului din buzunar, ci sint violente asupra bunului, smulgerea telefoanelor de la gitul minorilor, smulgerea posetelor de pe umarul femeilor, violente asupra obiectului, nu asupra victimei ( asadar, daca ti se smulge telefonul de la git, pe strada, se considera ca nu tu ai fost violentat, ci telefonul!-n.r.). e adevarata si partea cu omorurile, domnul Ritzinger are dreptate, dar marea violenta, omorul, nu s-a comis in strada", a spus comisarul-sef Arama.

"Toate institutiile abilitate la ordinea si linistea publica trebuie sa-si faca datoria"

Acesta a dat vina, pentru unele dintre deficiente, pe slaba colaborare cu unele dintre institutiile abilitate sa conlucreze pe linie de liniste si ordine publica si a nominalizat, in acest sens, Primaria municipiului: "Problema importanta, cea pe care trebuie sa o intelegem noi este ca toate institutiile abilitate la ordinea si linistea publica trebuie sa-si faca datoria. Degeaba am vorbit de programe, degeaba am accesat programe si in anul 2005 si in 2006, atit timp cit nu toti partenerii nostri ne-au ajutat. Stiti foarte bine ca am avut programul pe reducerea accidentelor rutiere, am scazut foarte mult numarul acestora, comparativ cu media pe tara. Ne-am chinuit, am avut citiva parteneri care si-au adus contributia, insa nu toti si eu pot sa va spun ca primaria in continuare nu ne-a ajutat cu absolut nimic. Noi nu am venit niciodata sa ne plingem la CJ ca nu avem bani. Dimpotriva, pot sa va spun ca avem o dotare foarte buna, avem un parc auto destul de bun, peste 2 saptamini tot efectivul de agenti de politie va fi complet. Singura problema din punct de vedere logistic este aceea a combustibilului, a bugetului mic pentru piese de schimb si materialelor de intretinere pentru posturile de politie rurala".
Si fiindca veni vorba despre zona rurala, presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, i-a sugerat lui Arama: "Incercati sa faceti rotirea sefilor de post, ca s-au cam obisnuit unii cu oamenii si cu locul respectiv si avem destul de multe reclamatii. Mai rotiti-i putin, sa vada cum mai este si in alte localitati, daca va permite legea. In rest, pot sa va spun ca CJ a facut si o sa mai faca plasamente inclusiv la sediul Politiei, unde o sa cumparam - mi se pare ca este deja in faza de licitatie- un server care sa deserveasca politia, pentru ca acolo merg jumatate o data, jumatate o data, parca sintem in alta lume, nu in 2007!".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro