Mergi la conţinutul principal

Polipii colonici

Acest articol se adreaseaza potentialului pacient al Klinikum Medical Center, Braila. Datele prezentate sunt o scurta informare si nu se constituie intr-un articol stiintific. Pentru informatii suplimentare este necesara consultatia medicilor specialisti ai Klinikum Medical Center.

1.Definitie
Polipii colonici sint mici excrescente (tumorete) dezvoltate in interiorul intestinului gros, cu precadere in ultima portiune a acestuia.
2.Cauze ale aparitiei (Etiologie)
Cauzele aparitiei polipilor colonici nu sint cunoscute. Se crede ca sint implicati factori ereditari (mosteniti de la parint) si factori alimentari. Majoritatea polipilor colonici sint de cauza benigna (nu cancerigeni) ,dar, cu trecerea timpului, uni dintre acesti polipi colonici pot degenera malign, transformindu-se in ceia ce se numeste cancer. Aceasta motiveaza detectarea cit mai rapida a polipilor benigni, pentru a fi tratati si a evita degenerescenscenta acestora.
3.Simptomatologie
Polipii de mici dimensiuni sint, in mod obisnuit, asimtomatici. Daca diametrul lor este mai mare de 1 cm pot apare semne clinice. Cele mai frecvente semne clinice sint:
- rectoragia,
- modificari ale tranzitului intestinal, cu aparitia diareei sau constipatiei.
Rectoragia este pierderea de singe prin scaun. Uneori pierderea de singe este intr-o cantitate atit de mica incit nu poate fi observata cu ochiul liber. Este ceea ce se cheama hemoragie oculta. Aceasta poate fi detectata numai prin test de laborator (test se de hemoragie oculta). Hemoragia, chiar daca este de mica amploare, dar repeteta, poate sa determine anemie (secundara feripriva). Pacientul anemic are paloare tegumentara, ameteli, zgomote la nivelul urechii, incapacitatea de concentrare, accelerare a pulsului (tahicardie).
4.Diagnostic
In clinica Klinikum Medical Center, Braila se efectueaza o serie de investigatii care au ca scop obiectivarea prezentei polipilor colonici.
Pe plan european se apreciaza ca videocolonoscopia digitala, este cea care ofera cea mai mare rata de incredere in privinta acuratetii de diagnostic. Videocolonoscopia permite medicului examinator sa inspecteze cu atentie intreaga mucoasa interna a colonului (uneori si a intestinului subtire terminal) pentru a identifica polipii sau formele canceroase dezvoltate la acest nivel. In timpul investigatiei se pot recolta mici fragmente (biopsii) din zonele de interes. Uneori se pot extirpa formatiuni precanceroase sau canceroase.
Cui se adreseaza aceasta investigatie?
In principal oricarui pacient care a observat singerare la nivelul anal, are o virsta mai mare de 40 de ani si are in familie antecedente de persoane cu tumori maligne. Investigatia este in general bine suportata de catre pacient. Un examen profesionist nu provoaca nici un disconfort pacientului.Alte metode de mai mica importanta in privinta acuratetii de diagnostic fata de colonoscopie sunt: irigografia baritata (vezi imaginea de mai jos), testul genetic, colonoscopia virtuala, tomografia computerizata, antigenii carcinogenetici. Aceste metode nu sunt detaliate in cursul acetui articol, valoarea lor fiind orientativa.

5.Tratament
In privinta tratamentului polipilor colonici, tratamentul este diferentiat in functie de natura polipului benign, precanceros sau malign. Natura polipului se stabileste prin examen bioptic (mica portiune din polip ce se extrage utilizand un dispozitiv numit pensa de biopsie) efectuat prin videocolonoscopie. Acest fragment bioptic este trimis la examen morfopatologic, unde, in urma observatiilor microscopice, se stabileste daca este benign, precanceros sau malign. Polipi benigni sint adesea excizati tot printr-o metoda colonoscopica. Polipi maligni, mai ales daca sint de mari dimensiuni, necesita operatie prin deschiderea abdomenului, anestezie generala si terapie intensiva.
6.Riscuri in tratament
Riscurile interventiilor prin video colonoscopie sint foarte reduse. Sint cunoscute urmatoarele situatii:
1. perforatiile de colon
2. hemoragia prin afectarea mucoasei colonice
3. complicatii date de sedativele folosite in timpul interventiei chirurgicale.
Precizez ca aceste complicatii sint extrem de rare.
7.Prognostic (Anticipare asupra evolutiei polipilor tratati)
Prognosticul urmarea tratamentului pentru polipii colonici de cauza benigna este foarte bun. Acestor pacienti le este recomandat efectuarea unei video colonoscopii la fiecare 5 ani si cu un test de hemoragie oculta din scaun. Pentru pacientii la care examenul morfopatologic identifica o stare precanceroasa sau canceroasa , se recomanda efectuarea unei video colonoscopii la 3 luni. Daca este evidentiata aparitia unor noi polipi, acestia pot si electrocoagulati (distrusi de rutina prin metoda electrica) in aceeasi sesiune.
8.Metode de preventie
-Sint studii sugereaza ca suplimentele de caciu ar scade riscul de aparitie a polipilor colonici.
-De asemenea tratamentul cu antiinflamatorii nesteroidiene (de tip Aspirina). Tratamentul trebuie condus de un medic chirurg sau un gastroenterolog.
-Se aprecieaza ca o dieta cu un continut scazut de grasimi si bogat in fibre, ar ajuta la prevenirea polipilor colonici.
-Oprirea fumatului si un consum alcolic moderat (sau absent) ar fi benefic.
Aceste masuri preventive nu sint o solutie, pentru persoanele trecute de 50 de ani, de substitutie a examenului videocolonoscopic in cazul aparitiei hemoragiilor rectale, sau in cazul existentei in familie a unor antecedente de cancer colorectal.

Dr. Pletea George Sorin,

Medic Primar Chirurgie Generala
Supraspecializare in Ecografie Generala, Endoscopie Diagnostica si Chirurgie Laparoscopica

Membru al Societatii Romane de Chirurgie Bariatrica
Medic coordonator al Klinikum Medical Center

Dr. Pletea George Sorin este, in timpul liber, un pasionat al informaticii si al excursiilor montane
Poate fi contactat la adresa: sorinpletea@yahoo.com

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro