• zilele trecute, Tribunalul Brăila a dat condamnarea pentru inculpatul Dan Adrian Romeo, ofițerul de poliție cu afaceri pe litoral și bani deținuți din vânzarea unor mașini de lux • acesta a primit o pedeapsă de 1 an și 4 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcţia și o pedeapsă principală de 9 luni închisoare pentru fals în șapte declaraţii de avere • în urma contopirii pedepselor, inculpatul a rămas cu o pedeapsă principală rezultantă de 1 an și 7 luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere • potrivit procurorilor DNA, inculpatul închiria apartamentul deținut în Năvodari, în imediata vecinătate a plajei Mării Negre, în regim hotelier, an de an, turiștilor interesați de cazare pe litoralul românesc • banii s-au strâns, dar aceștia lipseau din declarațiile de avere, la fel și mașinile de lux deținute și vândute
Ofițerul de poliție afacerist care a ajuns în vizorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), după ce a făcut bani din închirierea unui apartament la Năvodari și mașini de lux puse la vânzare, s-a ales cu o pedeapsă cu închisoarea, cu suspendare. Sentința nu este deocamdată definitivă. Concret, magistrații Tribunalului Brăila l-au condamnat pe inculpatul Dan Adrian Romeo, de la Secția nr. 4 Poliție Rurală Ianca, la aproape doi ani închisoarea, cu suspendare.
Potrivit procurorilor anticorupție, sumele încasate de ofițerul de poliție lipseau cu totul din declarațiile de avere. Ancheta a scos la iveală faptul că în perioada iulie 2021 - septembrie 2023, în calitate de ofițer de poliție, cu încălcarea interdicțiilor legale, polițistul Romeo ar fi efectuat operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția. Procurorii au dispus trimiterea în judecată, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Brăila. Ofițerul s-ar pregăti să iasă la pensie, potrivit unor surse judiciare, astfel că, în aceste condiții, el nu mai stă cu teama că este dat afară din Poliție.
Infracțiuni de corupție: acte de comerț și fals în declaraţii
Sentința în primă instanță s-a dat în data de 27 ianuarie, la Tribunalul Brăila. După cum se arată în soluția postată pe site-ul instanței, judecătorii l-au condamnat pe inculpatul D.A.R. (n.r. - Dan Adrian Romeo – nume menționat ca inculpat în dosar) la o pedeapsă principală de 1 an și 4 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcţia, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (infracţiune continuă). Este vorba despre faptă săvârşită în perioada iulie 2021 - septembrie 2023.
Inculpatul a mai primit și o pedeapsă principală de 9 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată - 7 acte materiale de executare, faptă săvârşită în perioada 12.04.2017-23.05.2023. ”Dispune contopirea pedepselor principale aplicate: 1 an și 4 luni închisoare şi 9 luni închisoare, inculpatul D.A.R. urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an și 4 luni închisoare la care se va adăuga un spor de pedeapsă de 3 luni închisoare, reprezentând 1/3 din cealaltă pedeapsă aplicată, în total va executa o pedeapsă principală rezultantă de 1 an și 7 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni, stabilit potrivit dispoziţiilor art. 92 Cod penal”, au stabilit magistrații.
Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul Romeo are unele obligații impuse, pentru a nu risca să ajungă în spatele gratiilor. El trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Brăila, la datele fixate; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile; să comunice schimbarea locului de muncă. În plus, instanța impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Brăila, iar pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila sau la Consiliul Local Municipal Brăila - Serviciul de utilitate publică Seroplant Brăila, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, sub coordonarea Serviciul de Probaţiune Brăila. ”Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere şi a consecinţelor ce decurg din aceasta”, se mai arată în soluția instanței.
Șapte declarații de avere ale polițistului, cu date false
Prin sentința din 27 ianuarie, magistrații Tribunalului Brăila au dispus anularea înscrisurilor false (7 declaraţii de avere depuse de inculpatul D.A.R.) care fac obiectul infracţiunii continuate de fals în declaraţii reţinută în sarcina inculpatului. Potrivit judecătorilor, este vorba despre declaraţii de avere înregistrate în fiecare an: din data de 24 mai 2017; 23 mai 2018; 07 iunie 2019; 19 mai 2020; 14 mai 2021; 15 martie 2022; 23 mai 2023, toate aflate în original la Agenţia Naţională de Integritate.
Instanța îl obligă pe inculpatul Dan Adrian Romeo la plata sumei de 5.700 lei cheltuieli judiciare către stat. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare cu Ministerul Public – Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupți – Serviciul Teritorial Galați și cu inculpatul acuzat de fapte de corupție.
Ofițerul Romeo a formulat deja apel în cauză, după cum se arată pe site-ul instanței, iar dosarul va ajunge la Curtea de Apel Galați pentru sentința finală.
Care sunt constatările procurorilor anticorupție
Procurorii DNA au stabilit că, în perioada iulie 2021 - septembrie 2023, în calitate de ofițer de poliție (cu gradul profesional de comisar și deținător al calității de organ de cercetare al poliției judiciare) în cadrul Secției nr. 4 Poliție Rurală Ianca din structura Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, Dan Adrian Romeo a efectuat operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția. “De exemplu, închirierea în regim hotelier, an de an, pe perioada sezonului cald (lunile iunie - debut de septembrie), către turiști interesați de cazare în regim hotelier pe litoralul românesc, a apartamentului deținut de polițist, amplasat într-o zonă cu vad turistic, în imediata vecinătate a plajei Mării Negre. Tarifele de cazare erau cuprinse între 150-600 lei per noapte”, au stabilit anchetatorii.
În plus, după cum arată procurorii, polițistul Romeo a procedat personal la redactarea, postarea și gestionarea – pe site-uri specializate (tip OLX.ro) – a unor anunțuri periodice prin care și-a promovat explicit serviciile turistice de închiriere a apartamentului în regim hotelier, pe parcursul sezonului cald, către potențiali turiști interesați de cazare pe litoral. Acesta a postat și anunțuri online în cuprinsul cărora și-a indicat pentru contact exclusiv propriul post telefonic mobil și prenumele ”Romeo” și prin intermediul cărora a comunicat cu potențiali turiști interesați.
Pentru a atrage turiștii, inculpatul ofițer de poliție a distribuit pe propria sa pagină de Facebook, în regim de vizualizare publică, link-ul către unul dintre anunțurile – vizând închirierea în regim hotelier a apartamentului – anterior postate de el pe site-ul specializat OLX.ro, generând pe respectiva sa pagină de Facebook, aferent distribuirii link-ului menționat, reacții și întrebări din partea potențialilor turiști interesați. “Inculpatul ofițer de poliție Dan Adrian Romeo a procedat personal la încheierea și derularea unei relații contractuale cu Booking.com (entitate specializată în intermedierea de închirieri în regim hotelier), făcându-și cont și înregistrând în cadrul respectivei platforme apartamentul în cauză, în scopul intermedierii închirierii sale în regim hotelier, localizând pe hartă apartamentul, redactând o descriere a acestuia, enumerând facilitățile apartamentului și prețurile. Ofițerul de poliție a încasat, din partea Booking.com, prin transferuri bancare realizate periodic în propriul lui cont, sume de bani plătite de turiștii care au rezervat prin intermediul Booking.com închirierea în regim hotelier a respectivului apartament. Pentru afișarea unor comentarii („review”-uri) extrem de favorabile, în scopul promovării închirierii propriului apartament pe platforma Booking.com, inculpatul a apelat la sprijinul unui prieten care, în urma unei rezervări special efectuate prin intermediul Booking.com, a postat pe pagina respectivului apartament un comentariu extrem de laudativ, cu conținut anterior conceput de către însuși Dan Adrian Romeo (...)”, mai arată procurorii.
Anchetatorii au mai stabilit că, în cazul turiștilor cu rezervări ferme mai îndelungate, inculpatul Romeo le-a făcut oferte cu rol de fidelizare / de promovare (reclamă) de către acei turiști în rândul cunoscuților lor, constând în posibilitatea de a beneficia de câte o noapte de cazare în plus.
În rechizitoriul DNA se mai arată că nu erau încheiate contracte între polițist și turiști.
Autoturismele deținute și banii obținuți din vânzarea lor lipseau din declarația de avere
Ofițerul este acuzat de comiterea infracțiunii de fals în declarații. Astfel, în declarația de avere pe anul 2017, acesta a ascuns deținerea de către el a unui autovehicul, marca Mercedes-Benz. Și pe anul 2018, inculpatul Dan Adrian Romeo a omis, din nou, să menționeze deținerea a două autovehicule și a înstrăinării a altui autovehicul (cu valoare de peste 3.000 euro).
În declarația de avere pe anul 2019, inculpatul Dan Adrian Romeo a ascuns deținerea a două autovehicule, unul marca ”Honda”, model Accord și a autovehiculului marca ”BMW”, iar în cea pe anul 2020, inculpatul a ascuns faptul că deține un autovehicul și că a înstrăinat alte trei autovehicule (cu valori individuale de peste 3.000 euro).
Fals în înscrisuri au fost și în declarația pe anul 2021, când inculpatul Dan Adrian Romeo a ascuns deținerea unui autovehicul și a înstrăinării a altor două autovehicule (cu valori individuale de peste 3.000 euro). Și în declarația pe anul 2022, inculpatul Dan Adrian Romeo a ținut ascunse mai multe venituri și nu a precizat nici înstrăinarea unui autovehicul.
În plus, mai arată procurorii, ofițerul a omis declararea veniturilor totale de 20.000 euro încasate, prin trei transferuri bancare defalcate, de la Global Gmbh; declararea înstrăinării de către el, în data de 02.06.2021, a autovehiculului marca Porsche, model Cayenne, – contra prețului de 7.500 euro.
Potrivit anchetatorilor, inculpatul a omis declararea veniturilor totale de 8.243,57 lei încasate, prin 4 transferuri bancare defalcate, de la Booking.com – aferent închirierii în regim hotelier a apartamentului deținut în orașul Năvodari.
El a oferit cazare și unor cetățeni ucraineni, dar din nou a omis declararea venitului de 2.660 lei încasat, prin transfer bancar din data de 05.12.2022, de la U.A.T. Năvodari, jud. Constanța, cu titlul de ”CH CAZARE SI HRANA UCRAINA LUNA OCTOMBRIE 2022” (în temeiul O.U.G. nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina).
În concluzie, acuzațiile DNA l-au costat pe ofițerul de poliție, dar totuși acesta a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare. Mai departe însă, instanța superioară va stabili pedeapsa finală față de cel acuzat.