Mergi la conţinutul principal
Cât costă să mușamalizezi un dosar

Polițistul Prioteasa, contra justiției

* s-a dat startul procesului aflat pe rolul Tribunalului Brăila în care inculpatul este ofițerul de poliție Ștefan – Laurențiu Prioteasa, acuzat că ar fi avertizat un afacerist despre activitățile de control ale Poliției * ofițerul a invocat excepții, însă magistrații nu au constatat nereguli în rechizitoriul de trimitere în judecată al procurorilor DNA, astfel că termenul de judecată este stabilit pentru 30 septembrie, după două amânări * procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a polițistului pentru infracțiunile de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și compromitere a intereselor justiției * în cauză este implicată și o avocată suspendată din Barou care ar fi promis sume mari de bani pentru cumpărarea de influență

 

Start la judecată în dosarul ofițerului de poliție Ștefan – Laurențiu Prioteasa , șeful Secției 1 Poliție Rurală Brăila, acuzat că ar fi avertizat un afacerist despre activitățile de control ale Poliției. Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Brăila, însă inculpatul a invocat unele excepții, dar magistrații au constatat legalitatea actelor de urmărire penală și a rechizitoriului de trimitere în judecată al procurorilor Direcției Naționale Anticorupție Galați. Termenul de judecată este stabilit pentru 30 septembrie, după două amânări. Procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a polițistului pentru infracțiunile de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și compromitere a intereselor justiției. “În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: în perioada septembrie-octombrie 2021, inculpatul Prioteasa Ștefan-Laurențiu, în calitatea menționată mai sus, profitând de faptul că avea cunoștință de zilele în care erau planificate activități de control ale poliției, ar fi oferit unei persoane informații nedestinate publicității referitoare la controalele ce vizau două dintre societățile comerciale administrate de persoana respectivă, precum și un punct de lucru al unei asociații. Informațiile nedestinate publicității ar fi fost oferite la datele de 14 septembrie, 5 octombrie și 26 octombrie, cu ocazia a trei întâlniri consecutive (care s-au desfășurat fie în apropierea unuia dintre spațiile comerciale deținute de persoana beneficiară a informațiilor, fie în interiorul autoturismului aparținând ofițerului de poliție în cauză). În toate cele trei situații, inculpatul ar fi avertizat persoana respectivă despre controale ale poliției planificate pentru ziua următoare”, au stabilit procurorii DNA.

Potrivit anchetatorilor, la întâlnirea din data de 5 octombrie, inculpatul i-ar fi adus la cunoștință persoanei interesate că în dimineața zilei următoare urma să fie efectuată o percheziție la un punct de lucru al societății administrate de respectiva persoană, informație cu caracter confidențial pe care ofițerul de poliție o deținea în virtutea atribuțiilor lui de serviciu. Demersul polițistului ar fi îngreunat atât desfășurarea cercetărilor cât și completarea materialului probator într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brăila cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză, fiind vorba despre control judiciar cu anumite obligații impuse.

 

Avocată din Brăila, judecată pentru cumpărare de influență

Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de un avocat suspendat în cadrul Baroului Brăila pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Ulterior s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatei Luiza Glenda Bălan, sub aspectul comiterii infracțiunii de cumpărare de influență, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Galați, după cum se arată pe site-ul instanței. Au fost respinse excepțiile invocate în cauză și în cazul avocatei: “Respinge ca nefondate cererile și excepțiile formulate de inculpata Bălan Luiza Glenda. Constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatei Bălan Luiza Glenda, precum și a probelor și actelor de procedură din faza de urmărire penală. Dispune începerea judecății față de inculpata Bălan Luiza Glenda sub aspectul comiterii infracțiunii de cumpărare de influență”, este soluția dispusă la Curtea de Apel Galați, prima instanță.

În cauză s-a formulat contestație, iar dosarul a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, însă termenul este stabilit pentru astăzi, 22 septembrie, după cum se arată pe site-ul instanței superioare.

După cum v-am informat la vremea respectivă, în comunicatul DNA din data de 12 noiembrie 2021 se arăta că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, față de inculpatul Ștefan Laurențiu Prioteasa, ofițer de poliție, șef al Secției 1 Poliție Rurală Brăila. Ulterior, procurorii DNA au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, față de inculpata Luiza Glenda Bălan, avocat suspendat în cadrul Baroului Brăila. Aceasta era acuzată de săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, în aceeași cauză în care era cercetat sub control judiciar și inculpatul Prioteasa Ștefan-Laurențiu.

Potrivit anchetatorilor, la data de 7 octombrie 2021, inculpata Luiza Glenda Bălan ar fi promis unei persoane că îi va da 10.000 euro pentru a convinge pe oricare dintre cei doi ofițeri cu funcții de conducere la nivelul județului/municipiului Brăila ca, în virtutea atribuțiilor și autorității lor profesionale, să dispună atât încetarea continuării acțiunilor de control la două societăți comerciale, cât și restituirea sumelor de bani și a mărfurilor ridicate de poliție cu ocazia controalelor, ceea ce ar fi îngreunat atât desfășurarea cercetărilor cât și completarea materialului probator într-un dosar penal.

În primăvara acestui an, magistrații Tribunalului Brăila au respins ca neîntemeiate excepțiile invocate de inculpatul Ștefan Laurențiu Prioteasa, fiind constatată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul nr. 123/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați, privind pe inculpatul în cauză,

a administrării probelor și actelor de urmărire penală. S-a dispus începerea

judecății cauzei privind pe inculpatul Prioteasa.

Decizia a rămas definitivă la Curtea de Apel Galați, unde judecătorii au respins contestația inculpatului, astfel că s-a putut stabili termenul de judecată în dosar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro