* miercuri, 30 august, magistrații Tribunalului Brăila au dat sentința în cazul inculpatului Ștefan – Laurențiu Prioteasa, acuzat că ar fi avertizat un afacerist despre activitățile de control ale Poliției * acesta a primit o pedeapsă de 2 ani închisoare, însă cu suspendare * procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a polițistului pentru infracțiunile de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și compromitere a intereselor justiției * în cauză este implicată și o avocată suspendată din Barou care ar fi promis sume mari de bani pentru cumpărarea de influență, însă în cazul său judecata este în curs
Alina MIHAI
DNA și polițistul Prioteasa, scor 1-0. Ofițerul de poliție Ștefan – Laurențiu Prioteasa, șeful Secției 1 Poliție Rurală Brăila, acuzat că ar fi avertizat un afacerist despre activitățile de control ale Poliției, a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani închisoare, însă cu suspendare. Procesul a fost unul de durată, dosarul fiind trimis în instanță în decembrie 2021 de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, însă judecata a început efectiv în iunie 2022, iar de atunci au tot curs amânările. Acum s-a dat verdictul la Tribunalul Brăila, însă soluția nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Rămâne de văzut dacă procurorii anticorupție vor reacționa și vor cere o pedeapsă mai aspră.
În cauză este implicată și o avocată suspendată din Barou care ar fi promis sume mari de bani pentru cumpărarea de influență, însă în cazul său judecata este în curs.
Condamnare la Tribunalul Brăila. Două pedepse pentru ofițerul de poliție
La ședința din 30 august, magistrații Tribunalului Brăila l-au condamnat pe inculpatul Prioteasa Ștefan Laurențiu la pedeapsa principală de 1 an și 10 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată (3 acte materiale). După cum se arată în soluția instanței, faptele au fost săvârșite la datele de 14.09.2021, 05.10.2021 și 26.10.2021. În plus, instanța îl mai condamnă pe inculpatul Prioteasa la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de compromiterea intereselor justiției, faptă săvârșită la data de 05.10.2021. ”Dispune contopirea pedepselor principale aplicate, inculpatul Prioteasa Ștefan Laurențiu, urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an și 10 luni închisoare la care se va adăuga un spor de pedeapsă de 2 luni închisoare, în total va executa o pedeapsă principală rezultantă de 2 ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Pe durata termenului de supraveghere inculpatul Prioteasa Ștefan Laurențiu trebuie să se supună măsurilor de supraveghere (...). Impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în soluția dispusă la Tribunalul Brăila.
Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada septembrie-octombrie 2021, inculpatul Prioteasa Ștefan-Laurențiu, în calitatea menționată mai sus, profitând de faptul că avea cunoștință de zilele în care erau planificate activități de control ale poliției, ar fi oferit unei persoane informații nedestinate publicității referitoare la controalele ce vizau două dintre societățile comerciale administrate de persoana respectivă, precum și un punct de lucru al unei asociații. ”Informațiile nedestinate publicității ar fi fost oferite la datele de 14 septembrie, 5 octombrie și 26 octombrie, cu ocazia a trei întâlniri consecutive (care s-au desfășurat fie în apropierea unuia dintre spațiile comerciale deținute de persoana beneficiară a informațiilor, fie în interiorul autoturismului aparținând ofițerului de poliție în cauză). În toate cele trei situații, inculpatul ar fi avertizat persoana respectivă despre controale ale poliției planificate pentru ziua următoare”, au stabilit procurorii DNA.
Avocată din Brăila, judecată pentru cumpărare de influență
Procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Luiza Glenda Bălan, avocat suspendat în cadrul Baroului Brăila, sub aspectul comiterii infracțiunii de cumpărare de influență, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel (CA) Galați.
În cauză s-a formulat contestație, iar dosarul a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). Am întrebat recent dacă în dosarul înregistrat la CA Galați s-a stabilit vreun termen de judecată, însă ni s-a comunicat oficial faptul că, în dosarul 170/44/2022 al CA Galați nu este stabilit termen, întrucât dosarul nu a fost restituit de către ICCJ București, unde a fost înaintat pentru judecarea contestației formulată de inculpată împotriva încheierii din data de 30.05.2022, pronunțată de judecător ( n.r. - Respinge ca nefondate cererile și excepțiile formulate de inculpata Bălan Luiza Glenda, după cum se arată pe site-ul instanței).
Potrivit anchetatorilor, la data de 7 octombrie 2021, inculpata Luiza Glenda Bălan ar fi promis unei persoane că îi va da 10.000 euro pentru a convinge pe oricare dintre cei doi ofițeri cu funcții de conducere la nivelul județului/municipiului Brăila ca, în virtutea atribuțiilor și autorității lor profesionale, să dispună încetarea continuării acțiunilor de control la două societăți comerciale.