Mergi la conţinutul principal
Agentul Ardeleanu a bătut și a sechestrat un tânăr

Polițist condamnat la închisoare

* Eugen Ardeleanu, agent la Poliția Orașului Însurăței, a fost condamnat la 3 ani și 4 luni închisoare, cu executare în penitenciar, pentru lipsire de libertate și influențarea declarațiilor * agentul de poliție a scăpat de acuzația de lovire, pentru că victima și-a retras plângerea penală * în mai 2015, secondat de cumnatul său și de alți doi indivizi, Ardeleanu l-a bătut pe un tânăr cu bâta de baseball, l-a băgat în portbagajul mașinii și l-a abandonat într-un șanț, în afara orașului * victima făcuse scandal în cafe-barul patronat de soția polițistului de la Însurăței   

 

Polițist condamnat cu executare, pentru că l-a bătut pe un tânăr, l-a aruncat în portbagajul mașinii exact ca-n fimele cu mafioți și l-a abandonat pe marginea drumului, după ce-și pierduse cunoștința.

Eugen Ardeleanu, 42 de ani, agent de poliție judiciară la Poliția Orașului Însurăței, a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 3 ani și 4 luni de închisoare, cu executare în penitenciar, pentru săvârșirea infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal și influențarea declarațiilor. Cumnatul polițistului, Petrică Popescu, de 34 de ani, inculpat în același dosar penal, a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru lipsire de libertate, fiind obligat, totodată, să presteze 80 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Primăriei Orașului Însurăței. Ardeleanu și Popescu au scăpat de acuzația de lovire sau alte violențe pentru că victima și-a retras plângerea penală în timpul procesului. Sentința de condamnare a polițistului de la Însurăței nu este definitivă, pentru că atât el cât și celălalt inculpat au declarat apel.

Cercetările în dosarul “Ardeleanu” au fost conduse de fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea, cu sprijinul Direcției Generale Anticorupție (DGA) și al SIPI. Prezentăm mai jos filmul agresiunii, așa cum a fost el pus pe tapet de magistratul brăilean. 

 

Agresiune extremă la Însurăței. Tânărul i-a implorat pe bătăuși să nu-l omoare

 

 

În seara zilei de 20 mai 2015, Costică Coteț s-a dus la discoteca organizată la Clubul “Selfie”, din orașul Însurăței, împreună cu doi prieteni, Tatian L. și Georgel G. În local se aflau, în acel moment, mai multe persoane, printre care barmanul Petrică Popescu și cumnatul acestuia, nimeni altul decât polițistul Eugen Ardeleanu. Clubul este patronat de Cătălina Ardeleanu, soția polițistului.

În jurul orei 2:30-3:00, amețit de alcool, Costică a avut o altercație verbală cu un concitadin, Ionuț D., motiv pentru care a fost silit să părăsească discoteca, împreună cu amicii săi.

În timp ce mergeau spre casă, Coteț a observat autoturismul marca Skoda Octavia cu numărul de înmatriculare BR-12-ASF care venea din sens opus și care a oprit în dreptul său. De la volan a coborât polițistul Eugen Ardeleanu (îmbrăcat civil) care i-a reproșat că se deplasează pe partea carosabilă. Între cei doi a avut loc un schimb de replici, după care fiecare și-a continuat deplasarea.

“La scurt timp, după parcurgerea unei distanțe de 300 de metri, cei trei (Coteț și amicii - n.r.) au fost ajunși din urmă de același autoturism, care a oprit în fața persoanei vătămate, blocându-i deplasarea. Din mașină a coborât polițistul Ardeleanu Eugen, de data aceasta având în mână o bâtă de baseball. În aceste condiții, dându-și seama că urmează să fie agresat, Coteț Costică s-a decis să fugă către locuința sa, ca să-și asigure scăparea, însă în urmărirea sa a pornit Ardeleanu Eugen. În timp ce era urmărit, Coteț a auzit o voce în urma sa, care însă nu era a polițistului, și care s-a exprimat: «Prinde-l, că-l omor!», dându-și astfel seama că era urmărit de mai multe persoane”, preciza procurorul de caz la finalizarea cercetărilor, în septembrie 2016.

Imediat ce a fost ajuns din urmă, tânărul a fost trântit la pământ și lovit în zona capului și toracelui. I-a recunoscut printre agresori pe Eugen Ardeleanu, Petrică Popescu și Gigel Curte. Împreună cu aceștia, se mai afla o persoană necunoscută, iar la volanul Skodei se afla soția polițistului. Anchetatorii spun că victima l-a auzit pe Popescu spunându-le celorlalți bătăuși: “Dati-i la mușchii picioarelor!”, iar la scurt timp și-a pierdut cunoștiința din pricina loviturilor. Procurorul de caz:

“După ce a primit mai multe lovituri, Costică Coteț și-a pierdut cunoștința, iar la un moment dat a simțit că este ridicat de la pământ și băgat în portbagajul autoturismului inculpatului Ardeleanu Eugen. În timp ce se afla în portbagaj iar autoturismul rula într-o direcție necunoscută, Coteț, de teamă să nu fie omorât, a început să ceară clemență agresorilor, spunându-le să-l lase în pace”.

 

Tânăr lăsat fără cunoștință în șanț. Argumentele procurorului Mihalcea

 

La un moment dat, autoturismul s-a oprit iar cei patru bătăuși au scos victima din portbagaj și au mai lovit-o de câteva ori. Speriat de moarte, Coteț l-a rugat pe polițist să nu-l mai lovească, recunoscând, totodată, că s-a purtat nepotrivit la club, din pricina alcoolului. Ardeleanu nu i-a răspuns. L-a abandonat acolo și  i-a mai tras câteva picioare.

Potrivit acuzării, din pricina loviturilor primite, tânărul a rămas din nou inconștient, revenindu-și abia mai târziu, când a auzit zgomotul produs de copitele unui cal care se deplasa pe asfalt. Încă era noapte când victima și-a dat seama că fusese abandonată într-un șanț, în afara orașului. Căruța pe care o auzise se deplasa pe DJ 203 și era condusă de Stelian Iulian C. Acesta mergea să-și ia laptele de la o stână amplasată pe islazul orașului.

Costică Coteț l-a rugat pe Stelian să-l sune pe un prieten de-al său, Petre R., ca să vină să-l ia cu autoturismul. Ceva mai târziu, a ajuns la dispensarul din localitate. Între timp, Petre a sesizat Poliția Orașului Însurăței, precizând că l-a găsit pe Costică bătut, abandonat pe un câmp. Polițiștii s-au deplasat la Centrul medical de permanență Însurăței, unde se afla victima (avea răni vizibile la cap și la picioare).

Coteț le-a spus agenților că a fost bătut de polițistul Eugen Ardeleanu, de cumnatul acestuia și de alți indivizi și a formulat plângere penală pentru lovire. Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, pentru că era vorba de un polițist implicat. Pe 3 iunie 2015, Costică Coteț a mai formulat o plângere împotriva inculpaților Eugen Ardeleanu, Petrică Popescu, Gigel Curte și o altă persoană neideintificată, pe care-i acuza de săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie, lipsire de libertate în mod ilegal și lovire sau alte violențe. Ambele plângeri penale îl priveau pe agentul Ardeleanu, astfel că au fost reunite într-un singur dosar.

Potrivit medicilor legiști, victima agresiunii de la Însurăței a suferit leziuni ce au necesitat  7-9 zile de îngrijiri medicale. Costică Coteț a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Brăila, unde a fost vizitat, a doua zi, de polițistul Eugen Ardeleanu, de soția sa, Cătălina, și de cumnatul său, Petrică Popescu, care i-au sugerat să se împace cu ei și să renunțe la acuzații. Pe parcursul anchetei penale, a fost atașată la dosar lista convorbirilor telefonice purtate de Eugen Ardeleanu din care rezultă că, “în perioada 3 august - 31 decembrie 2015, când se administrau probe, Ardeleanu a purtat discuții telefonice cu persoana vătămată și cu martorii (...) deși acesta avea calitatea de organ al poliției judiciare, implicat în cauză și care trebuia să se abțină de la convorbiri cu persoanele implicate”.

Pe parcursul urmăririi penale, anchetatorii au percheziționat autoturismul polițistului și au găsit o bâtă de baseball, folosită, cel mai probabil, în agresiune.  De asemenea, în portbagaj au fost puse în evidență cu ajutorul lanternei criminalistice zone ce conțin “pete de culoare brun-roșcată”, însă expertiza nu a putut stabili dacă este vorba de sângele victimei.

Din probele analizate mai sus, rezultă că persoanele care, în noaptea de 20/21 mai 2015, l-au agresat de Coteț Costică și l-au lipsit pe acesta de libertate, introducându-l împotriva voinței sale în portbagajul autoturismului Skoda Octavia cu numărul de înmatriculare BR-12-ASF și abandonându-l ulterior pe un câmp de la periferia orașului Însurăței, sunt Ardeleanu Eugen, Popescu Petrică, Curte Gigel și Oprea Fănel - Lucian, ajutați de Ardeleanu Cătălina”, preciza, printre altele, procurorul Fănel Mihalcea la finalizarea anchetei penale. Procurorul a dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de soția polițistului de la Însurăței, Cătălina Ardeleanu, suspectată de săvârșirea infracțiunii de complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal, Gigel Curte și Fănel Lucian Oprea, ultimii doi urmând a fi anchetați pentru participare la agresarea lui Costică Coteț.

 

Victima era să fie acuzată de favorizarea infractorului

 

Audiat ca inculpat, precizează acuzarea, polițistul a recunoscut că a avut o dispută verbală cu Coteț, motivată de faptul că acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice și se deplasa pe partea carosabilă, însă a negat că l-ar fi lovit. Ardeleanu a mai declarat că, de fapt, cumnatul său ar fi fost cel care l-a bătut pe tânăr și că a aflat acest lucru de la soția sa.

Pe 13 august 2015, când a fost reaudiat de procuror, Costică Coteț și-a retractat declarațiile inițiale, fiind la un pas de a fi anchetat pentru favorizarea infractorului. El a precizat că ar fi căpătat rănile în urma unei altercații pe care a avut-o cu barmanul Popescu, la 100 de metri distanță de discotecă. Coteț a negat că ar fi existat martori la altercație și că ar fi fost băgat cu de-a sila în portbagajul mașinii lui Ardeleanu.

Pe 21 octombrie 2015 victima agresiunii de la Însurăței și-a schimbat din nou declarațiile, afirmând că polițistul urmărit penal ar fi făcut presiuni asupra sa.

“Precizez că declarația din data de 13 august 2015, prin care am relatat o altă situație de fapt, nu este reală și a fost dată în urma presiunii exercitate asupra mea de către Ardeleanu Eugen. Anterior acestei declarații, Ardeleanu m-a contactat de mai multe ori, atât telefonic cât și direct și mi-a sugerat să-mi retrag plângerea și declarația inițială, spunându-mi că are doi copii și că poate să-și piardă locul de muncă, amenințându-mă că, în aceste condiții, este dispus să facă orice”, a declarat, printre altele, Costică Coteț.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro