Polițist acuzat pe nedrept de abuz în serviciu și favorizarea infractorului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Dosarul «Cîmpeanu vs. DNA» s-a clasat

Polițist acuzat pe nedrept de abuz în serviciu și favorizarea infractorului

* ofițerul din cadrul Poliției Municipiului Brăila, Cornel Cîmpeanu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în iunie 2016, însă ulterior instanța a admis excepțiile invocate de inculpat și a dispus refacerea urmăririi penale * întrucât nu a fost confirmată redeschiderea urmăririi penale, dosarul în care polițistul era acuzat de abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului a fost clasat * și în dosarul deschis la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați, în 2011, s-a dispus neînceperea urmăririi penale pentru că faptele nu existau

 

Nevinovat. Acuzațiile penale din dosarul DNA care îl aveau ca inculpat pe ofițerul Cornel Cîmpeanu din cadrul Poliției Municipiului Brăila nu au fost fondate, astfel că s-a dispus clasarea cauzei. Cornel Cîmpeanu era acuzat de procurorii DNA de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului, însă, se pare, procurorii au insistat cu prea mult zel pe aceste acuzații, care, practic, nu existau. Este de menționat faptul că în ceea ce îl privește pe ofițerul Cîmpeanu au existat două dosare, cu aceleași acuzații, unul fiind din 2011, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați. Aici s-a dat repede soluția: Neîncepere a urmăririi penale, întrucât fapta nu există. Practic, procurorii au stabilit de la început nevinovăția ofițerului de poliție brăilean, numai că în 2016 a mai fost deschis un alt dosar de către procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galați.

În final însă, ofițerului căruia i-a fost dată cariera peste cap i s-a stabilit nevinovăția. Mai mult, potrivit unor surse, în acest dosar procurorii DNA ar fi comis și unele abuzuri, intenția clară fiind aceea de a-l scoate vinovat pe Cornel Cîmpeanu.

 

Judecătorii au constatat neregularitatea rechizitoriului DNA

 

Dosarul în care ofițerul Cornel Cîmpeanu a fost acuzat de DNA de infracțiunile de abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului a fost clasat, întrucât nu s-a confirmat redeschiderea urmăririi penale față de cel acuzat. Judecătorii restituiseră cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Galați în vederea refacerii urmăririi penale.

După cum se arată în ordonanța de clasare a dosarului, DNA - Serviciul Teritorial Galați nu are calitatea procesuală de a cere confirmarea redeschiderii urmăririi penale. În plus, cererea de confirmare a redeschiderii urmăririi penale a fost înaintată la circa 9 luni și jumătate de la data redeschiderii urmăririi penale, deci peste termenul de 3 zile prevăzut de art 335 alin 4 Cod Procedură penală, cererea fiind tardiv formulată. “Date fiind aceste considerente, întrucât nu a fost confirmată redeschiderea urmăririi penale, se consideră că ordonanța de neîncepere a urmăririi penale 872/P/2011 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați este încă în vigoare și își produce efectele juridice. Dispun clasarea dosarului penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului, întrucât există autoritate de lucru judecat”, este soluția dată.

Oricum, în ianuarie 2017, judecătorul de cameră preliminară a Curții de Apel Galați a soluționat contestația formulată de inculpatul Cornel Cîmpeanu care invoca neregularitatea rechizitoriului din iunie 2016 a DNA - Serviciul teritorial Galați. Curtea aprecia faptul că, atât ordonanța din 09.04.2014 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați către DNA - Galați de începere a urmăririi penale față de suspectul Cîmpeanu Cornel, cât și ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale din 03.05.2016 a DNA Galați, față de inculpatul Cîmpeanu Cornel, sunt nelegale. Sa arăta faptul că inculpatul se bucura de o soluție de neîncepere a urmăririi penale în cauză și nu putea fi urmărit de către DNA - Serviciul Teritorial Galați, pentru aceeași faptă. “Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați trebuia să procedeze la redeschiderea urmăririi penale și abia apoi la declinarea cauzei în favoarea DNA - Serviciul Teritorial Galați. Neprocedând în acest mod, în prezent rezoluția de neîncepere a urmăririi penale a procurorului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați este în vigoare și produce efecte juridice”, au arătat judecătorii CA Galați.

La ședința din aprilie 2017, de la Curtea de Apel Galați, s-a judecat cererea formulată de DNA - Galați, având ca obiect “confirmare redeschidere urmărire penală”, privindu-l pe inculpatul Cîmpeanu Cornel. În data de 19 aprilie, aceasta a fost respinsă de Curtea de Apel Galați, ca inadmisibilă, decizia fiind definitivă.

 

Ofițerul Cîmpeanu trimis în judecată

 

La începutul lunii mai 2016, procurorii Serviciului Teritorial Galați au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru o durată de 60 de zile, față de inculpatul Cornel Cîmpeanu. Acesta era acuzat de fapte de corupție și fapte conexe, comise în anul  2011, pe când era la Cercetări Penale. În data de 13 iunie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Cornel Cîmpeanu, la data faptelor comisar șef în cadrul Poliției Municipiului Brăila, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, și favorizarea făptuitorului.

După cum se arăta în comunicatul DNA, în cursul anului 2011, inculpatul, în calitate de ofițer de poliție cu atribuții pe linia cercetării penale, cu știință, a readministrat probatoriul existent într-un dosar pe care-l instrumenta. Practic, s-a făcut propunerea unei soluții favorabile față de o persoană învinuită pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală. "Concret, inculpatul a dirijat în mod voit declarațiile părții vătămate și ale martorilor, în scopul disculpării persoanei față de care se efectuau cercetări. Demersurile sale au fost finalizate prin întocmirea unui referat cu propunere de scoatere de sub urmărire penală a învinuitului, trimis spre avizare conducerii Poliției Municipiului Brăila, în vederea înaintării către unitatea de parchet corespunzătoare. Prin această conduită ofițerul de poliție a procurat persoanei respective un folos necuvenit, constând în pronunțarea unei soluții de netrimitere în judecată, cu consecința atingerii grave a interesului general de înfăptuire a justiției și, implicit, a intereselor legitime ale Poliției Române", au stabilit procurorii anticorupție. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila.

Chiar dacă procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a ofițerului din cadrul Poliției Municipiului Brăila, acesta a invocat unele excepții. Dacă în primă instanță procurorilor DNA li s-a dat dreptate, excepțiile fiind respinse, la Curtea de Apel Galați s-a dispus refacerea urmăririi penale de către procurori.

 

Polițiști achitați

 

Ofițerul Cornel Cîmpeanu nu este singurul căruia i s-a stabilit nevinovăția, chiar dacă mai târziu. Au mai fost și alții pe listă. La sfârșitul anului trecut, comisarul Coadă Petru Mihăiță a fost achitat. Acesta fusese acuzat de DNA - Serviciul Teritorial Galați de faptul că, în calitate de fost adjunct al Poliției Municipiului l-ar fi acoperit pe șeful său Cătălin Chivu, acuzat că ar fi lovit o femeie în trafic.  Ofițerul Coadă a fost achitat pentru toate infracțiunile de care era acuzat, adică abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului.

În februarie 2016, s-a dat sentința finală și în cazul ofițerului de poliție brăilean Eftincă Stănică - Iulian, din cadrul Biroului de Investigații Criminale. Deși, inițial, procurorii DNA l-au acuzat că ar fi luat mită 1.000 euro, instanța l-a găsit nevinovat. În ianuarie 2015, un alt polițist a fost achitat pentru purtare abuzivă. Trimis în judecată, în noiembrie 2011, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, George Cristian Zăgan, 29 de ani, agent în cadrul Poliției Municipiului Brăila - Biroul de Ordine Publică pentru Mediul Urban, a fost achitat, de judecătorii Curții de Apel Galați. Asta după ce fusese condamnat de două instanțe la rând la amendă penală și obligat la plata unor daune morale către un tânăr pe care l-ar fi agresat chiar în sediul poliției. În final, acestuia i s-a stabilit nevinovăția. În 2014, un alt ofițer de poliție brăilean, Olteanu Dănuț Viorel (șeful Secției nr. 5 - Poliția Rurală Viziru) care a ajuns pe mâna procurorilor DNA Galați, fiind acuzat că ar fi încasat în mod necuvenit suma de 12.000 lei, a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro