Mergi la conţinutul principal

Poliția la raport! Activitatea IPJ Brăila, în anul 2023

• aspecte pozitive din 2023:  au fost sesizate 1.942 de infracţiuni stradale, cu 221 mai puține decât în perioada similară a anului 2022 (2.163 de infracțiuni sesizate), reprezentând o scădere cu 10,22% • în cazul infracţiunilor contra persoanei, însă, s-a înregistrat o creştere • anul trecut, s-au produs 65 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 32 de persoane, rănirea gravă a 45 de persoane și rănirea ușoară a altor 50, cu o ușoară scădere față de anul anterior • anul trecut, au fost constatate 757 de infracţiuni, dintre care 375 la regimul rutier

 

În bilanțul de activitate pe anul 2023, prezentat de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, sunt prezentate activitățile desfășurate de polițiști, dar se face și o prezentare a sferei infracționale. Interesant este faptul că anul trecut s-a înregistrat o scădere a numărului de infracţiuni stradale, dar au fost creșteri la capitolul infracţiuni contra persoanei. Per total, anul trecut s-au înregistrat 757 de infracţiuni.

Numărul accidentelor și victimelor s-a menținut cam la același nivel cu anul anterior.

Astfel, în 2023, polițiștii au constatat  375 de infracțiuni, cu aproape 30.000 de sancțiuni aplicate, la regimul rutier.

Activitatea desfăşurată de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, în anul 2023, a avut ca obiectiv general creşterea nivelului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, încadrându-se în efortul general al Poliţiei Române de a oferi un serviciu public poliţienesc concentrat pe cetăţean şi pe nevoile comunităţilor locale.

Priorităţile Poliţiei Române în domeniul prevenirii criminalităţii, pentru anul 2023, au fost transpuse, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în programele de prevenire, privind prevenirea victimizării minorilor, prevenirea criminalității informatice și prevenirea violenței domestice”, se arată în comunicatul de la IPJ Brăila.

 

 

Per total, infracțiunile sunt în creștere

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, infracţiunile sesizate au  înregistrat o creștere cu 4,86%. În cazul infracţiunilor contra persoanei, s-a înregistrat o creştere cu 1,41%, și a infracţiunilor contra patrimoniului o creștere cu 3,28%. ”Din punct de vedere al infracţiunilor stradale, în anul 2023, au fost sesizate 1.942 de infracţiuni stradale, cu 221 mai puține decât în perioada similară a anului 2022 (2.163 de infracțiuni sesizate), reprezentând o scădere cu 10,22%”, au mai spus polițiștii.

Pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii, s-au organizat şi executat 1.813 de acţiuni şi controale. În perioada de referință, au fost constatate 757 de infracţiuni, dintre care 375 la regimul rutier şi aplicate 27.692 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 27.232 la O.U.G. nr. 195/2002. ”În anul 2023, la nivelul județului Brăila, s-au produs 65 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 32 de persoane, rănirea gravă a 45 de persoane și rănirea ușoară a altor 50. Comparativ cu perioada similară a anului 2022, se observă o ușoară scădere a indicatorilor de analiză”, au explicat polițiștii. 

În ceea ce privește principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere grave, acestea sunt indisciplina pietonală, neacordarea de prioritate pietonilor, abaterile săvârșite de bicicliști, în sensul circulației pe drumurile publice sub influența alcoolului, sau neechiparea bicicletei cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizante, viteza neadaptată la condițiile de drum și cea neregulamentară.

 

«Mascații» din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale au executat 702 misiuni și au constatat 68 de infracţiuni flagrante

Anul trecut, polițiştii au aplanat peste 3.000 de stări conflictuale, cele mai multe între membrii de familie. Astfel, pentru deservirea comunităţii, în perioada de referință, polițiştii au intervenit la 16.798 de evenimente, dintre acestea 13.356 fiind sesizate prin apel de urgență 112. Pentru atingerea obiectivelor propuse, în anul 2023, au fost efectuate 2.471 de acţiuni de amploare, 15.692 de controale şi 71 de razii. ”În cadrul activităţilor din domeniul ordine publică, urmare activităţilor specifice, polițiştii au aplanat 3.063 de stări conflictuale, dintre care 2.795 intrafamiliale. Pe parcursul anului 2023, Serviciul pentru Acţiuni Speciale al IPJ Brăila a executat 702 misiuni care însumează atât activităţi independente, cât şi participări în sprijinul şi pentru protecţia polițiștilor ce fac parte din alte formațiuni din cadrul Inspectoratului (percheziţii domiciliare, mandate, escorte, razii, acţiuni de prindere în flagrant delict). În cadrul acestor misiuni, au fost constatate 68 de infracţiuni flagrante, 71 de persoane depistate în flagrant delict, 16 conflicte aplanate, 3.379 de persoane legitimate, 1.841 de autovehicule controlate, 53 de persoane conduse la sediul poliţiei”, arată polițiștii brăileni.

Prevenirea evaziunii fiscale reprezintă o prioritate a Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice. În anul 2023, suma totală a prejudiciilor recuperate a fost de 12.205.720 de lei. La nivelul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, au fost în instrumentare 203 dosare penale având ca obiect fapte de evaziune fiscală, 26 de dosare privind contrabanda, fiind indisponibilizate 98.117 de ţigarete.

În fiecare domeniu de activitate, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a beneficiat de colaborarea cu alte instituţii, în funcţie de atribuţii.

 

Infracțiuni în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ

În ceea ce privește Biroul Siguranța Școlară, situația infracțiunilor comise în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ, în perioada ianuarie - decembrie  2023, a avut un trend descendent față de perioada similară a anului 2022 (-11 infracțiuni), fiind înregistrate 68 de infracțiuni. ”În vederea creșterii gradului de siguranță al elevilor și al personalului didactic, au fost desfășurate 1.026 de activități pe linia prevenirii și combaterii violenței, consumului de substanțe ilicite, delincvenței juvenile, dar și activități de educație rutieră, în vederea aducerii la cunoștință a riscurilor la care se supun prin nerespectarea și încălcarea regulilor de circulație și siguranță rutieră”, au declarat polițiștii.

În anul 2023, la nivelul inspectoratului au fost derulate 26 de proiecte şi campanii de prevenire, dintre care putem enumera campania națională ,,Sărbători în siguranță”, evenimentul național ,,Săptămâna Prevenirii Criminalității”, proiectul de prevenire a violenței domestice ,,Bright Sky”, proiectul național ,,Fără discriminare”, proiect de prevenire a furturilor din locuințe ,,Sigur acasă”, proiect ,,Plecatul de acasă nu e o soluție,, și campania județeană de prevenire a înșelăciunilor prin metoda ,,Accidentul”- ”Fii vigilent! Nu te lăsa înșelat!”.

Un capitol special al relaţiilor interinstituţionale, arată reprezentanții IPJ Brăila, l-a constituit cooperarea cu unităţile de parchet, condiţie esenţială în derularea activităţilor de combatere a criminalităţii.        

Totodată, în această perioadă, instituţia a beneficiat de parteneriatul cu societatea civilă, atât prin intermediul unor programe punctuale, cât şi în mod direct, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro