Poliția, alături de elevii brăileni. Totul despre riscurile traficului de persoane | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Poliția, alături de elevii brăileni. Totul despre riscurile traficului de persoane

• polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Brăila, în colaborare cu specialiștii Centrului Regional Galați ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), au desfășurat activități cu ocazia Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane în  școlile din Surdila Găiseanca, Surdila Greci, Movila Miresii și Mircea Vodă • elevii au aflat metodele frecvent folosite de traficanți și cum să evite aceste situații de risc

 

În preajma zilei de 18 octombrie, care marchează Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Brăila, în colaborare cu specialiștii Centrului Regional Galați ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, au desfășurat o serie de activități în unitățile de învățământ din mediul rural. În comunicatul transmis de aceștia se arată că scopul acestor acțiuni este ”informarea și conștientizarea elevilor și cadrelor didactice cu privire la pericolele traficului de persoane, un fenomen deosebit de grav, care afectează numeroase victime, în special tineri și importanța prevenirii acestuia”.

Polițiștii au organizat sesiuni interactive și prezentări în cadrul școlilor gimnaziale Surdila Găiseanca, Surdila Greci, Movila Miresii și Mircea Vodă, din județul Brăila, unde au discutat despre formele pe care le poate lua traficul de persoane. Au fost prezentate metodele frecvente folosite cum ar fi promisiunile de câștiguri rapide sau relațiile afective manipulatoare și au oferit recomandări pentru  evitarea situațiilor de risc. Elevii au aflat astfel că traficul de persoane apare în momentul în care o persoană își exercită controlul total asupra alteia, folosindu-se de amenințări, violențe sau alte forme de constrângere, o exploatează economic, remunerând-o insuficient sau deloc pentru activitățile prestate. De asemenea, aceștia au fost încurajați să fie atenți la comportamentele suspecte din jurul lor și să semnaleze imediat orice potențial pericol.

Activitățile s-au concentrat și pe creșterea conștientizării elevilor cu privire la pericolele mediului online. Activitățile au inclus, de asemenea, prezentarea unor studii de caz și exemple din practică, care să ilustreze situațiile reale în care tinerii au fost victime ale traficului de persoane. Polițiștii au subliniat că acest fenomen nu se limitează la mediul urban și că tinerii din mediul rural sunt la fel de vulnerabili, mai ales în contextul utilizării pe scară largă a internetului și rețelelor sociale, subliniind riscurile pe care le implică divulgarea unor informații personale sau acceptarea cererilor de prietenie de la persoane necunoscute pe rețelele sociale.

 

Parteneriat cu cadrele didactice

Pentru a asigura un impact cât mai mare al acestor acțiuni, polițiștii au colaborat îndeaproape cu cadrele didactice, care au fost încurajate să continue discuțiile pe tema traficului de persoane în orele de dirigenție sau educație civică.

Pentru cadrele didactice, polițiștii au pus accent pe importanța rolului lor în prevenirea traficului de persoane. Profesorii au fost informați despre semnele care pot indica exploatarea elevilor, cum ar fi absenteismul frecvent, schimbările bruște de comportament sau deteriorarea stării psihice. Totodată, au fost oferite îndrumări cu privire la pașii care trebuie urmați pentru a raporta cazurile suspecte către autorități.

Feedback-ul a fost pozitiv atât din partea elevilor cât și al profesorilor, elevii au participat activ la discuții, adresând întrebări și împărtășind experiențe personale sau ale cunoscuților. Mulți dintre ei nu erau conștienți de amploarea fenomenului traficului de persoane și au apreciat informațiile primite. Cadrele didactice au salutat inițiativa poliției și au subliniat importanța conștientizării acestui subiect în rândul tinerilor.

Aceste activități fac parte dintr-un efort mai larg al poliției de a preveni traficul de persoane și de a reduce vulnerabilitatea tinerilor din mediul rural în fața acestui fenomen. Prin educarea elevilor și formarea unor parteneriate solide cu școlile, poliția își propune să construiască o cultură a prevenției și să promoveze valori precum respectul pentru drepturile omului și siguranța personală”, se arată în comunicatul remis de reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ)Brăila.

Activitățile desfășurate fac parte dintr-o campanie amplă de prevenire a traficului de persoane, prin care autoritățile doresc să creeze un mediu sigur pentru toți tinerii, punând accent pe educație și prevenire. Polițiștii au transmis un mesaj puternic protejarea tinerilor și prevenirea traficului de persoane este o responsabilitate comună, care necesită implicarea activă a întregii comunități, inclusiv a elevilor, părinților și profesorilor”, iar ziua de 18 octombrie reprezintă un prilej important pentru a atrage atenția asupra problemelor legate de traficul de persoane și pentru a îndemna comunitatea să se implice activ în combaterea acestui flagel.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro