• polițiștii se îngrămădesc la pensie, iar cei tineri, care intră în sistem, nu mai au efectiv de la cine să învețe • este opinia sindicaliștilor din sistem dar și a unor foști angajați • la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila deficitul de personal este de aproximativ 21% • anul trecut, și-au încetat raporturile de serviciu 46 de polițiști și personal contractual, dar au fost încadrați 48 de absolvenți ai școlilor de agenți de poliție • meseria nu se învață, ci se fură, numai că tinerii intrați în sistem nu prea mai au de la cine să fure • sindicaliștii de la ”Diamantul” au obținut date oficiale legate de criza de personal și au aflat că dinamica pensionărilor în fiecare structură MAI variază în jurul cifrei de 2.000 angajați, iar în fiecare armă era un deficit de 20% • pensionările cele mai multe se remarcă în rândul polițiștilor, astfel încât din ianuarie 2023 – decembrie 2023 a ieșit din sistem, la nivel național, PRIN PENSIONARE un total de 3.145 lucrători (cu peste o mie față de media anilor trecuți)
Polițiștii pleacă la pensie, dar infractorii rămân, ba chiar se înmulțesc. La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila (IPJ) deficitul de personal este de aproximativ 21%, iar anul trecut au ieșit la pensie 46 de polițiști și personal contractual. Este adevărat că au venit absolvenți ai școlilor de poliție, însă, după cum spun foști angajați, aceștia nu prea mai au de unde lua lecții, întrucât polițiștii cu experiență au plecat. Meseria nu se învață, ci se fură! Numai că tinerii intrați în sistem nu prea mai au de la cine să fure, au mai spus surse polițienești.
”În anul 2023, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila și-au încetat raporturile de serviciu 46 de polițiști și personal contractual. Dintre aceștia, 39 de polițiști și-au încetat raporturile de serviciu cu drept la pensie, iar restul din alte motive. În anul 2023, la IPJ Brăila, doi polițiști și-au încetat raporturile de serviciu prin pensie anticipată parțială și doi polițiști au fost puși la dispoziție ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale împotriva acestora. La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila deficitul de personal este de aproximativ 21%. În anul 2023, la IPJ Brăila au fost încadrați 48 de absolvenți ai școlilor de agenți de poliție”, se arată în răspunsul transmis de la IPJ Brăila.
Am cerut puncte de vedere cu privire la situația de acum din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, mai ales legat de numărul mare al pensionaților, unor foști angajați, dar și sindicaliștilor. Un fost ofițer a precizat faptul că toți au fugit din Poliție, mai precis când ajung să corespundă criteriilor legale, ies la pensie fără a mai sta pe gânduri. Nici activitatea polițienească, din stradă, arată anumite surse din sistem, nu mai este la nivelul anilor trecuți. ”Au plecat toți din sistem, oamenii adevărați, cu experiență! Dacă un polițist a făcut 47 de ani anul trecut, a ieșit la pensie. Nu mai este de stat în sistem. Polițiștii de la ordine publică nu mai au autoritate, ajung la inspecția internă la orice eveniment reclamat. Mașinile de poliție care sunt acum în trafic au șoferul care conduce și celălalt stă pe telefon. Nu mai este poliția care a fost. Noaptea se făcea patrulă pedestră. Acum se plimbă cu mașina, iar dacă văd un grup de 5-6 persoane așteaptă mascații. Înainte hoții îi cunoșteau pe polițiști, aceștia erau în patrulare pe stradă, dacă mergeau de la Dunărea până la Piața Mare, erau observați. Acum totul se face pe calculator. Nu se prind hoții pe calculator, este bine și cu tehnologia. Dar înainte mergeau polițiștii pe jos să vadă ce și cum. Acum nu se mai vede prezența polițiștilor. Trebuie să pui presiune, infractorii trebuie să vadă că sunt supravegheați, prezența polițiștilor în stradă este importantă. La urmăriri eram sunați noaptea. Săream din pat. Polițiștii și militarii au sacul de Alarmă la ușă. Înainte erau și sectoriști, toți știau care este sectoristul lor, ce program are și unde era camera sectoristului. Au fost sectoriști care aveau peste 10 ani în sector.
Dar acum nu mai are cine să îi învețe pe tinerii polițiști care intră în sistem. Nu se mai vede prezența polițiștilor în stradă. Poliția este în faliment! Nu mai vine nimeni. Poliția trebuie să fie o structură de forță, să nu fie ca o amenințare, dar să fie vizibilă.
Polițiștii să fie apropiați de oameni. Când vezi Poliția pe stradă, te simți în siguranță”, ne-a declarat un fost ofițer.
Acesta a făcut unele precizări cu privire la schimbarea Codului penal, în 2014, arătând că la furturi toată lumea se împacă. Înainte doar cu rude te puteai împăca, însă acum te împaci la orice furt, iar instanțele sunt sufocate.
”Speranța de viață la polițiștii pensionari este mai mică decât la civili. Am avut colegi și prieteni care au murit în timpul serviciului. Prea mulți. Printre cauzele deceselor au fost AVC și infarct. În timpul serviciului”, a mai spus fostul polițist.
Acesta a mai precizat faptul că la nivel de conducere, IPJ Brăila are o echipă bună, sunt judiciariști cu experiență, specialiști pe infracțiuni cu violență, dar șefii de birou sau servicii s-au pensionat: Biroul Criminalistic, Investigații Criminale.
Sindicat Diamantul: ”Creșterea vârstei de pensionare a declanșat «Hemoragia» în MAI”
Despre criza din sistemul polițienesc au vorbit chiar reprezentanți de la Sindicatul Polițiștilor din România "Diamantul". Sindicaliștii au tot tras semnale de alarmă și au trimis solicitări la nivel înalt, iar răspunsurile primite au fost puse la dispoziție.
Potrivit sindicaliștilor de la ”Diamantul”, în urmă cu un an ei erau singura voce sindicală care a avertizat că majorarea vârstei de pensionare în cazul polițiștilor și militarilor va avea drept efect o hemoragie internă ce va fi greu de gestionat în viitorul apropiat. ”Era evident, că duși până la 65 de ani de rând cu toată lumea dar lipsiți – în continuare – de o serie de drepturi și libertăți fundamentale (dreptul la grevă, dreptul la opinii politice, de a fi ales, dreptul la desfășurarea altor activități economice), fără nici o altă măsură compensatorie, devine inechitabilă și dezavantajoasă. Mesajul nostru a găsit imediat ecou în media națională. Am obținut date oficiale legate de criza de personal, astfel încât aflăm că dinamica pensionărilor în fiecare structură MAI variază în jurul cifrei de 2.000 angajați, iar anterior sacrificării noastre pentru salvarea ”pensiilor speciale”, în fiecare armă aveam deficit de 20%.
Previziunile noastre sumbre se adevereau imediat cu primele campanii de recrutare, când – în ciuda unor promovări agresive pe rețelele de socializare – tinerii trebuiau aduși cu arcanul ca să-și lege viitorul de jugul pus pe umerii lor timp de o viață, fără nici o compensare. Campaniile de recrutare s-au transformat în vânătoare de proști și nostalgici naivi. Curând se va termina și această resursă”, se arată în comunicatul ”Diamantul” postat pe site, la data de 15 februarie.
Date legate de acest val de pensionare
La finele lunii decembrie, arată sindicaliștii, au fost solicitate date legate de acest val de pensionare, concret, pe cifre. Reprezentanții de la ”Diamantul” susțin că au fost surprinși că Ministerului i-a luat cam mult să le răspundă, anunțând amânări, încercând probabil să îi aburească, așa cum au mai făcut-o. ”Se pare că, dimpotrivă, deși se confruntau cu o problemă majoră, nimeni de la Minister nu a fost interesat să urmărească fenomenul în timp real, să analizeze situația și să caute soluții inteligente. Iar noi i-am cam prins cu temele nefăcute: n-ai informația, ești în aer!
Așadar, pensionările cele mai multe se remarcă în rândul polițiștilor, astfel încât din ianuarie 2023 – decembrie 2023 au ieșit din sistem PRIN PENSIONARE un total de 3.145 lucrători (cu peste o mie față de media anilor trecuți), în condițiile în care doar în prima jumătate a anului, ca efect al discuțiilor tot mai insistente privind revizuirea condițiilor de pensionare a funcționarilor cu statut special, au încheiat raporturile de muncă 1231 polițiști. Decembrie este luna de vârf (247 polițiști, 344 jandarmi, 325 pompieri), ceea ce scoate în evidență o masă de oameni – deloc de neglijat – care au așteptat până în ultimul moment motivul să rămână în activitate”, arată sindicaliștii.
În cazul jandarmilor, mai arată reprezentanții sindicatului, au fost 1.681 pensionări și la pompieri 1.981, lucrători din arme militarizate – lipsiți total de dreptul la cuvânt.
Polițiștii sunt în top cu 350 de demisii
Relevantă este situația demisiilor, după cum arată sindicaliștii de la Diamantul, iar aici se vorbește despre cariere întrerupte, ca efect al inconsecvenței și lipsei de predictibilitate a legii. Potrivit reprezentanților sindicali, din nou, polițiștii sunt în top cu 350 de demisii, urmați de pompieri cu 120 și jandarmi cu 110. ”De adăugat aici e faptul că vorbim despre lucrători tineri, de perspectivă, mulți ieșiți din termenul obligatoriu, deci și cu experiență. Zona operativă este cea mai suferindă, astfel încât deficitul de oameni a trecut deja de 30%”, se mai arată în informarea de la Diamantul.
Cei de la sindicatul polițiștilor mai arată că valul de pensionări nu s-a oprit, odată cu trecerea pragului 1.01.2024, ci au rămas sub linie încă mulți lucrători, hotărâți să nu amâne nici cu o zi în plus pensionarea. ”Degringolada din sistem sună demult a oală spartă iar indexarea de 5% a arătat și celor mai naivi că nu e de rămas. Constatăm din adresele răspuns că MAI este total debusolat în privința măsurilor pe care ar urma să le ia în privința evitării dezastrului. Au rămas blocați în clișeele clasice: școlarizare și recrutare din sursă externă. Câți bani le-ar trebui să compenseze drepturile suspendate până la vârsta de 65 ani, când bugetul țării e vraiște!?(...), se mai arată în comunicatul semnat de Vitalie Josanu, președinte al sindicatului.