Mergi la conţinutul principal

Polițiștii informează: Ce trebuie să știm despre articolele pirotehnice

* vin sărbătorile, astfel că încep deja să se audă zgomotele produse de anumite produse pirotehnice * pot avea loc evenimente negative, astfel că polițiștii aduc în atenție prevederile legale pe această linie, cu prezentarea tipurilor de articole pirotehnice

 

Având în vedere apropierea cu pași repezi a sărbătorilor de iarnă, polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu celelalte structuri competente, desfășoară activități pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice. Asta în contextul în care multe dintre obiectele pirotehnice sunt periculoase și vă pot răni, pot provoca incendii și distrugeri de bunuri.

Articolele pirotehnice se clasifică de către producători în conformitate cu tipul lor de utilizare sau cu scopul și nivelul lor de risc, inclusiv cu nivelul lor de zgomot, după cum urmează: articole pirotehnice de divertisment; articole pirotehnice de scenă; alte articole pirotehnice.

 Potrivit polițiștilor, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:

 a) categoria F1: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinația de locuință;

 b) categoria F2: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut și un nivel de zgomot scăzut și care sunt destinate utilizării în exterior în spații restrânse;

 c) categoria F3: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spații deschise vaste și al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătății umane;

 d) categoria F4: articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub denumirea de "articole pirotehnice de divertisment de uz profesional", care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni și al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătății umane.

Articolele pirotehnice de scenă se clasifică în următoarele categorii:

 a) categoria T1: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă care prezintă un risc scăzut;

 b) categoria T2: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.

Alte articole pirotehnice se clasifică în următoarele categorii: categoria P1: articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment și articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut; categoria P2: articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment și articolele pirotehnice de scenă, care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani. Articole pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani. Este interzisă deținerea, utilizarea și/sau vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 și F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranță publică, securitate și pentru protecția mediului”, avertizează polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.

Aceste activități vor continua și în perioada următoare, iar polițiștii recomandă cetățenilor ca înainte de a achiziționa, deține și utiliza materiale pirotehnice să se  informeze doar din surse oficiale și să studieze atent instrucțiunile și măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro