Mergi la conţinutul principal

Restricțiile în școli s-au anulat, necunoscutele au rămas

* din 9 martie nu se mai suspendă cursurile fizice în funcție de numărul de cazuri de infectări, iar elevii nu mai trebuie să poarte masca la ore * după ridicarea restricțiilor rămân însă multe necunoscute: nu se știe ce se va întâmpla cu testarea elevilor sau cum vor proceda școlile atunci când vor fi depistate mai multe cazuri Covid-19 

 

 

Începând cu data de 9 martie s-au schimbat regulile în școli, odată cu ridicarea restricțiilor. Concret, Ministerul Educației a transmis o circulară prin care informează că prin încetarea stării de alertă instituită pe teritoriul României încetează și toate restricțiile.

Una dintre cele mai importante noutăți este aceea că din 9 martie nu se mai suspendă cursurile cu prezență fizică în funcție de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor Covid-19. De asemenea, nici masca de protecție nu mai trebuie purtată la ore, însă Ministerul Educației și Ministerul Sănătății le recomandă elevilor și profesorilor să continue să respecte cu strictețe regulile de igienă personală și în cadrul colectivității.

“Clasele/grupele/unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă funcționează în sistem online vor continua să funcționeze în acest sistem până la sfârșitul perioadei dispuse în deciziile de suspendare a activității cu prezență fizică. De asemenea, preșcolarii, elevii și personalul din unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă se află în carantină sau izolare vor respecta perioada prevăzută în deciziile în baza cărora s-au instituit respectivele măsuri”, a precizat Ministerul Educației.

Deși Ministerele Educației și Sănătății au anunțat vor emite un set de recomandări astfel încât procesul de învățământ să se desfășoare în condiții de siguranță epidemiologică, acest lucru nu s-a întâmplat până vineri, 11 martie. Ministerul Educației a emis doar un ordin prin care, până la finele semestrului doi, atâta timp cât transmisia comunitară se păstrează, elevii cu afecțiuni cronice, care au boli care afectează capacitatea de oxigenare, boli respiratorii, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat de tip unu, afecțiuni cronice vor putea beneficia de învățământ hibrid. Acest lucru se va putea face cu certificate medicale, la solicitarea părintelui, și cu aprobarea Consiliului de Administrație.

Anularea restricțiilor de pe o zi pe alta a creat, din nou, haos în sistemul de învățământ, în contextul în care ministerul nu a venit cu precizări suplimentare. Spre exemplu, situația nu este foarte clară în ceea ce privește protocolul care se va aplica atunci când elevii/profesorii se vor îmbolnăvi de Covid. Ministerul a precizat doar că directorii de școli pot cere suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru unul sau mai mulți elevi, pentru una sau mai multe clase sau chiar a școlii, cu decizia Consiliului de administrație și cu informarea și aprobarea Inspectoratului Școlar.

Ce se întâmpla cu testarea elevilor?

Un lucru care a rămas în ceață după anularea restricțiilor este testarea elevilor cu teste rapide antigen, iar în prezent nu se știe dacă acest proces va continua sau nu în perioada următoare. Contactat de redactorii Obiectiv, inspectorul școlar general, prof. Cătălin Canciu, ne-a declarat că nu a primit de la minister vreo informare prin care testarea elevilor s-ar anula. Cu toate acestea, școlile din Brăila și-au epuizat stocurile de teste săptămâna aceasta, iar în prezent nu sunt teste pentru săptămâna viitoare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro