• a fost vorba despre activități în cadrul programului ”Școala Altfel”, cu participarea polițiștilor de siguranță școlară • polițiștii au urmărit familiarizarea de către cei mici și respectarea de către cei mari a principalelor reglementări care vizează siguranța copiilor pe stradă, la școală sau acasă
Elevii și preșcolarii din Vădeni au avut parte de întâlniri cu polițiștii, care le-au dat sfaturi pentru a-i ajuta să fie în siguranță la școală, dar și pe stradă. Copiii s-au familiarizat cu ”Alfabetul circulației rutiere”, un proiect inițiat de unitatea de învățământ.
În ziua de 5 noiembrie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Brăila – Biroul Siguranța Școlară au desfășurat o serie de activități informativ – preventive, pregătite de cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale și Grădiniței cu program normal din comuna Vădeni, în cadrul Programului Național ”Școala Altfel”. Activitățile polițiștilor au urmărit familiarizarea de către cei mici și respectarea de către cei mari a principalelor reglementări care vizează siguranța copiilor pe stradă, la școală sau acasă.
”Activitățile pentru copiii de vârste preșcolare s-au înscris în cadrul Proiectului educațional« Alfabetul circulației rutiere», inițiat de unitatea de învățământ și au vizat informațiile specifice circulației pe drumurile publice și prevenirii accidentelor rutiere în care pot fi implicați aceștia. Astfel, copiii au indicat oamenilor legii locurile pe unde au voie să circule în calitate de pietoni, semnificația culorilor semaforului, a indicatoarelor și marcajelor rutiere, locurile permise de a traversa strada, locurile unde se pot juca pentru a nu fi implicați în evenimente rutiere. Copiilor din grupele mai mari le-au fost reamintite regulile de deplasare atunci când se deplasează cu bicicleta sau trotineta sau rolele. Copiii au avut ocazia de a viziona filme și prezentări tematice și de a exersa comportamentul corect în trafic”, au arătat polițiștii.
Despre bullying și cyberbulying
Elevii din clasele primare și gimnaziale au discutat cu polițiștii despre bullying și cyberbulying, modurilor corecte de gestionare a acestor situații la care pot asista sau în care pot fi implicați. De asemenea, elevilor le-au fost prezentate aspecte referitoare la infracțiunile contra persoanei și contra patrimoniului, noțiunea de contravenție, diferența dintre furt, tâlhărie și însușire a bunului găsit, ce înseamnă lovirea sau alte violențe și ce efect pot avea asupra victimei și asupra agresorului. ”Polițiștii au informat elevii că nu au voie în unitatea de învățământ sau în locurile publice cu obiecte considerate periculoase și reglementate ca atare, dar nici cu substanțe care le pun în pericol sănătatea, integritatea sau chiar viața, fiindu-le astfel reamintite prevederile din Statutul elevului, prevăzut în Ordinul Ministerului Educației nr. 5.707/ 01.08.2024”, se mai arată în comunicatul transmis de la Poliția Brăila.
Activitățile polițiștilor de siguranță școlară vor continua pe parcursul acestei săptămâni, educația copiilor în spiritul cunoașterii și respectării legii fiind considerată deosebit de importantă pentru oamenii legii.