Polițele RCA ar putea fi mai accesibile în viitor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Polițele RCA ar putea fi mai accesibile în viitor

• încep să se contureze efectele protestului transportatorilor din ultimele zile • astfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în vedere măsuri care să „îndulcească” oarecum povara costurilor RCA pentru industria transportatorilor • de aceste măsuri vor beneficia, însă, și persoanele fizice

 

Valorile polițelor RCA la care s-a ajuns în ultimii ani, mai ales după falimentul a doi mari operatori din piața asigurărilor, au ajuns greu de suportat nu numai de către transportatori ci și de persoanele fizice. O persoană fizică poate plăti de la mii până la zeci de mii de lei, în funcție de vârstă și/sau capacitatea cilindrică a motorului, iar o persoană juridică chiar și până la o sută de mii de lei sau mai mult pentru o poliță RCA încheiată pe an de zile.

Dacă aceste tarife piperate nu erau de ajuns, nu cu mult timp în urmă, un proiect legislativ întrat până la urmă în vigoare a dus la obligativitatea încheierii unui contract de asigurare obligatorie chiar și pentru autovehiculele care nu mai erau folosite timp îndelungat. Ca exemplu, dacă în prezent un șofer decide să nu mai folosească autovehiculul, din motive personale, el este totuși obligat de lege să aibă asigurare.

Presată de tensiunile din ultima perioadă cauzate de protestele transportatorilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a avut, pe parcursul ultimelor zile, mai multe runde de discuții și consultări cu reprezentanții acestora din România, precum și cu cei ai companiilor de asigurări.

În urma discuțiilor purtate, ASF pare că intenționează să mai lase garda jos, având în vedere „măsuri ce sunt incluse într-un plan de acțiune” și care, surpriză(!), „urmau să fie adoptate de către ASF în perioada imediat următoare”, așa cum este precizat într-un comunicat de presă, emis recent.

Printre măsurile menite să diminueze efortul financiar al posesorilor de polițe RCA se numără:

- „Posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA pe durata în care autovehiculul nu este utilizat, cu prelungirea valabilității acestuia cu perioada în care a fost suspendat”. Această măsură vine în condițiile în care, în prezent, lipsa unei polițe RCA duce, după o perioadă de timp, la radierea automată a autovehiculului din circulație ori pierderea dreptului de a-l mai înmatricula.

- „Efectuarea plății primei RCA în rate indiferent de nivelul acesteia, atât la persoanele fizice, cât și la persoanele juridice, opțiunea plății în rate aparținând potențialului asigurat”;

- „Revizuirea modalității de stabilire a tarifului de primă RCA pentru contractele încheiate pe perioade mai mici de 12 luni, astfel încât să nu mai existe diferențe atât de mari între polițele anuale și cele subanuale”. În prezent, cei care vor să încheie o poliță RCA au posibilitatea de a opta pentru perioade subanuale de 1, 2, 3, 6 și 9 luni. Diferențele de tarife între aceste perioade sunt atât de mici încât nu aduc niciun beneficiu celui ofertat, astfel majoritatea polițelor fiind în prezent încheiate pentru o perioadă de 12 luni. Practic, polițele subanuale, așa cum se prezintă în prezent, au scopul ascuns de a „împinge” clienții să aleagă 12 luni, pe principiul „Pentru x lei în plus, mai bine pe un an”. Noua măsură, dacă ar fi adoptată, ar da posibilitatea clienților să poată alege și perioade subanuale, cu diferențe de costuri ceva mai mari între ele.

Discuțiile vor continua pe parcursul zilelor imediat următoare în vederea consolidării unui pachet de măsuri care să poată fi aplicat imediat.

Rămâne de văzut, însă, dacă finalitatea acestora va aduce o nouă „față” ofertelor RCA, atât pentru persoane juridice cât și pentru cele fizice.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro