Poliţistul Moise, 2 ani de închisoare cu suspendare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Poliţistul Moise, 2 ani de închisoare cu suspendare

Ofiţerul de la Urmăriri, acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi acceptat mită ca să muşamalizeze un dosar, a fost condamnat de Înalta Curte la o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendare, pentru infracţiunea de abuz în serviciu. În primă instanţă, subcomisarul Lilian Moise a fost achitat pentru infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu, însă procurorii DNA Galaţi au declarat apel. În urmă cu două zile, instanţa supremă a dispus achitarea poliţistului doar pentru infracţiunea de luare de mită, el fiind însă condamnat pentru cealaltă infracţiune de care era acuzat. Sentinţa este definitivă şi, în aceste condiţii, poliţistul nu îşi mai poate desfăşura activitatea în cadrul IPJ Brăila. "Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă ÎCCJ - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teriorial Galaţi împotriva sentinţei penale din 15 mai 2013 pronunţată de Curtea de Apel Galaţi. Achită pe inculpatul Moise Lilian pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. (...) Condamnă inculpatul Moise Lilian la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 7 ani, instanţa stabilind un interval de timp de 5 ani. Pe durata termenului de încercare condamnatul se va supune unor măsuri de supraveghere şi obligaţii", este soluţia judecătorilor transmisă de Biroul de Presă al ÎCCJ.
În martie 2011, subcomisarul Lilian Moise a fost deferit magistraţilor Curţii de Apel Galaţi, fiind judecat pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În acelaşi dosar sunt inculpaţi şi cei pe care ofiţerul i-ar fi protejat, respectiv Marius Florentin Tulea şi unchiul său, Nicolae Buzatu, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de dare de mită şi lipsire de libertate în mod ilegal. În primă instanţă şi aceştia au fost achitaţi de judecătorii gălăţeni, dar în urma apelului la Înalta Curte s-a dat o altă sentinţă, cu condamnări de câte 2 ani închisoare pentru cei doi inculpaţi. "Condamnă pe inculpatul Tulea Marius - Florentin la pedeapsă de 2 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor pentru infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal. Achită pe acelaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. (...) Condamnă pe inculpatul Buzatu Nicolae la pedeapsa de 2 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor, achită pe acelaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii Tulea Marius - Florentin şi Buzatu Nicolae", au decis judecătorii ÎCCJ.

Acuzaţiile DNA

În rechizitoriul întocmit, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Galaţi au reţinut că în cursul lunii august 2007, poliţistul ar fi primit de la Tulea şi Buzatu, cu titlu de mită, 500 de euro şi o sticlă de whisky în valoare de 100 de euro, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu. Mai exact, pentru a acoperi activitatea infracţională a lui Tulea, membru al unei grupări de proxeneţi ce se ocupa cu racolarea fetelor pentru practicarea prostituţiei în Spania. Astfel, în data de 13 august 2007, cu ocazia consemnării plângerii formulate de o brăileancă, referitoare la dispariţia fiicei sale, ofiţerul nu a lăsat-o să susţină în cuprinsul plângerii că este posibil ca fata sa să fie victima traficului de persoane, spunându-i că aceste aspecte sunt de competenţa altei instituţii judiciare. De asemenea, pentru a putea să o audieze personal pe victimă, Moise nu a făcut demersurile legale necesare în vederea sesizării organului competent, având în vedere informaţiile furnizate de mama acesteia. Ulterior, în perioada 14 - 30 august, după ce tânăra a fost adusă în România de Tulea, acesta din urmă şi unchiul său au sechestrat-o în apartamentul lui Buzatu şi au constrâns-o, prin ameninţări, să nu dezvăluie în declaraţia ce o va da la poliţie că este victima traficului de persoane. "În plus, în ziua 28 august, cei doi au escortat-o pe victimă la sediul poliţiei şi, cu ocazia audierii, în condiţiile în care cunoştea că victima era ameninţată şi prelucrată cu privire la ceea ce trebuia să declare, inculpatul a audiat-o şi a clasat plângerea de dispariţie, fără să verifice toate informaţiile furnizate de părinţii victimei. După audiere, a primit suma de 500 de euro şi o sticlă de whisky", se arăta într-un comunicat al DNA. În ziua de 21 februarie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea lui Moise şi a lui Buzatu pentru 24 de ore, Curtea de Apel Galaţi dispunând apoi măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara. Câteva zile mai târziu, anchetatorii l-au reţinut şi pe Tulea, care a primit mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro