• în cazul unor acţiuni violente, poliţistul poate mijloace de imobilizare faţă de persoanele suspecte • se pot folosi cătuşele faţă de cei bănuiţi de comiterea unor infracţiuni sau în scopul prevenirii apariţiei unei stări de pericol la adresa poliţistului sau a altei persoane
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila aduc în atenţie modificările legislative privind folosirea cătuşelor. Poliţistul este îndreptăţit să utilizeze cătuşe sau alte mijloace de imobilizare în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale oricărei persoane.
Astfel, după cum se arată în lege, cătuşele pot fi folosite dacă persoana condusă la sediul poliţiei este cunoscută cu un comportament violent la adresa sa, a persoanelor sau a bunurilor. La fel se procedează şi dacă persoana condusă la sediul poliţiei a comis sau este suspectă de săvârşirea unei infracţiuni cu violenţă ori a unor acte de terorism. Cătuşele se pot folosi şi faţă de cel care a evadat din starea legală de reţinere sau deţinere, ori s-a sustras de la executarea unei măsuri preventive sau a unei pedepse privative de libertate. Potrivit poliţiştilor, încătuşarea se poate face şi faţă de persoana face obiectul unei măsuri privative de libertate dispuse în vederea înlăturării unei stări de pericol pentru ordinea publică, sau dacă dotările mijlocului de transport utilizat sau itinerarul de deplasare nu permit adoptarea altor măsuri care să prevină săvârşirea unor acţiuni violente sau fuga. “Cătuşele se mai pot utiliza şi în scopul prevenirii autovătămării persoanei ori apariţiei unei stări de pericol la adresa vieţii, sănătăţii sau integrităţii corporale a poliţistului sau a altei persoane”, au mai explicat reprezentanţii IPJ Brăila.