• în cadrul acţiunilor de prevenire efectuate în unităţile de învăţământ, omul în uniformă a fost prezentat ca prieten al elevilor, tocmai pentru ca aceştia să înţeleagă că-i pot cere oricând ajutorul
Întâlnirile poliţiştilor cu elevii şi profesorii, desfăşurate zi de zi, au menirea de a preveni incidentele neplăcute din şcoli sau din afara acestora şi de a-i determina pe cei mici să adopte un comportament civilizat, în orice situaţie. Poliţistul de la prevenire este prietenul copiilor, întrucât elevii îl întâlnesc în şcoli, licee, centre de plasament. În colaborare cu cadrele didactice, poliţistul desfăşoară activităţi specifice, adică întâlniri cu elevii, în scopul identificării problemelor cu care se confruntă aceştia, prezentarea unor teme cu caracter educativ – preventiv şi analiza unor cazuri concrete în care elevii au fost în situaţii neplăcute. Prin abordarea acestor teme, oamenii legii urmăresc prevenirea eşecului şi abandonului şcolar, a faptelor antisociale comise în zona unităţilor de învăţământ, prevenirea consumului de droguri şi etnobotanice. În plus, prin participarea la astfel de întâlniri cu caracter preventiv, tinerii pot corecta unele comportamente antisociale şi află cum pot avea siguranţă în mediul on-line.
La întâlnirile cu elevii, poliţiştii distribuie materiale de susţinere (pliante, broşuri, afişe) şi prezintă filme educative în cadrul activităţilor desfăşurate, părinţii, cadrele didactice şi elevii participând apoi la discuţii interactive.
Poliţistul de la prevenire participă la şedinţe cu părinţii şi, împreună cu conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar, stabileşte măsuri comune de prevenire şi combatere a faptelor antisociale.