• decizia s-a luat recent, astfel că agentul Iulian Dobrotă, de la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, nu îşi pierde locul de muncă, urmând să plătească din salariu daunele impuse• chiar dacă a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare, cu suspendare condiţionată, pentru ucidere din culpă, poliţistului i se dă dreptul de a rămâne în continuare angajat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila • în Statutul Poliţistului se precizează faptul că, atunci când s-a dispus condamnarea, pentru o infracţiune săvârşită din culpă, menţinerea în activitate a poliţistului se analizează la nivelul unităţii din care face parte • în decembrie 2013, Dobrotă l-a împuşcat mortal pe colegul de birou Adrian Cireaşă, care-i fusese şi prieten de familie
Decizie la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila: agentul de poliţie Iulian Constantin Dobrotă, de la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (BAESP), rămâne în activitate, chiar dacă a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendare condiţionată, pentru infracţiunea de ucidere din culpă. Este vorba despre poliţistul care, în decembrie 2013, şi-a împuşcat mortal colegul şi prietenul, Adrian Cireaşă, la o partidă de vânătoare organizată la Corbu Vechi.
Legea îi permite angajatului din cadrul IPJ Brăila să rămână în activitate, el fiind oricum obligat la plata de daune morale către familia victimei, acestea fiind stabilite prin decizie a instanţei.
În Statutul Poliţistului (legea 360/2002 ) se precizează clar condiţiile în care un poliţist este pus la dispoziţie şi măsurile care se iau atunci când este condamnat pentru o faptă care nu s-a produs cu intenţie.
Legat de punerea la dispoziţie a poliţistului se arată faptul că: “poliţistul este pus la dispoziţie când faţă de acesta s-a pus în mişcare acţiunea penală, cu excepţia situaţiei în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare pentru o infracţiune din culpă care nu este în legătură cu serviciul”. În toţi aceşti ani, cât a fost cercetat şi judecat, agent şef principal Dobrotă şi-a păstrat funcţia pe care a avut-o în cadrul IPJ.
Legea mai prevede că “atunci când s-a dispus condamnarea prin hotărâre judecătorească definitivă, la pedeapsa închisorii cu suspendarea executării pedepsei sau amenzii penale pentru o infracţiune săvârşită din culpă care nu este în legătură cu serviciul, menţinerea în activitate a poliţistului se analizează la nivelul unităţii din care acesta face parte”.
La nivelul IPJ Brăila s-a decis ca poliţistul să fie menţinut în activitate, dar pe o altă linie de muncă faţă de cea deţinută anterior după cum ne-a transmis purtătorul de cuvânt subinsp. Laura Dan.
În dosar s-a dat condamnarea finală, la sfârşitul anului 2017, latura civilă, legată de daunele morale care trebuie plătite, este în cale de atac la Curtea de Apel Galaţi. Judecătorii brăileni au decis obligarea inculpatului la plata unor daune morale de 300.000 lei către familia poliţistului ucis la vânătoare.
După cum ne-au transmis surse de încredere, poliţistul Iulian Dobrotă nu refuză să plătească daunele cerute, ci solicită ca ele să fie achitate de către asigurator, fiind vorba despre SC Asigurarea Românească - ASIROM Vienna Insurance” - parte responsabilă civilmente, după cum se arată pe site-ul intanţei de judecată. Termenul de judecată în dosar a fost stabilit pentru sfârşitul acestei luni.
Vânătoarea care a adus moartea poliţistului
Partida de vânătoare care avea să aducă moartea s-a desfăşurat în dimineaţa zilei de 28 decembrie 2013. Atunci, 24 de vânători din judeţele Brăila şi Vrancea, împreună cu paznicul Fondului de Vânătoare nr. 17 Corbu Vechi, Gheorghe David, au participat la o vânătoarea de mistreţi autorizată de AJVPS Brăila. S-a făcut instruirea vânătorilor şi aşezarea în posturi de tragere.
Amplasarea vânătorilor s-a făcut într-un stand în forma literei L, pe un drum forestier flancat de parcele de pădure, iar între vânători exista o distanţă de 40 - 50 metri, aceştia având posibilitatea să-şi observe vecinii din dreapta şi din stânga. Vânătorii erau aşezaţi cu faţa către pădurea de unde urma să vină vânatul şi cu spatele la drumul forestier. Mistreţii urmau să vină din faţă, fiind stârniţi de gonaşi. “Vânătorii aveau voie să tragă cu arma în vânat după ce-l identificau, privindu-l în pădurea din faţă şi el îi depăşea, traversând drumul şi intrând în pădurea din spate, unde, prin întoarcere, aveau voie să tragă cu respectarea acelui unghi de tragere care nu trebuia să fie mai mic de 45 de grade faţă de linia de vânători. Dacă s-ar fi tras din faţă, adică de unde venea vânatul, exista riscul împuşcării vreunui câine sau vreunui gonaş”, preciza procurorul de caz la finalizarea cercetărilor.
Dispoziţiile date de paznicul de vânătoare au fost respectate de majoritatea participanţilor la vânătoare, care s-au aşezat cu faţa către pădurea din faţă, la limita dintre aceasta şi drumul forestier, având drumul în spate. Alţii, însă, le-au cam ignorat. “Lucrătorii de poliţie Dobrotă Iulian Constantin, Cireaşă Adrian Costel (care îi era prieten de familie) şi Cojocaru Laurenţiu Mihai nu au dat ascultare îndrumărilor paznicului de vânătoare şi s-au postat la limita dintre pădurea din spate şi drum (intrând circa un metru în acesta), având drumul în faţă. în standul de vânătoare, lângă inculpat, s-a postat şi fratele acestuia, Dobrotă Marian, care nu este vânător, nu a avut armă asupra sa şi care venise să privească”, a mai precizat sursa citată.
La un moment dat, s-au auzit strigătele gonaşilor, vânătorilor care-i însoţeau şi lătratul câinilor de vânătoare, care au stârnit vânatul. S-au auzit focuri de armă, semn că mistreţii îşi făcuseră simţită prezenţa.
Poliţistul Cojocaru a spus că l-a văzut pe Cireaşă cum a ieşit din locul iniţial, circa un metru, către mijlocul drumului şi cum a ridicat arma în poziţia de tragere din faţă, stând pe vine. Imediat a urmat un foc de armă tras către un mistreţ care a ţâşnit din pădurea din faţă, printre Cireaşă şi Dobrotă. Animalul a dispărut în pădurea din spatele lor, iar poliţistul Cireaşă a căzut la pământ, pe partea dreaptă. Cojocaru a crezut iniţial că victima se lăsase la pământ ca să se ferească de focul tras de Dobrotă. După două secunde, însă, l-a văzut pe Dobrotă cu arma în mână, exclamând: “Ce-am făcut, ce-am făcut...!”.
Adrian Cireaşă fusese împuşcat chiar sub ochiul stâng. După ce poliţistul brăilean a fost împuşcat mortal, vânătoarea a fost oprită. A fost sesizată conducerea IPJ Brăila, Parchetul de pe lângă Tribunal şi medicul legist, iar la faţa locului a fost prezent şi un echipaj SAJ care a constatat decesul victimei.
Iulian Dobrotă a afirmat că moartea colegului s-ar fi datorat faptului că acesta ar fi ieşit 1-2 metri către mijlocul drumului. Totodată, Cireaşă ar fi fost ucis ca urmare a ricoşeului glonţului din pământul îngheţat, din vreun copac ori din corpul porcului în care s-a tras. În replică, procurorul de caz a afirmat că, de fapt, inculpatul nu a respectat unghiul de tragere (care trebuia să fie mai mare de 45 de grade faţă de linia trăgătorilor).
Poliţistul Dobrotă a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, dosarul ajungând în instanţă.