Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au desfiinţat definitiv una dintre cele mai importante probe aduse în dosarul atacului asupra familiei fraţilor Buricea din Radu-Negru. Este vorba despre procesele-verbale de contravenţie întocmite de un poliţist din Ploieşti, în baza cărora judecătorii brăileni au dispus, la acea dată, anularea mandatelor de arestare preventivă emise pe numele a patru dintre participanţii la eveniment. Practic, bănuiala pe care anchetatorii au avut-o încă de la început a fost confirmată zilele trecute, când agentul care "i-a amendat" pe interlopi a fost condamnat la un an de închisoare pentru fals intelectual. Iniţial, Dragoş Adrian Szabo a primit 3 ani de detenţie, însă inculpatul a declarat recurs împotriva deciziei pronunţate de Tribunalul Prahova, care i-a fost admis, pedeapsa fiindu-i astfel redusă. Cel care l-a "împins" să dea amenzi pentru fapte inexistente a primit doi ani de închisoare, ce se vor adăuga celor 3 ani de detenţie la care a fost condamnat, în luna februarie, pentru participarea la scandalul de pe 4 octombrie 2006. Gabriel Chioreanu, zis "Bendăr", este căutat de poliţişti încă de când a primit prima condamnare şi, întrucât se sustrage executării acesteia, a fost dat în urmărire. El este unul dintre cei 17 indivizi ai grupării din Vărsătura găsiţi vinovaţi de incidentul petrecut în urmă cu mai bine de 4 ani.
Anchetatorii brăileni l-au suspectat din prima clipă pe poliţistul prahovean că ar fi luat mită pentru a întocmi în fals două procese-verbale, din care să rezulte că "Bendăr" nu se afla în Brăila în noaptea atacului. Conform unuia dintre ele, în jurul orei 21.50, Gabriel Chioreanu a fost sancţionat pe strada Ana Ipătescu, din municipiul Ploieşti, pentru încălcarea regulilor de circulaţie, respectiv pentru că a condus pe un sector de drum unde era amplasat indicatorul "Accesul interzis". Cea de-a doua sancţiune i-a fost aplicată unui amic de-al lui Chioreanu, care l-ar fi însoţit pe acesta în noaptea respectivă şi a tulburat ordinea şi liniştea publică. Aceste documente au reprezentat, la momentul anchetei, "piesa de rezistenţă" a recursului formulat împotriva măsurii de arestare preventivă dispusă în cazul câtorva dintre inculpaţi. Chiar din momentul în care Tribunalul Brăila a decis anularea mandatelor de arestare, în data de 13 octombrie 2006, acuzarea a avut câteva reţineri cu privire la unul dintre procesele-verbale, despre care a spus că este nul întrucât nu cuprinde, în primul rând, numărul autoturismului pentru care s-a aplicat sancţiunea contravenţională.
Radu Bogăţeanu a încercat o "reţetă" asemănătoare
Gabriel Chioreanu nu este singurul din dosarul atacului asupra familiei fraţilor Buricea care, în apărarea sa, a adus o amendă întocmită de un poliţist din altă localitate. Anchetatorii au reuşit însă să desfiinţeze foarte repede proba de care a încercat să se folosescă Radu Bogăţeanu, zis "Romică", liderul grupării "Caţali" din Vărsătura. Poliţiştii au descoperit că amenda care îi "servea" acestuia drept alibi i-a fost dată de un agent care nu există în tot Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vâlcea. Mai mult, fila respectivă lipsea din carnetul de procese-verbale de sancţionare contravenţională, iar în momentul atacului carnetul nu era folosit, aflându-se în magazia Serviciului Poliţiei Rutiere Vâlcea, el fiind înmânat unui agent la câteva săptămâni de la atac. Documentul a fost prezentat de apărătorii lui Bogăţeanu cu ocazia audierii efectuate la câteva ore după ce inculpatul a fost prins. Conform actului, la data de 4 octombrie 2006, ora 20.30, "Romică" nu se afla în Brăila, ci în Râmnicu-Vâlcea, unde ar fi încălcat regulile de circulaţie, fiind depistat pe DN 7 depăşind o coloană de vehicule, în zona de acţiune a indicatorului "Depăşire interzisă". Pentru această faptă, agentul şef Timofte Ion l-ar fi amendat pe Bogăţeanu cu 200 lei.
Reamintim că, potrivit anchetatorilor, în seara zilei de 4 octombrie 2006, în jurul orei 22.00, inculpaţii s-au deplasat în cartierul Radu Negru, la blocul T, unde locuieşte familia fraţilor Buricea, în scop de răzbunare. Ei au aruncat cu pietre în geamurile apartamentului, afectând şi alte locuinţe învecinate. În timpul atacului au fost distruse şi două autoturisme parcate în curtea interioară a blocului, ai căror proprietari se aflau în vizită la fraţii Buricea. Acuzarea a mai precizat că interlopii din Vărsătura au proferat ameninţări şi expresii jignitoare, tulburând grav liniştea şi ordinea publică în zonă. Cu toate că de la locul faptei au fost recuperate diverse "arme" folosite în incident, inclusiv o toporişcă, interlopii s-au declarat tot timpul nevinovaţi.