Poliţist corupt, 4 ani cu suspendare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Poliţist corupt, 4 ani cu suspendare

Radu Voicu, în vârstă de 46 de ani, agent şef principal la Poliţia Rutieră Brăila, a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi termen de încercare de 7 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Trimis în judecată la începutul lunii mai 2012, de către procurorul Marinela Coşniţă, şeful Secţiei Urmărire Penală de la Parchetul de pe lângă Tribunal, pe motiv că ar fi primit 500 de euro de la un bărbat din comuna Tichileşti, pe care-l depistase conducând sub influenţa alcoolului, Voicu a fost găsit vinovat şi condamnat de instanţa de fond, Tribunalul Brăila. El a declarat apel împotriva hotărârii din noiembrie 2013 a Tribunalului Brăila, dar la sfârşitul lunii martie 2914, magistraţii Curţii de Apel Galaţi au respins ca "nefondat" apelul inculpatului. Decizia CA Galaţi este definitivă. Dat fiind faptul că prin hotărârea Tribunalului Brăila, poliţistului i s-a interzis "dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pe durata executării pedepsei principale", acesta va fi exclus din Poliţia Română, exact ca în cazul agenţilor Vechiu şi Jalbă, de la Ordine Publică, condamnaţi pentru că au primit mită 1.000 de lei.
Potrivit dosarului penal definitivat de procurorul Marinela Coşniţă, denunţul împotriva poliţistului Radu Voicu a fost înregistrat la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) pe 6 octombrie 2011. Suspect într-un dosar penal, Gabi Nedelcu, din comuna Tichileşti, a informat ofiţerii DGA că în seara precedentă, Voicu i-ar fi pretins 500 de euro pentru a-l ajuta "să-i iasă o alcoolemie mai mică în urma prelucrării probelor biologice de sânge", astfel încât să scape cu o sancţiune contravenţională.
Denunţătorul fusese depistat pe 30 septembrie acelaşi an de către agentul Radu Voicu de la Poliţia Rutieră imediat ce coborâse din autoturismul proprietate personală, chiar în faţa casei în care locuieşte. Consumase un litru de bere şi omul legii, care venise în Tichileşti cu un autovehicul MAI, i-a cerut actele la control.
Gabi Nedelcu a fost verificat cu aparatul etilotest, care a indicat 0,41 respectiv 0,44 la mie alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, pentru recoltarea probelor de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Pe drum, poliţistul Voicu a sunat un consătean de-al lui Nedelcu, ca să vină să-l ia cu autoturismul, iar ulterior i-a înmânat acestuia dovada fără drept de circulaţie. Înainte de a pleca de la spital, Voicu i-a dat denunţătorului numărul său de telefon, ca să-l contacteze când va avea bani pentru plata analizelor medicale. Într-adevăr, pe 1 octombrie, Nedelcu i-a înmânat lui Voicu suma de 160 de lei pentru analize, acesta spunându-i să-l contacteze în altă zi, pentru a-i da chitanţă şi pentru "a vorbi".
Pe 5 octombrie 2011, la ora 22.00, Gabi Nedelcu s-a prezentat împreună cu consăteanul Tinel Muşat la Poliţia Rutieră de pe Calea Galaţi. Ajunşi în biroul poliţistului Radu Voicu, Nedelcu l-a întrebat cu subînţeles: "Ce speranţe trag?". Denunţătorul a precizat ulterior că poliţistul i-ar fi spus că dacă iese alcoolemia mare "o să o scoată mai mică" şi că, pentru asta, "îl costă 25 de milioane sau 500 de euro". "Aşa, o să primeşti o amendă contravenţională, permisul rămâne suspendat pe 3 luni cu drept de examen peste 30 de zile", i-ar fi spus omul legii lui Gabi Nedelcu. Altfel, în schimbul şpăgii, suspectul ar fi trebuit să scape de dosar penal.

Flagrant în sediul Poliţiei

A doua zi, 6 octombrie, Gabi Nedelcu a discutat cu un alt consătean, care, accesând site-ul www.alcooltest.ro, i-a calculat alcoolemia, rezultând o alcoolemie sub 0,80 la mie. Astfel, denunţătorul a înţeles că "poliţistul îi ia bani necuveniţi", motiv pentru care a sesizat DGA. Potrivit procedurii, DGA a sesizat, în aceeaşi zi, Parchetul.
În baza înţelegerii cu membrii echipei de flagrant, pe 7 octombrie 2011, Gabi Nedelcu l-a anunţat pe poliţist că a făcut rost de bani, iar acesta i-a transmis să-l caute la sediul Poliţiei Rutiere de pe Calea Galaţi. Astfel, la ora 20.15, cei doi s-au întâlnit chiar în faţa sediului Poliţiei. Ofiţerii DGA postaseră camere de supraveghere şi aşteptau semnalul denunţătorului. Totul a mers conform planului până în momentul în care Nedelcu urma să-i ofere poliţistului cinci bancnote a câte 100 de euro fiecare, pregătite din timp.
Bănuitor, Voicu l-a condus pe denunţător într-un hol unde lumina era stinsă şi acolo s-a făcut "transferul banilor". Imediat după ce i-a înmânat cei 500 de euro, denunţătorul i-a urat poliţistului "sănătate", cuvânt care însemna că organizatorii flagrantului trebuie să acţioneze. În timp ce-l conducea pe Nedelcu către ieşirea din sediul Poliţiei (banii, spun anchetatorii, îi ţinea într-o coală A4), Voicu a văzut echipa DGA şi pe procurorul care conducea flagrantul. Poliţistul a încercat să-i dea banii înapoi lui Nedelcu, care a refuzat să-i ia, apoi a fugit în sediul poliţiei. Procurorii mai spun că agentul îi cunoştea pe cei de la Anticorupţie pentru că, în aceeaşi zi, participase la o întâlnire cu ofiţerii DGA, care le vorbise tocmai despre corupţie.
Oamenii legii au scotocit tot sediul Poliţiei Rutiere, până a doua zi dimineaţă, însă nu au găsit cei 500 de euro. Când membrii echipei DGA l-au întrebat pe poliţistul suspect "Ce ai făcut cu banii?" acesta a răspuns "I-am dat înapoi", ceea ce sugerează, precizează acuzarea, că i-ar fi primit, totuşi, anterior. Ulterior, Voicu a negat constant că ar fi primit bani de la Nedelcu.
Reţinut pentru 24 de ore, agentul Radu Voicu a fost arestat preventiv pe 9 octombrie 2011, pentru trafic de influenţă. A negat că ar fi luat şpagă, însă judecătorii Tribunalului Brăila au luat în considerare probele procurorilor, şi anume denunţul lui Gabi Nedelcu, declaraţiile martorilor, înregistrările audio-video.
Pe 12 octombrie 2011, însă, Curtea de Apel Galaţi a dispus revocarea măsurii arestării preventive a inculpatului Radu Voicu. Poliţistul corupt a fost trimis în judecată pe 17 aprilie 2012, iar pe 8 noiembrie 2013 a fost condamnat la 4 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro