Poliţist cercetat pentru omor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Poliţist cercetat pentru omor

* Curtea de Apel Galaţi a admis plângerea împotriva rezoluţiilor de netrimitere în judecată a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie formulată de familia Pârvu * magistraţii gălăţeni au trimis cauza procurorului, în vederea redeschiderii urmăririi penale faţă de Dragomir Giorgian, sub aspectul infracţiunii de omor deosebit de grav * "Mulţumim lui D-zeu că am găsit un avocat corect şi cinstit, care a ştiut să pună punctul pe «i» şi a avut curaj să se lupte cu sistemul", a spus tatăl tânărului împuşcat

Cazul "Pârvu" a luat o nouă turnură în urma unei decizii neaşteptate a magistraţilor gălăţeni. Poliţistul IGPR, care în urmă cu mai bine de doi ani l-a împuşcat în cap pe Sorin Pârvu, va fi din nou urmărit penal, de data aceasta pentru infracţiunea de omor deosebit de grav. Asta după ce procurorii bucureşteni l-au scos nevinovat pe ofiţerul cercetat iniţial pentru omor calificat, considerând că nu a avut intenţia de a-l ucide pe tânărul brăilean. În pragul sfintelor sărbători de iarnă, familia Pârvu, care nu a încetat niciun moment să lupte pentru a i se face dreptate, a primit vestea cea mare. Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au admis plângerea împotriva rezoluţiilor de netrimitere în judecată a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) formulată de familia lui Sorin Pârvu şi au dispus redeschiderea urmăririi penale faţă de poliţiştul Giorgian Dragomir, schimbând şi încadrarea juridică a faptei, în omor deosebit de grav. "Admite plângerile formulate de petenţi împotriva rezoluţiei din 7 iulie 2011 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a rezoluţiilor de respingere a plângerilor, emise de procurorul şef adjunct al Secţiei de Urmărire penală şi criminalistică din cadrul PICCJ. Desfiinţează în parte rezoluţiile atacate şi trimite cauza procurorului, în vederea redeschiderii urmăririi penale faţă de Dragomir Giorgian sub aspectul infracţiunii de omor deosebit de grav. Menţine celelalte dispoziţii ale rezoluţiilor atacate. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 21 decembrie 2011", se arată pe site-ul Curţii de Apel Galaţi.
Aşa cum era de aşteptat, decizia judecătorilor l-a făcut pe tatăl tânărului ucis, Ionel Pârvu, să îşi recapete speranţa că, până la urmă, cel care i-a luat viaţa fiului său va plăti pentru fapta comisă.
"Nu mă gândeam să mai primesc o asemenea veste, sunt foarte bucuros de decizia judecătorilor. Asta mă face să cred că mai sunt şi oameni corecţi în sistemul de justiţie. Eu consider că se va face dreptate, nu are cum să nu iasă adevărul la suprafaţă. Mulţumim lui Dumnezeu că am găsit un avocat corect şi cinstit, unul ideal, care a ştiut să pună punctul pe «i» şi a avut curaj să se lupte cu sistemul. S-a luptat pentru mine şi a putut să demonstreze că totul este o mânărie. Nu este nimic mai presus decât legea. Eu am încredere foarte mare şi în judecător, a dat o altă încadrare a faptei, omor deosebit de grav, asta este foarte important. Avocaţii poliţistului au cerut să plătesc eu cheltuielile de judecată. Cum e posibil aşa ceva!? Ăla este avocatul diavolului! Mi-a omorât copilul! Acum o să se facă iar anchetă, o să fie altceva", ne-a spus Ionel Pârvu.

Pârvu s-a împuşcat cu mâna poliţistului

În luna iulie, după aproape doi ani de cercetări, procurorii de la PÎCCJ au ajuns la concluzia că poliţistul din Bucureşti l-a împuşcat absolut accidental pe Sorin Pârvu în cap, dar şi că acesta, prin faptele sale din momentele respective, ar fi provocat un astfel de deznodământ nefericit. Procurorul criminalist de la Înalta Curte care a instrumentat cazul a dispus scoaterea scms. Dragomir Giorgian de sub urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat. Familia Pârvu a contestat decizia procurorului care a dat verdictul, la şeful său ierarhic, însă răspunsul a fost acelaşi. În luna august s-a dat verdictul final al procurorilor bucureşteni în cazul Pârvu. Şeful ierarhic al magistratului ce l-a scos de sub urmărire penală pe poliţistul bucureştean care, în septembrie 2009, l-a împuşcat în cap pe Sorin Pârvu, a considerat că soluţia dată anterior este "temeinică şi legală".
Potrivit rezoluţiei din 31 august, procurorul şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Carmen Damian, a dispus respingerea, ca neîntemeiată, a plângerii formulate de familia tânărului împuşcat împotriva soluţiei iniţiale.
Tatăl tânărului împuşcat, Ionel Pârvu, ne-a spus atunci că se aştepta la o asemenea soluţie, însă era revoltat de faptul că nimeni nu a ţinut cont de faptul că fiul său a fost împuşcat, în aceste condiţii fiind normal ca cel care a tras glonţul ucigaş să plătească pentru fapta comisă.
Astfel, după examinarea actelor şi lucrărilor existente la dosarul în cauză, procurorul şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul PÎCCJ a menţinut concluziile iniţiale, potrivit cărora poliţistului bucureştean este nevinovat. "Efectuându-se verificări în cauză a rezultat că nu se poate reţine vinovăţia înv. Dragomir Giorgian, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 174 - 175 lit. i din Codul Penal (n.r. - omor calificat), întrucât acesta nu a avut intenţia de a-l ucide pe Pârvu Sorin, apăsarea trăgaciului producându-se fără ca învinuitul să dorească acest lucru, ca urmare a gestului reflex de strângere cu mâna a mânerului pistolului, provocat de dezechilibrarea produsă în urma lovirii cotului cu portiera autoturismului, se arată în rezoluţie. În document se precizează că, la data de 30 septembrie 2009, s-a făcut reconstituirea, ocazie cu care învinuitul Giorgian Dragomir a arătat împrejurările în care a fost împuşcat Sorin Pârvu, descrierile sale coroborându-se cu probele administrate în cauză. Mai exact, au concluzionat procurorii, mişcările înainte şi înapoi efectuate de Sorin Pârvu, cu autoturismul Ford Mondeo, l-au făcut pe poliţist să se dezechilibreze şi să apese pe trăgaci. Tatăl tânărului împuşcat în ziua de 26 septembrie 2009 a susţinut tot timpul că toată ancheta în acest caz s-a desfăşurat în aşa fel încât rezultatele să fie în favoarea poliţiştilor, până şi reconstituirea fiind efectuată între ei, fără a participa şi partea adversă. Ionel Pârvu şi-a continuat însă lupta pentru dreptate, adresându-se instanţei de judecată, obţinând acum o primă victorie.
Reamintim că, luni la rând, dosarul "Pârvu" s-a plimbat de la un Parchet la altul, între Galaţi şi Bucureşti, până când s-a luat decizia ca de anchetă să se ocupe procurorii Parchetului de la Înalta Curte. La aproape 10 luni de la incident, procurorii bucureşteni au dispus începerea urmăririi penale faţă de ofiţerul IGPR, Georgian Dragomir, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat, pentru ca, în final, acesta să fie scos de sub urmărire penală.
Sorin Pârvu a fost împuşcat de poliţişti de la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), pe data de 26 septembrie 2009, în timpul unei misiuni secrete de capturare a unui brăilean urmărit internaţional pentru un omor comis în Italia, respectiv Giulian Dumitraşcu (33 de ani), care se bucură încă de libertate. Poliţiştii au blocat în trafic autoturismul în care se afla Sorin Pârvu, având informaţii că acesta era folosit şi de urmărit. Poliţiştii, îmbrăcaţi în civil şi cu cagule pe faţă, au coborât din maşini cu pistoalele în mână, apoi au deschis focul. Sorin Pârvu a fost împuşcat în ceafă, ceea ce i-a fost fatal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro