Cariera unui tânăr poliţist brăilean a fost serios zdruncinată din cauza unei confuzii care l-a aruncat în spatele gratiilor, i-a adus "titulatura" de inculpat şi l-a ţinut la dispoziţia şefilor săi timp de aproape un an. Numele său a apărut ca din neant în dosarul scandalului de la Făurei, din martie 2011, în care a fost implicat fiul primarului din comuna Ulmu, prezenţa sa la locul incidentului rezultând practic doar din trei declaraţii. Deşi a susţinut tot timpul că în seara respectivă s-a aflat la Ulmu, poliţistul a reuşit să-şi dovedească nevinovăţia numai cu ajutorul telefonului mobil, la care a vorbit pe toată durata scandalului şi a fost localizat în permanenţă pe raza comunei.
Cristian Ciubotă (29 de ani) a fost scos de sub urmărire penală la începutul acestui an, după ce a fost acuzat de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. A ajuns inclusiv în spatele gratiilor, fiind reţinut pe ordonanţă pentru 24 de ore, iar mai apoi cercetat în stare de libertate timp de câteva luni. În toată această perioadă a fost pus la dispoziţia şefului Poliţiei brăilene şi mutat pe o altă funcţie, unde şi-a derulat activitatea până luna aceasta. Totul pentru o confuzie ce i-a afectat salariul şi, mai presus de toate, imaginea. "Eu am fost confundat cu o altă persoană în seara respectivă, persoană care nici în ziua de azi nu a fost audiată în dosar. S-a ajuns la poliţist doar pentru că semăn cu acea persoană, pe care nu o cunoşteau niciunul din martori şi nici partea vătămată, în schimb mă ştiau, fizic, pe mine, şi au considerat că sunt eu. Am făcut arest o zi, însă nu au mai avut curaj să mă propună pentru arestare preventivă deoarece persoana cu care eu am vorbit aproape trei ore la telefon în acea seară a confirmat acest lucru. Aşa am reuşit să demonstrez, că poate, dacă nu vorbeam, primeam şi eu mandat. Am fost reţinut doar pe două declaraţii de martor şi cea a părţii vătămate, declaraţii pe care şi la vremea respectivă am putut să le combat, dar nu s-au sinchisit să facă minimum de verificări. Atâta timp cât eu susţin continuu că am vorbit la telefon, că nu am participat la acel scandal şi că nu am părăsit comuna Ulmu, tu, procuror, în calitate de organ de cercetare penală, trebuie să verifici înainte de toate aceste aspecte, iar după, dacă stabileşti că nu este aşa, să aplici măsurile preventive. Lucru pe care nu l-a făcut. Dacă-l făcea, nu stăteam o zi în arest. În tot cursul procesului penal este garantată libertatea pesoanei, iar măsura reţinerii poate fi luată de procuror doar dacă sunt probe sau indicii TEMEINICE că s-a săvârşit o faptă penală. Cariera mea a fost distrusă din data de 12 martie 2011 din cauza unei erori judiciare şi a unei confuzii. Nu e uşor, ca poliţist, să treci degeaba prin locul în care odată ai dus un infractor", ne-a declarat Cristian Ciubotă.
Potrivit anchetatorilor, prezenţa sa în localul unde s-a consumat incidentul, împreună cu ceilalţi inculpaţi în dosar, a rezultat din declaraţiile victimei şi ale celor doi martori. Audiat fiind, poliţistul a susţinut în mod constant că nu a participat la conflict, nu a părăsit comuna Ulmu, a vorbit în mod continuu la telefon şi că, datorită asemănării fizice, este posibil să fi fost confundat cu o altă persoană. Investigaţiile ulterioare, care s-au bazat pe analiza datelor de trafic ale telefonului folosit de Cristian Ciubotă, au dovedit că acesta spunea adevărul. Mai exact în acea seară, la ora 23:09:14, tânărul a apelat un număr, convorbire ce a durat până la ora 00.00.07 şi în timpul căreia bărbatul a expediat şi un SMS către serviciul "cost control". Mobilul său s-a aflat încontinuu în zona de acoperire telefonică situată în comuna Ulmu, inclusiv la ora 23.25, atunci când incidentul a fost semnalat la numărul unic de urgenţă, oră la care conflictul era în derulare. "Având în vedere că postul telefonic utilizat de inculpatul Ciubotă Roşă Cristian a fost folosit în întreg intervalul orar 23.09.14 - 24.00.07, care include perioada de 10 - 15 minute în care s-a consumat agresiunea, precum şi împrejurarea că telefonul nu a depăşit aria de acoperire a celulei din Ulmu a operatorului de telefonie, urmează a se reţine că acest inculpat nu a participat la săvârşirea faptelor, iar prezumţia de nevinovăţie care operează în favoarea sa nu poate fi înlăturată de declaraţiile părţii vătămate şi ale martorilor", se arată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.
Dar iată cum s-au derulat lucrurile în seara respectivă, aşa cum au stabilit până la urmă anchetatorii. În seara zilei de 9 martie 2011, partea vătămată, Alexandru Ilie (22 de ani), împreună cu martorii Andrei Stanciu, Marian Frangu, Alin Viorel Ochiroşi, George Târâlă, Viorel Negoiţă şi Narcis Burada se aflau în restaurantul "Nr. 1" aparţinând SC "Popalex" SRL Făurei, ocupând o masă situată în apropierea uşii de acces. În restaurant se aflau aproximativ 20 de persoane. În jurul orei 23.15, în faţa restaurantului au oprit două autoturisme, un Mercedes şi un VW Passat, din care au coborât inculpaţii Aurelian Mardale (34 de ani), Dănuţ Florin Iconaru (29 de ani) - nimeni altul decât fiul primarului din Ulmu, Marian Iconaru, Grigore Tănase (49 de ani), Vasile Toma (27 de ani), Alexandru Popa (50 de ani) şi Stelică Poitaşu (36 de ani, cel cu care a fost confundat poliţistul), aceştia intrând imediat în local. În timp ce persoanele care îl însoţeau s-au oprit în jurul mesei ocupate de Alexandru Ilie şi de ceilalţi, Aurelian Mardale, băut bine, s-a uitat la toţi cei aflaţi la masă şi, văzându-l pe Alexandru Ilie, nu a stat prea mult pe gânduri şi i-a aruncat cu o sticlă de bere în cap. Alexandru s-a ridicat de la masă şi a fugit într-un separeu al localului unde ştia că este o uşă permanent deschisă. El a fost urmărit de Aurelian Mardale, Vasile Toma şi Stelică Poitaşu.
"O să vedeţi ce o să ne distrăm în seara asta"
Din nefericire pentru Alexandru, uşa era în seara aceea încuiată, aşa că acesta a fost prins de către cei trei indivizi, care l-au lovit vreo 10 minute cu diverse obiecte de mobilier pe care le-au găsit prin separeu. La rândul lor, inculpaţii Alexandru Popa şi Grigore Tănase s-au aşezat lângă uşa de acces în separeu pentru a se asigura că Alexandru nu poate să fugă de acolo. La un moment dat, ca şi cum bătăia nu ar fi fost de ajuns, beizadeaua primarului, Dănuţ Florin Iconaru, s-a oprit în mijlocul restaurantului şi a scos un pistol pe care a început să îl agite, strigând: "O să vedeţi ce o să ne distrăm în seara asta". Cum era de aşteptat, toate persoanele aflate în acel moment în local au ieşit în fugă, speriate de violenţa extremă a bărbaţilor. Cei care au fugit din local s-au oprit într-un parc situat în apropiere, de unde au observat că autoturismele cu care au venit agresorii erau oprite în faţa localului, dar cu motoarele pornite şi cu şoferii la volan. După aproximativ 10 - 15 minute, inculpaţii au părăsit restaurantul.
În cursul aceleiaşi nopţi, autoturismul VW Passat condus de Marian Poitaşu, şi în care se aflau odrasla primarului şi Vasile Toma, a fost oprit de un echipaj de poliţie, ocazie cu care fiului primarului i-a fost ridicat pistotul "Walther" cu bile de cauciuc, pentru care acesta avea permis.
"Reputaţia inculpatului Aurelian Mardale şi a grupului de persoane care îl însoţeau ca fiind autorii mai multor scandaluri, dintre care ultimul se consumase cu puţin timp înainte, descinderea simultană şi coordonată a inculpaţilor care s-au postat în jurul mesei ocupate de partea vătămată şi urmărirea acesteia în fugă înspre partea din spate a restaurantului, în condiţiile în care în centrul localului inculpatul Dănuţ Florin Iconaru afişa o atitudine violentă verbal şi prin gesturile de arătare a armei, constituie împrejurări de fapt care au condus la crearea stării de teamă, panică şi indignare în rândul clienţilor restaurantului şi i-au determinat pe aceştia să iasă în grabă", este opinia anchetatorilor.
Victima şi agresorii au dat-o la pace
Din probele administrate rezultă că în separeu au intrat inculpaţii Aurelian Mardale, Vasile Toma şi Stelică Poitaşu, aceştia fiind autorii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, astfel încât faţă de inculpaţii Dănuţ Florin Iconaru, Grigore Tănase şi Alexandru Popa s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe. Totodată, pentru că în cauză a survenit împăcarea părţilor, faţă de autorii infracţiunii de lovire sau alte violenţe s-a dispus, de asemenea, încetarea urmării penale. De asemenea, e evident că nici patronul restaurantului în care s-a întâmplat agresiunea nu a formulat nicio plângere. Audiat fiind, Aurelian Mardale a declarat că l-a bătut pe Alexandru, însă că a fost singurul care a făcut asta, de partea cealaltă, ceilalţi inculpaţi negând săvârşirea faptelor descrise.
Imediat după scandal, o parte dintre agresori s-au făcut nevăzuţi, însă în câteva zile au fost cu toţii prinşi şi arestaţi preventiv. În acest moment, sunt cu toţii eliberaţi sub control judiciar. Acum, Aurelian Mardale, Dănuţ Florin Iconaru, Grigore Tănase, Vasile Toma, Alexandru Popa şi Stelică Poitaşu au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice.
Iconaru a ajuns primar în mod fraudulos
La începutul lui 2010, Judecătoria Făurei a invalidat scrutinul pentru fotoliul de primar ce a avut loc în iunie 2008, în comuna Ulmu. Mai mult, preşedintele circumscripţiei electorale din localitate, Vasile Mereuţă, a primit o condamnare de 4 luni cu suspendare pentru fraudarea rezultatului alegerilor, decizie ce nu este definitivă. La acea dată, potrivit numărătorii paralele realizate de PNL, ar fi trebuit organizat turul II al alegerilor pentru primar, în care ar fi intrat candidatul PSD Marian Iconaru, fost şi actual primar al comunei, şi candidatul PNL Vasile Bănică, cei doi fiind despărţiţi de numai câteva voturi. Acest tur II nu a mai avut însă loc, deoarece preşedintele secţiei de votare a prezentat nişte liste cu voturi care îl desemnau câştigător pe Marian Iconaru.
PNL Brăila a depus imediat o sesizare în acest sens, iar răspunsul instanţei a venit după un an şi jumătate. La momentul condamnării, liberalii brăileni au subliniat faptul că, din iunie 2008, Marian Iconaru ocupă practic fraudulos fotoliul de primar al comunei Ulmu şi că, până decizia instanţei va rămâne definitivă, această situaţie se va prelungi. Iconaru este şi în momentul de faţă primarul comunei Ulmu.