Poliţist şpăgar dat în urmărire internaţională | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Poliţist şpăgar dat în urmărire internaţională

Aflat de cealaltă parte a legii, agentul şef Marian Prodan, de la Biroul Ordine Publică - IPJ Ialomiţa, a fost dat în urmărire internaţională, după ce, pe rând, Tribunalul Brăila, Curtea de Apel Galaţi şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României l-au găsit vinovat de corupţie. Prodan a fost anchetat şi trimis în judecată de către fostul Parchet Naţional Anticorupţie (PNA), sub acuzaţia de trafic de influenţă, dosarul fiind strămutat de la Tribunalul Ialomiţa la Tribunalul Brăila, care s-a pronunţat în anul 2006. Poliţistul corupt a primit 2 ani de închisoare cu executare şi un an pedeapsă complementară constând în interzicerea unor drepturi civile, instanţa obligându-l şi la plata unor despăgubiri către partea civilă: 35 de milioane de lei ROL, 1.000 de euro şi 200 de dolari (în jur de 2.000 de euro în total). Banii reprezintă şpaga pe care agentul Prodan a primit-o de la şoferul unui camion, patronul de firmă din judeţul Dâmboviţa, care sperase să-l scape de dosar penal. La data la care era anchetat şi trimis în judecată de PNA (actual DNA), poliţistul ialomiţean mai era anchetat pentru ucidere din culpă. După cum precizau, la acea dată, anchetatorii, Prodan nu numai că s-a declarat nevinovat, dar şi-a permis să-i şi sfideze pe oamenii legii, încercând să tergiverseze cercetările. Ancheta a fost coordonată de procurorul Gheorghe Ciobanu, din cadrul PNA - Biroul Teritorial Slobozia (Serviciului Anticorupţie Bucureşti). Mai trebuie precizat faptul că probele au fost adunate cu multă migală. Spre exemplu, oamenii legii au numărat secundele de convorbiri telefonice purtate de poliţistul corupt cu cel care i-a dat şpagă.


Potrivit dosarului penal întocmit de DNA, pe data de 2 noiembrie 2003, administratorul unei firme dâmboviţene, Cojoc Jănică, se deplasa cu camionul pe DN 2, dinspre municipiul Buzău, când a fost oprit de lucrători din cadrul Poliţiei Rutiere Urziceni, judeţul Ialomiţa. Jănică a fost găsit pozitiv după efectuarea testului cu aparatul alcotest, drept pentru care i s-au recoltat probe biologice necesare stabilirii alcoolemiei şi i-a fost ridicat permisul de conducere în vederea suspendării. Una peste alta, poliţiştii i-au întocmit patronului dosar penal. Îngrozit de perspectiva unei condamnări şi rămas fără "pâine", adică fără permis, Cojoc Jănică a apelat la rude şi cunoştinţe, ca să rezolve problema ivită. Astfel, prin intermediul agentului şef adjunct Vasile Popescu, din cadrul Poliţiei Rutiere Ilfov, în decembrie 2003, dâmboviţeanul a făcut cunoştinţă cu agentul şef Marian Prodan de la Ordine Publică Slobozia (IPJ Ialomiţa). Potrivit anchetatorilor, Prodan i-a promis sprijin lui Jănică, spunându-i din capul locului "să fie pregătit", lăudându-se totodată cu relaţiile pe care, chipurile, le avea la Poliţia Slobozia, Parchetul Slobozia şi chiar la spitalul din localitate.
Aşa stând lucrurile, pe 16 decembrie 2003, cei doi s-au întâlnit pentru prima dată, ca să discute "problema", în restaurantul Paradis din Slobozia. Ştiind că omul venise "pregătit", adică avea bani la el, agentul Marian Prodan a contactat telefonic o anume persoană, spunându-i cu subînţeles: "Şefu', a venit motorina". Potrivit propriilor declaraţii, Cojoc i-a dat lui Prodan 30 de milioane de lei, 300 de euro şi 200 de dolari, toţi banii pe care-i avea atunci la el, în condiţiile în care i se ceruse şpagă nici mai mult nici mai puţin decât 2.000 de euro. Diferenţa, adică 700 de euro şi 5 milioane de lei, urma să ajungă la Prodan în cel mai scurt timp posibil. "Nea Jănică, nu vreau să te sperii, dar situaţia matale e groasă şi te vei duce la puşcărie dacă nu acţionăm rapid", i-a spus poliţistul şoferului speriat, ca să bage şi mai mult groaza în el. De frică, "Nea Jănică" a acţionat rapid, exact cum îi ceruse omul legii. El a revenit la Slobozia chiar a doua zi şi i-a dat agentului Prodan 700 de euro şi 5 milioane de lei. După alte demersuri făcute prin telefon, spun anchetatorii, pe 11 februarie 2004, Cojoc Jănică s-a deplasat la Slobozia, împreună cu soţia şi socrul, ca să-i ceară lui Marian Prodan - conform promisiunilor făcute - permisul de conducere. "Daţi carnetul acum sau nu-l daţi?!", au insistat cei de mai sus şi problema a fost rezolvată, ca prin minune. Alcoolemia lui Cojoc Jănică a scăzut sub minimum prevăzut de legea penală (la 0,70 grame la mie) iar dosarul penal s-a transformat într-o banală contravenţie. Nemaiavând ce face, Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia a dispus atunci NUP (neînceperea urmăririi penale). În aceeaşi zi, patronul dâmboviţean şi-a primit permisul de conducere înapoi. Totul ar fi fost dat uitării dacă, nu se ştie din ce motiv, pe 29 aprilie 2004, Cojoc Jănică a sesizat procurorii de la Anticorupţie, denunţându-l pe agentul şef Prodan şi turnându-l pe acesta, pentru că i-a pretins 2.000 de euro. În sesizare, respectivul preciza că poliţistul promisese ca, în schimbul banilor, "să-i rezolve favorabil situaţia permisului de conducere, a valorii alcoolemiei şi ca să-l scape de condamnare". Cum era de aşteptat, Prodan a negat acuzaţiile, însă tot a fost înfundat de probe, dovadă faptul că a primit, el însuşi, condamnarea de care se temea "Nea Jănică". Din 2 aprilie a. c., agentul de la Slobozia e căutat de toată Poliţia Română şi de Interpol, fiind dat în urmărire internaţională - lucru confirmat de purtătorul de cuvânt al Tribunalului Brăila, judecătorul Lenuţa Mocanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro