Mergi la conţinutul principal

Poliţiştii pot folosi forţa fizică, după avertizare verbală

potrivit legii, poliţiştii au posibilitatea de a interveni mult mai prompt faţă de persoanele care se manifestă violent sau comit alte infracţiuni • după avertizare verbală, oamenii legii pot folosi forţa fizică pentru imobilizare

 

Imobilizare prin folosirea forţei fizice şi a cătuşelor, faţă de persoanele suspectate de comiterea unor fapte penale! Indivizii puşi pe scandal pot fi liniştiţi repede. În caz de nevoie, poliţiştii pot folosi arme albe şi de foc.

Potrivit moficărilor legislative aduse de Legea nr. 192 din 2019, poliţistul este îndreptăţit să utilizeze mijloace de constrângere în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. “Mijloacele de constrângere constau în: forţa fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau imobilizare; cătuşe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare şi/sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale; arme albe şi de foc; mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spaţii închise în care se găsesc persoane şi bunuri”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Potrivit poliţiştilor, folosirea mijloacelor de constrângere nu trebuie să depăşească, prin intensitate şi durată, nevoile reale pentru atingerea scopului intervenţiei. Acestea încetează de îndată ce scopul intervenţiei a fost realizat. Folosirea acestor mijloace se face în mod gradual, după avertizarea verbală prealabilă asupra utilizării acestora şi după acordarea timpului necesar persoanei pentru a se conforma solicitărilor legale ale poliţistului. “În situaţia unei acţiuni violente iminente îndreptate împotriva poliţistului sau a altei persoane, mijloacele de constrângere pot fi folosite fără avertizarea verbală prealabilă. Poliţistul este îndreptăţit să folosească forţa fizică în scopul înfrângerii rezistenţei fizice a persoanei care, fără a folosi violenţa, se opune ori nu se supune solicitărilor legale ale poliţistului. Folosirea forţei fizice nu trebuie să aibă ca scop provocarea unor suferinţe fizice, altele decât cele inerente înfrângerii rezistenţei fizice a persoanei”, au mai precizat poliţiştii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro