Zeci de autoturisme au trecut prin "sita" poliţiştilor brăileni pe parcursul unei razii ce a avut drept scop identificarea reţelelor de traficanţi de maşini ce acţionează la nivelul Uniunii Europene. Operaţiunea "AUTOMOTOR 2011" urmăreşte, de asemenea, descoperirea legăturilor dintre acestea, precum şi identificarea rutelor, destinaţiilor şi modurilor de operare ale traficanţilor. Acţiunea a fost organizată ca urmare a propunerii făcute de delegaţia Ungariei la întâlnirea Grupului de lucru al Consiliului UE privind cooperarea poliţienească, ce a avut loc la Bruxelles, la sfârşitul anului trecut. Operaţiunea comună de combatere a criminalităţii organizate, prin întărirea cooperării internaţionale, vizează destructurarea reţelelor implicate în traficul internaţional cu autovehicule furate.
În acest context, Inspectoratul General al Poliţiei Române a dispus efectuarea unei acţiuni, cu durata de 48 ore, ce s-a desfăşurat în perioada 17 - 19 februarie. Astfel, poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale, Serviciul Rutier şi Serviciul de Ordine Publică au acţionat pe raza judeţului Braila, în vederea identificării autovehiculelor care fac obiectul furturilor şi al traficului ilegal cu acestea, cât şi a persoanelor care săvârşesc infracţiuni legate de traficul internaţional cu autovehicule furate.
Poliţiştii au identificat şi controlat în trafic 62 de autoturisme de mărci diferite, majoritatea înmatriculate în afara graniţelor ţării: 18 în Bulgaria, 13 în Italia, 11 în Spania, 6 în Franţa, 4 în Republica Moldova, 4 în România, 2 în Anglia, 2 în Cehia, unul în America -Virginia şi unul în Irlanda. Pe parcursul derulării acestor activităţi au fost ridicate două certificate de înmatriculare pentru cercetări, întrucât ridicau suspiciuni cu privire la veridicitatea acestora. Poliţiştii brăileni au verificat concordanţele dintre datele înscrise în documente şi seriile existente pe autovehicul, numărul de identificare (seria saşiu), ocazie cu care s-a urmărit ca acesta să corespundă cu cel înscris în cartea de identitate şi în certificatul de înmatriculare al autovehiculului, precum şi veridicitatea documentelor de provenienţă şi probarea acesteia cu acte justificative. "Autovehiculele oprite în trafic, deţinătorii acestora şi documentele însoţitoare au fost verificate în bazele de date şi s-a stabilit că nu figurează implementate ca fiind furate de pe teritoriul ţării noastre sau al altor state şi nici ca făcând obiectul unor dosare penale, iar persoanele nu figurează urmărite sau căutate în cauze penale", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.