Mergi la conţinutul principal
#100 de zile de mesaje preventive

Poliţiştii fac educaţie rutieră copiilor

Conduita preventivă este comportarea atentă a participanţilor la traficul rutier (pietoni, conducători auto, biciclişti, căruţaşi), comportare care asigură prevenirea accidentelor. În ultimii ani s-a intensificat circulaţia pe drumurile publice, motiv pentru care se impune tot mai mult cunoaşterea şi respectarea cu stricteţe a regulilor de circulaţie şi semnificaţia indicatoarelor rutiere.

Dragi copii, pentru a vă feri de pericolul de a fi accidentaţi este necesar să ţineţi seama de câteva reguli de circulaţie: 

- dacă nu ai 14 ani, NU ai voie să circuli cu bicicleta pe drumurile publice, ci numai pe cele special amenajate şi semnalizate corespunzător! Mersul pe bicicletă trebuie să fie corect, fără «acrobaţii», respectiv ridicarea mâinilor sau picioarelor!

- chiar dacă ai peste 14 ani, evită zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic intens. Dacă ajungi cu bicicleta într-o intersecţie, respectă semnificaţia indicatoarelor şi sporeşte atenţia. Orice schimbare a direcţiei de mers trebuie semnalizată cu braţul întins orizontal, însă aceasta nu este suficient. Trebuie să fii sigur că ceilalţi participanţi la trafic ţi-au observat intenţia! Este interzis să transportaţi sau să trageţi alţi copii ori obiecte care prin volumul/ greutatea lor stânjenesc sau periclitează conducerea bicicletei sau circulaţia celorlalţi participanţi la trafic! 

- traversaţi strada şi drumul public numai prin dreptul indicatorului “Trecere pentru pietoni” sau pe marcajul pietonal;

- acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare  verde şi veţi traversa numai pe această culoare. Dacă se întâmplă să apară lumina de culoare roşie înainte de a ajunge pe cealaltă parte a drumului, nu trebuie să intraţi în panică ori să alergaţi cu disperare înainte sau înapoi, ci, cu multă atenţie la maşini, vă puteţi continua deplasarea în pas vioi;      

- în lipsa indicatoarelor, marcajelor sau semafoarelor, puteţi traversa şi pe la colţul străzii, numai după ce v-aţi asigurat atent că nu se apropie nici un vehicul (automobil, bicicletă, căruţă); 

- în toate cazurile, traversarea se face în pas vioi şi în direcţia perpendiculară pe axul drumului. Nu fugiţi, dar nici nu prelungiţi timpul de traversare şi nu vă opriţi fără motiv pe partea carosabilă!

NU traversaţi strada prin faţa sau prin spatele autovehiculelor oprite în staţie sau pe marginea drumurilor!                                             

Circulaţi numai pe trotuare. Pe drumurile publice situate în afara localităţilor ori care nu au trotuare sau poteci laterale, veţi circula numai pe partea stângă a drumului şi cât mai aproape de marginea acestuia.

NU aveţi voie să circulaţi cu patinele, trotineta sau hoveboard-ul pe partea carosabilă, ci numai în locuri special amenajate (parcuri) sau pe trotuare! 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro