Poliţiştii derulează o campanie de prevenire a furturilor din locuinţe | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Poliţiştii derulează o campanie de prevenire a furturilor din locuinţe

* acţiunile s-au derulat deja în comunele Cazasu şi Gropeni, urmând să fie organizate şi la Cireşu, Galbenu, Jirlău, Măxineni, Mircea Vodă, Ulmu şi Zăvoaia

Timp de câteva luni, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila va derula o serie de activităţi de informare a populaţiei din mediul rural, în cadrul unei campanii de prevenire a furturilor din locuinţe, denumită "Bătrâneţe liniştită". Aceasta se adresează persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani şi a pornit de la premisa că obiceiul de a păstra sume de bani în casă nu reprezintă decât un factor favorizant pentru săvârşirea de furturi. Campania se va desfăşura până în luna martie, în mai multe localităţi din judeţ, la întâlnirile cu cetăţenii participând, alături de poliţişti, şi reprezentanţi ai unor unităţi bancare.

Pe parcursul acestor întâlniri, bătrânii vor primi o serie de recomandări referitoare la ce trebuie să facă pentru a nu deveni victime ale infractorilor. În primul rând, ei trebuie să evite conversaţiile cu persoane necunoscute despre lucruri ce ţin de propria familie: cu cine locuiesc, ce bunuri deţin, ce achiziţii au făcut în ultima vreme, dacă au vândut animale sau alte produse din gospodărie. Bazându-se şi pe puterea exemplului, poliţiştii le vor prezenta şi cazuri înregistrate anul trecut, în care victime au fost persoanele vârstnice, pentru ca acestea să înţeleagă modul în care acţionează infractorii. Aceştia, sub diferite pretexte - fie că vând animale sau alte bunuri, ori că au fost trimişi de rude ale victimelor - reuşesc să pătrundă în gospodăriile bătrânilor şi observă locuinţa, bunurile şi locurile de unde aceştia din urmă scot banii ca să achite ceea ce infractorii le oferă spre vânzare, după care aleg momentul oportun şi revin pentru a-i păgubi. Pentru a limita aceste situaţii, la aceste întâlniri au fost invitaţi şi reprezentanţi ai unor bănci, care au oferit participanţilor consiliere cu privire la posibilitatea de a-şi păstra economiile într-un depozit bancar, de a încasa pensia prin sistemul atm, acolo unde este posibil etc.

Campania se desfăşoară în nouă localităţi din judeţ

Campania are la bază un concept vest - european de prevenire tehnică, devenit familiar poliţiştilor Compartimentului Analiză şi Prevenirea Criminalităţii în urma unui schimb de experienţă la care au participat în Germania. "Acest lucru presupune identificarea unor puncte vulnerabile şi oferirea, pe lângă sfaturi şi recomandări preventive, de soluţii concrete de rezolvare a acestor situaţii. Pentru a da dovadă de transparenţă şi echidistanţă, în momentul proiectării acestei campanii au fost invitate, la o masă rotundă, absolut toate instituţiile bancare din judeţul Brăila. Acolo le-a fost prezentată ideea şi s-au realizat consultări pentru a stabili viabilitatea acestui demers novator. Deşi au existat unele rezerve, având în vedere modalitatea absolut nouă de abordare a prevenirii infractionalităţii, feed-back-ul venit din partea băncilor a fost încurajator, motiv pentru care s-a decis implementarea campaniei", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.

Criteriile care au stat la baza selectării comunelor în care se vor desfăşura astfel de activităţi au fost pur statistice, bazându-se pe vârsta populaţiei din mediul rural. Pe parcursul acestei luni au avut loc întâlniri cu cetăţeni din comunele Cazasu şi Gropeni, urmând ca acestea să fie organizate şi la Cireşu, Galbenu, Jirlău, Măxineni, Mircea Vodă, Ulmu şi Zăvoaia. Cetăţenii care au participat la aceste două întâlniri au adresat întrebări diverse, evidenţiindu-se nevoia unei informări mai bune adresate acestui segment de populaţie, atât referitor la conduita preventivă, cât şi la modalităţile moderne de protejare a economiilor. După evaluarea rezultatelor acţiunilor urmează să se stabilească dacă această campanie va fi extinsă şi în alte localităţi din mediul rural.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro