Mergi la conţinutul principal

Poliţiştii brăileni ies în stradă

Începând de luni, zeci de poliţişti brăileni vor ieşi în fiecare zi în stradă, nemulţumiţi că nu li se plătesc drepturile şi că nu îşi pot desfăşura activitatea în condiţii optime. Ei au fost împinşi spre acest gest disperat după ce au început să scoată bani din buzunar pentru chirie, hârtie de fax sau chiar benzina din rezervoarele maşinilor de serviciu. Îngrijorător este faptul că deja aproximativ 70% din parcul auto al Poliţiei brăilene este tras pe dreapta, fie din lipsă de combustibil, fie că nu sunt bani pentru reviziile tehnice, astfel că siguranţa cetăţeanului este pusă la grea încercare.

Protestele vor avea loc în perioada 17 - 21 august, între orele 10.00 - 12.00, în faţa Prefecturii, fiind organizate de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC). Concomitent, mişcările de protest vor avea loc în întreaga ţară, în Capitală oamenii în uniformă fiind prezenţi în faţa sediului Guvernului, Palatului Cotroceni, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Finanţelor. Revendicările lor sunt legate de lipsa fondurilor bugetare şi de personal, de neplata orelor suplimentare, a primelor de vacanţă, precum şi a compensaţiilor pentru chirie şi echipament. Liderul SNPPC Brăila, subcomisar Ghinea Dumitru, spune că manifestările de protest sunt autorizate şi nu au nicio conotaţie politică. "Nu vrem decât să ne fie respectate drepturile şi să avem fonduri pentru a ne putea desfăşura activităţile în bune condiţii. Înţelegem şi noi că este criză, dar trebuie găsite soluţii deoarece în joc este siguranţa cetăţeanului. De trei luni, poliţiştii nu au mai primit bani pentru chirie şi nici primele de vacanţă. În pus, nu le-au fost decontate cheltuielile pentru diurnă, transport şi cazări celor plecaţi în misiuni în afara localităţii, care au fost nevoiţi să plătească din propriile buzunare, aşteptând acum să-şi recupereze banii. La fel se întâmplă şi cu banii de transport pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în altă parte decât locul unde îşi au domiciliile. Mai exact, sunt poliţişti care locuiesc în municipiu, dar lucrează la un post de poliţie din judeţ şi care nu au cerut bani de chirie pentru a se muta în localităţile respective, ci bani pentru navetă", a explicat subcomisar Ghinea Dumitru.

Un sfert din maşinile poliţiei nu au ITP-ul la zi

Din cele peste 130 de maşini ce alcătuiesc parcul auto al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Brăila, aproape 70% stau degeaba, din simplul motiv că au rezervoarele goale sau că nu au făcută revizia tehnică, din ultima categorie făcând parte 30 de autoturisme. În plus, pentru a-şi face treaba, poliţiştii cumpără cu bani din buzunar consumabile (cartuş de imprimantă, toner pentru fax, hârtie), fără să-şi mai recupereze vreodată banii. Toate aceste probleme ar putea fi rezolvate foarte uşor dacă MAI ar aloca inspectoratului fonduri suficiente, aceasta fiind şi una dintre revendicările sindicaliştilor. Şeful IPJ Brăila, comisar şef Cătălin Chivu, ne-a precizat că poliţiştii care vor participa la proteste o vor face în timpul lor liber, astfel că nu va fi afectată în niciun fel ordinea şi siguranţa publică. "Este un drept sindical să protesteze şi, totodată, un lucru normal. Eu vreau să-i asigur că sunt banii de salarii până la sfârşitul anului şi că vom primi şi bani pentru combustibil, din Rezerva Statului, ca să ne facem treaba fără probleme. În ceea ce priveşte banii de chirie şi celelalte drepturi, ele nu au fost anulate ci doar amânate, urmând a fi plătite când vor fi fonduri. Celor care doresc să revină în Brăila le vom asigura posturi în concordanţă cu funcţia pe care au ocupat-o la vechile locuri de muncă", a precizat cms. şef Cătălin Chivu.
De la începutul anului, IPJ Brăila a început să primească din ce în ce mai puţină benzină, fiind nevoit să tragă maşinile pe dreapta şi să introducă mai multe patrule pedestre. Dacă până în luna februarie pe străzile oraşului acţionau câte 12 maşini pe schimb, acum se folosesc doar 4 - 5 autoturisme zilnic, pe schimburile doi şi trei. În plus, agenţii care patrulează cu aceste maşini nu au voie să depăşească 40 de kilometri pe un schimb, ceea ce le limitează drastic deplasările. La Serviciul Poliţiei Rutiere Brăila, lucrătorii trebuie să se descurce cu o cotă de benzină de 60 de litri pe lună, pentru fiecare maşină, în dotarea rutierilor fiind 15 autoturisme. Un calcul simplu arată că, raportat la cele 30 de zile ale unei luni, o autospecială trebuie să consume 2 litri de benzină pe zi, adică un litru pe fiecare schimb.
Liderul de sindicat al poliţiştilor brăileni a mai adăugat că, pe lângă fondurile insuficiente, instituţiile Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) se confruntă şi cu un deficit de personal, la nivel naţional fiind vorba de 8.000 de persoane lipsă, în timp ce la Brăila e nevoie de aproximativ 90.

CASETĂ

Sindicaliştii ameninţă că vor sta acasă de alegeri, dacă vor fi trimişi în concediu fără plată

Întâlnirea de ieri dintre reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual şi ministrul Internelor, Dan Nica, a durat aproape trei ore, timp în care au fost aduse în discuţie toate revendicările poliţiştilor, iar singurul lucru cert a fost că, până la sfârşitul anului, nu se vor face încadrări. "Ministrul Nica a promis că toţi poliţiştii vor primi salariile şi cota de carburant, însă în privinţa compensaţiei pentru chirie şi pentru echipament, precum şi plata primelor de vacanţă a spus că încearcă să identifice soluţii, iar dacă nu există posibilitatea ca aceste drepturi să fie plătite anul acesta, ele ar putea fi prinse în bugetul pe anul viitor. De asemenea, ministrul a spus că, anul viitor, ministerul va închiria locuinţe de serviciu pentru poliţişti", a declarat, pentru NewsIn, Dumitru Coarnă, juristul SNPPC, care a mai adăugat că seria de proteste de săptămâna viitoare se va desfăşura conform programului.
În ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor prin impunerea a 10 zile de concediu fără plată pentru toţi bugetarii, sindicaliştii ameninţă că poliţiştii vor alege să stea acasă chiar în campania electorală şi în ziua alegerilor prezidenţiale, dacă sistemul de siguranţă publică va fi vizat de măsura concediului forţat. Liderul SNPPC a precizat, însă, că la acest moment nu se ştie cu exactitate dacă poliţiştii vor fi obligaţi să intre în concediu fără plată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro