• în dimineaţa zilei de 7 februarie, ofiţeri şi agenţi de poliţie şi penitenciare, alături de rezervişti militari, protestează în faţa sediului Ministerului Administraţiei şi Internelor • pe 8 februarie, protestul continuă la Parlament • de la IPJ Brăila participă aproximativ 30 de poliţişti, iar de la Penitenciarul Brăila vor fi 8 persoane • se cer condiţii de lucru mai bune şi o salarizare echitabilă
Poliţiştii şi lucrătorii din penitenciare dau startul protestelor. În data de 7 şi 8 februarie sunt programate pichetări la Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) şi la sediul Ministerului Justiţiei (MJ). Se cer condiţii de lucru mai bune şi o salarizare echitabilă pentru personalul în activitate şi încetarea discriminării pensionarilor militari. Potrivit reprezentanţilor sindicali de la nivel local, de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila vor participa la acţiunea de protest aproximativ 30 de persoane, din partea Biroului Teritorial Brăila al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), după cum ne-a informat reprezentantul sindical Iulian Goga. De la Penitenciarul Brăila vor merge la acţiunea de protest 8 lucrători din cadrul instituţiei, conform preşedintelui sindicatului “Sfinx” din Penitenciarul Brăila, Mihai Guduleasa.
Potrivit informaţiilor transmise de sindicalişti, în data de 7 februarie 2019, începând cu ora 9.00, ofiţeri şi agenţi de poliţie şi penitenciare, alături de rezervişti militari, protestează în faţa sediului Ministerului Administraţiei şi Internelor şi, începând cu ora 12.00, la sediul Ministerului Justiţiei, împotriva inechităţilor salariale şi a discriminării pensionarilor militari. În data de 8 februarie 2019, începând cu ora 8.30, protestul continuă la Parlament. “Acţiunile de protest se suprapun cu Reuniunea Informală a Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne), la nivel de miniştri, iar prin pichetările comune ale instituţiilor susamintite dorim să atragem atenţia asupra unor probleme care afectează drepturile şi interesele personalului activ şi în rezervă din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Salariile personalului din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţa naţională au fost îngheţate prin ordonanţe de urgenţă care au suspendat în mod repetat aplicarea legii cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice (L153/2017) şi care au dezechilibrat acest pretins cadru unitar al salarizării în sectorul public prin discriminarea acestui domeniu de activitate. Printr-o scamatorie legislativă (OUG 59/2017), pensiile militare au fost reduse cu peste 30%, fiind eliminate de facto drepturi obţinute în vederea pensionării: Semnul onorific “In Serviciul Patriei” (L574/2004), majorarea pentru fiecare an peste vechimea în serviciu minimă necesară pentru pensionare (L223/2015, art. 29 lit b) şi contribuţia individuală suplimentară la pensie (L223/2015, art. 108). Pentru personalul în activitate din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională alocaţiile bugetare aferente îmbunătăţirii condiţiilor de lucru şi asigurării dotărilor şi logisticii s-au redus continuu, pentru personalul din penitenciare acestea fiind de 3 ori mai mici în 2019 faţă de 2017 în pofida faptului că bugetul instituţiei a avut un trend crescător”, se arată în mesajul transmis de sindicalişti. Se precizează faptul că acţiunile de protest continuă până când guvernanţii răspund solicitărilor. La acţiunile de protest organizate de către Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Forumul Structurilor Asociative din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţa Naţională sunt invitaţi să participe toţi angajaţii şi rezerviştii din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. “În cazul în care guvernanţii nu vor răspunde pozitiv solicitărilor noastre, acţiunile de protest vor continua pe termen nelimitat”, atenţionează sindicaliştii.
Poliţiştilor le-a cam ajuns “cuţitul la os”!
Poliţiştii consideră că prezenţa la Bucureşti a miniştrilor Afacerilor Interne din UE este un moment propice pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la ineficienţa dialogului social şi la modul defectuos în care Guvernul şi Ministerul Afacerilor Interne tratează revendicările salariale şi profesionale ale poliţiştilor şi personalului contractual din ţara noastră. Oamenii legii susţin că protestele din 7 şi 8 februarie reprezintă o ocazie unică să îşi exprime nemulţumirile, acesta fiind un drept câştigat acum mulţi ani. “Dacă nu găsim motivaţia suficientă să ne punem în mişcare, înseamnă că încă nu a ajuns «cuţitul la os»! Dar oare de ce trebuie să lăsăm lucrurile să ajungă până acolo? Am dat mereu de la noi, fără să realizăm că de fapt subvenţionam cu timpul nostru, banii noştri şi energia noastră acest sistem. Stiţi la ce mă refer: sunt poliţişti care îşi sacrifică timpul liber pentru a rezolva un dosar, o raportare «urgentă» sau alte probleme de serviciu ce nu suferă amânare. Fiecare am adus un scaun, un birou, un calculator o imprimantă, o coală sau un pix de acasă ori de la un prieten, ca să meargă treaba. Şi ei au spus mereu: se poate şi aşa! Nu putem fi mereu «donatorii» de serviciu, altfel ne merităm soarta. Dacă nu vom lua atitudine fiecare la locul lui, vom ieşi la pensie cu aceeaşi speranţă înşelătoare:o să fie mai bine! Dacă mai apucăm pensia!”, arată sindicaliştii din Poliţie.