Poliţiştii avertizează: Conturile bancare, o nouă ţintă pentru furt preferată de hoţi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Poliţiştii avertizează: Conturile bancare, o nouă ţintă pentru furt preferată de hoţi

• deşi considerăm că, ţinând banii în cont bancar suntem protejaţi în faţa hoţilor, trebuie să ştim că aceştia din urmă şi-au “actualizat” metodele de furt şi pot păcăli uşor oamenii naivi • una dintre metodele populare folosite de infractori este aceea de transmitere a unor mesaje către utilizatorii de carduri ca fiind din partea băncii, prin intermediul cărora li se solicită numărul cardului, data expirării şi chiar codul PIN • odată transmise aceste informaţii către hoţi, suntem în pericol de a rămâne fără niciun ban în cont

 

Cardul bancar nu e un simplu obiect din plastic, ci e foarte valoros, fapt ce a atras atenţia hoţilor. Poliţiştii ne avertizează că, odată cu evoluţia tehnologiei, s-au “updatat” şi infractorii, mulţi axându-se pe sustragerea banilor din conturile bancare pe care le deţinem. Campania de prevenire şi conştientizare asupra fraudelor pe internet #BuySafePaySafe este derulată la nivel European şi i s-a alăturat inclusiv ţara noastră. Se urmăreşte conştientizarea populaţiei cu privire la riscurile asociate utilizării mijloacelor electronice de plată şi transmiterea de recomandări pentru evitarea fraudelor în acest domeniu.

Poliţiştii exemplifică unul dintre modurile abordate de hoţi pentru a ne lăsa fără bani în cont, metoda fiind cunoscută ca “phishing”. Ce presupune exact? Hoţii trimit mesaje care apar ca fiind din partea băncii, prin intermediul cărora suntem atenţionaţi că informaţiile privind contul au expirat, au fost compromise ori au fost pierdute. Un astfel de mesaj mai conţine un link care, atunci când îl accesăm, ne redirecţionează către un site fals – o clonă a site-ului băncii, de aceea trebuie să fim foooarte atenţi la detalii -, unde ni se va cere să introducem datele noastre personale, numărul cardului, dar şi codul PIN. Odată transmise aceste informaţii, persoane necunoscute ne sustrag banii din cont.

Pentru a evita astfel de situaţii de furt de date, utilizatorii de carduri ar trebui să ştie că doar infractorii cer transmiterea prim e-mail sau telefon a detaliilor de conectare la conturile online banking sau datelor cardului. Banca sau structurile de aplicare a legii nu vor cere niciodată detalii despre card sau detalii de conectare, în acest mod.

Recomandările poliţiştilor pentru utilizarea în siguranţă a cardurilor bancare

Oamenii legii recomandă ca, în momentul în care primim cardul, să-l semnăm pe verso, în chenarul rezervat în acest scop, folosind pix cu pastă. Codul PIN nu va fi niciodată scris pe spatele cardului ori pe o hârtie pe care să o ţinem în portofel. Nici nu-l vom salva în memoria telefonului, tabletei ori în calculatorul personal. Trebuie să citim cu atenţie termenii şi condiţiile de folosire a cardului care ne sunt transmise odată cu acesta. Întotdeauna, cardul bancar va fi în posesia noastră, nu trebuie să-l împrumutăm altei persoane. Este foarte bine dacă am salva în telefon numărul de contact al băncii pentru a putea bloca imediat eventualele tranzacţii neautorizate cu cardul.

Poliţiştii ne mai recomandă să setăm limite valorice pentru efectuarea de cumpărături sau retrageri de numerar, în concordanţă cu nevoile noastre, şi să nu spunem nimănui codul PIN ori să-l introducem pe site-uri pe internet. În cazul în care efecturăm operaţiuni cu cardul ce implică folosirea codului, acesta nu trebuie dezvăluit altor persoane, iar în cursul tranzacţiilor comerciale, cardul trebuie să rămână mereu sub supravegherea noastră.

Atunci când ne aflăm în locuri aglomerate, cum ar fi centre comerciale, pieţe, mijloace de transport în comun, trebuie să ne luăm măsuri de protecţie, pentru a ne feri de furturile din buzunare.

Când ne expiră cardul, trebuie să ne asigurăm că acesta a fost anulat prin tăierea în mai multe bucăţi, astfel încât banda magnetică şi cipul au fost distruse.

Şi, referitor la metoda “phishing”, NU vom răspunde niciodată mesajelor primite prin SMS/e-mail prin care ne sunt solicitate date personale (numărul de card, data expirării cardului, codul PIN). Dacă deja unii dintre dumneavoastră au transmis aceste date unor terţe persoane, contactaţi de urgenţă banca emitentă pentru anularea tranzacţiilor cu cardul respectiv. Altfel, riscaţi să vă treziţi cu sold zero lei!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro