Mergi la conţinutul principal

Poliţiştii şi militarii vor primi contravaloarea voucherelor de vacanţă

• angajaţii MAI şi MApN vor pleca, anul acesta, în concedii pe banii lor, urmând ca la întoarcere să deconteze cheltuielile în limita a 1.450 lei, cât este valoarea unui voucher de vacanţă • reprezentanţii celor două ministere au invocat regulile de protecţie a datelor cu caracter personal şi a celor instituţionale, ca motiv pentru care poliţiştii şi militarii nu vor primi tichete tipărite, ca restul bugetarilor

 

Veste bună pentru angajaţii brăileni ai Ministerului Afacerilor Interne şi ai Ministerului Apărării Naţionale! Soarta tichetelor de vacanţă a fost decisă, într-un final. Toţi poliţiştii, jandarmii şi pompierii, dar şi militarii unităţilor din judeţul Brăila vor putea pleca în concediu, anul acesta, pe banii promişi de Guvern. Dacă ceilalţi bugetari au primit sau vor primi vouchere tipărite în cuantum de 1.450 lei, la personalul MAI şi MApN e diferită procedura. Aceştia din urmă trebuie să strângă toate bonurile fiscale primite în concediu, pe care le vor putea deconta, ulterior, la instituţiile unde sunt angajaţi, în limita a 1.450 lei.

Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au înaintat solicitări atât către MAI, cât şi către MApN, iar răspunsurile au sosit, zilele trecute. “Ministerul Afacerilor Interne va dispune toate măsurile necesare în vederea aplicării legislaţiei în vigoare cu privire la acordarea indemnizaţiei de vacanţă/primei de vacanţă/voucherelor de vacanţă. În acest context, precizăm faptul că potrivit art. 9 alin (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene «în anul 2018, instituţiile şi autorităţile publice prevăzute la alin (1) acordă o singură indemnizaţie de vacanţă sau o singură primă de vacanţă, după caz, sub formă de vouchere (...)». Având în vedere cele sus-menţionate, MAI şi celelalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională desfăşoară activităţi în vederea asigurării aceloraşi drepturi (indemnizaţie de vacanţă/primă de vacanţă/vouchere de vacanţă) tuturor categoriilor de personal, în acest scop fiind întreprinse activităţi de adaptare, în cel mai scurt timp posibil, a legislaţiei în vigoare pentru prevederea tuturor categoriilor de personal ca beneficiari ai acestor drepturi şi, totodată pentru respectarea tuturor măsurilor de protecţie a informaţiilor clasificate”, se arată în răspunsul MAI.

Ulterior, Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, a făcut o declaraţie de presă, abordând şi subiectul voucherelor de vacanţă care vor fi acordate pentru anul 2018. Aceasta a venit cu noutăţi: “Având în vedere regulile de protecţie a datelor cu caracter personal şi a celor instituţionale cu privire la personalul din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională este necesară o adaptare a legislaţiei. În acest sens, este promovată o propunere legislativă în Senat, astfel încât pentru acest personal se va acorda contravaloarea voucherului de vacanţă de 1.450 lei, ca decontare a cheltuielilor efectuate pentru concediile de odihnă în reţeaua naţională de turism”, a declarat Carmen Dan.

 

Şi militarii brăileni îşi vor putea deconta vacanţele

Colonel Florin Jipa, purtătorul de cuvânt al MApN, ne-a transmis că şi militarii brăileni se vor bucura de banii de vacanţă, procedura fiind aceeaşi ca la MAI. Personalul militar va pleca în concediu, pe banii proprii, urmând ca toate cheltuielile să fie decontate la întoarcerea la muncă, bineînţeles, în limita a 1.450 lei. Şi ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a făcut o declaraţie pe această temă. Acesta a afirmat că “O noutate pentru 2018, în buget au fost cuprinse şi sumele aferente plăţii voucherelor de vacanţă, în valoare de 1.450 lei/persoană, pentru personalul încadrat în MApN”.

Reamintim că voucherele de vacanţă au început să fie acordate încă de anul trecut de unele instituţii de stat, iar altele au acordat abia în acest an acest drept. Printre angajatorii respectivi, se numără Poliţia Locală Brăila, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Serviciul de Transport Public Local de Călători şi Administrare Portuară Brăila, Casa de Cultură a Municipiului Brăila, Şcoala Populară de Arte şi Meserii “Vespasian Lungu”, Consiliul Judeţean, Biblioteca Judeţeană, Filarmonica Lyra, Serviciul Public de Asistenţă Medicală şi Administrarea Creşelor şi câteva primării, între care şi cea a Municipiului Brăila. “Cenuşăresele” sistemului bugetar în ceea ce priveşte tichetele de vacanţă erau angajaţii MAI şi MApN, pentru că nimeni nu a făcut vreo declaraţie pe acest subiect, până zilele trecute.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro