Mergi la conţinutul principal

Poliţiştii şi jandarmii, cu ochii pe secţiile de votare

În ziua de 02 noiembrie, peste 650 de angajaţi ai MAI vor asigura ordinea publică şi protecţia celor 281 de secţii de votare, în judeţul Brăila, pe timpul alegerilor prezidenţiale. Numărul cetăţenilor brăileni cu drept de vot este de 304.902, aceştia fiind aşteptaţi la urne.
După cum ne-a precizat insp. principal Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în acţiune sunt angrenaţi peste 400 de poliţişti din cadrul instituţiei, alături de aceştia acţionând jandarmi, poliţişti locali, pompieri, efective de la evidenţa populaţiei, paşapoarte şi de la alte structuri.
Este vorba despre efective care asigură protecţia locurilor în care se organizează secţii de votare (281 de secţii în 183 de spaţii), alături de acestea fiind şi efective care asigură menţinerea ordinii şi siguranţei publice. Jandarmii vor asigura transportul în siguranţă al buletinelor de vot, de la Prefectură la secţiile de votare, unde vor fi luate în pază de lucrătorii care asigură paza în secţiile de votare. Forţele de ordine vor asigura protecţia şi atunci când se va face transportul buletinelor de vot la Biroul Electoral. Potrivit informaţiilor oferite de Jandarmeria Brăila, în zilele de 1 şi 2 noiembrie, 395 de jandarmi vor acţiona în zona secţiilor de votare şi vor executa misiuni de ordine publică. Cei mai mulţi, peste 200, vor fi în acţiune în ziua votării.

Infracţiunile electorale se pedepsesc cu închisoare

Pentru asigurarea unei informări corespunzătoare a cetăţenilor cu privire la riscurile nerespectării legislaţiei electorale, MAI a iniţial campania de prevenire şi informare a cetăţenilor "Votează legal!". Aceasta s-a derulat la nivel naţional, începând cu data de 3 octombrie, pe tot parcursul procesului electoral.
Potrivit articolului 387 din Codul Penal (Fraudă la vot) votarea de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. De asemenea, art. 386 din Codul Penal (Coruperea alegătorilor) prevede că oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

Acte de identitate pentru votare

Sâmbătă şi duminică, brăilenii care au buletinele expirate se pot prezenta la Serviciul Public Comunitar Judeţean de Evidenţă a Persoanei (SPCJEP), în vederea obţinerii de cărţi de identitate pentru a merge la vot. În cele două zile, instituţia are program prelungit, în ziua votării lucrându-se până la ora 21.00. După cum ne-a informat şeful SPCJEP, Livia Damian, astăzi, în ziua premergătoare votării, programul de lucru la toare serviciile locale va fi de la ora 8.00 la ora 16.00. Duminică, programul începe tot la ora 8.00 dar se termină la ora 21.00, la Serviciul Local Brăila, unde cererile vor fi mai multe. Mai exact, astăzi, va fi program pentru primirea actelor între 8.00 - 12.00 şi de la 12.00 la 16.00 se vor elibera acte de identitate. Potrivit sursei citate, duminică, la Serviciul Local Brăila, actele se pot depune tot între 8.00 şi 12.00 iar eliberările se fac între ora 12.00 şi 21.00. "Se lucrează doar
pentru cei care au acte expirate, ca să poată merge la vot", a ţinut să precizeze şeful SPCJEP.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro