Poliţişti sancţionaţi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Poliţişti sancţionaţi

* un altul este cercetat penal pentru că s-a urcat băut la volan şi a făcut un accident * de cealaltă parte, aproape 70 de oameni ai legii au fost recompensaţi * Direcţia Naţională Anticorupţie a început anul acesta cercetările în cazul unui poliţist brăilean acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, într-un dosar legat de trafic de carne vie

Nu mai puţin de 23 de poliţişti brăileni au fost sancţionaţi, anul trecut, pentru "profesionalismul" cu care şi-au desfăşurat activitatea. Cifrele ne-au fost furnizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, într-un raport ce reflectă starea şi practica disciplinară la nivelul inspectoratului. Documentul arată şi faptul că aproape 70 de oameni ai legii au primit recompense pentru rezultatele obţinute, iar unul a fost cercetat penal pentru că s-a urcat băut la volan şi a făcut un accident.
În detaliu, sursa citată arată că, pentru rezultate bune şi foarte bune în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, 68 de poliţişti au fost recompensaţi cu mulţumiri scrise sau avansare în gradul profesional următor, înainte de termen. De cealaltă parte, 23 de poliţişti au fost sancţionaţi, principalele motive fiind neglijenţa manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume stabilite de lege şi comportamentul necorespunzător în serviciu şi societate. "Nu au fost cazuri de poliţişti faţă de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată pentru fapte de corupţie", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.
A existat, în schimb, un poliţist ce a fost cercetat penal după ce a comis un accident de circulaţie în timp ce se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Este vorba despre şoferul care, în primăvara anului trecut, s-a răsturnat cu maşina în zona hypermarket-ului Carrefour. Bărbatul era poliţist în cadrul Biroului Investigaţii Criminale al Poliţiei Municipiului şi se afla în afara orelor de program. În după-amiaza zilei de 25 martie 2010, în timp ce conducea un autoturism pe DE 584, în localitatea Vărsătura, Iulian S. (36 de ani), pe fondul consumului de băuturi alcoolice, a pierdut controlul asupra maşinii, a părăsit partea carosabilă şi a lovit o podişcă din lemn, răsturnându-se în şanţ. În urma impactului a rezultat rănirea bărbatului aflat la volan, precum şi a doi pasageri, toţi fiind transportaţi şi internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţe pentru acordarea de îngrijiri medicale. La acel moment, conducătorului auto i s-a intocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi vătămare corporală din culpă şi i s-a reţinut permisul de conducere. Dosarul se află şi la ora actuală în instanţă, poliţistul fiind pus la dispoziţie până când magistraţii vor lua o decizie definitivă în acest caz.

05pol2Poliţist acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu

Anul acesta a început cu stângul pentru unii poliţişti brăileni. În afară de lupta de la vârful instituţiei, dintre şeful IPJ, Cătălin Chivu, şi cel al Poliţiei Municipiului, Costel Arbunea, cel mai răsunător caz este cel al subcomisarului intrat în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru fapte de corupţie. Reamintim faptul că anchetatorii spun că, în urmă cu patru ani, Lilian Moise ar fi primit 500 euro de la un brăilean, ca să ascundă faptul că nepotul acestuia a traficat o tânără dispărută în străinătate. În schimbul banilor, el nu ar fi lăsat-o pe mama fetei să scrie în declaraţie că aceasta este victima unei infracţiuni. Mai exact, în ziua de 13 august 2007, poliţistul a consemnat plângerea mamei victimei cu privire la dispariţia de la domiciliu a fiicei sale, dar nu ar fi lăsat-o pe aceasta să spună, în cuprinsul plângerii, că este posibil ca fiica sa să fie victima traficului de persoane. Anchetatorii susţin că, deşi nu mai avea competenţă să continue cercetările, subcomisarul nu a clasat lucrarea şi nici nu a trimis-o de îndată procurorului care exercita supravegherea în vederea sesizării organului competent. În plus, din cercetările efectuate de procurori a rezultat că victima a fost adusă în ţară de nepotul inculpatului Nicolae Buzatu şi sechestrată în apartamentul celui din urmă, fiind ameninţată să nu consemneze, în declaraţia ce urma să o dea, faptul că-l cunoaşte pe nepotul său şi să nu spună că este victima traficului de persoane.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro