Mergi la conţinutul principal

Poliţişti la judecată

Veşti proaste pentru agenţii de la Biroul Rutier şi Ordine Publică, săltaţi de la locul de muncă de procurorii Direcţiei Generale Anticorupţie, în urma unor descinderi de amploare. Joi, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au dispus trimiterea în judecată a agenţilor suspectaţi că au luat mită de la şoferi, pentru a trece cu vederea peste greşelile din trafic. Este vorba despre 22 de agenţi, respectiv cei 11 arestaţi preventiv şi la domiciliu, la care se adaugă ceilalţi 11, cercetaţi sub control judiciar. Acuzaţiile sunt de luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual. Potrivit procurorilor, sumele primite de oamenii în uniformă ajungeau până la 1.500 lei şi erau remise fie în documentul RCA, fie în palmă cu ocazia strângerii de mână sau în portbagajul maşinii. Se pare că poliţiştii îşi făcuseră un obicei din a primi mită, fără a se gândi la riscuri. Este cert însă că, în condiţiile în care cei acuzaţi vor fi găsiţi vinovaţi şi vor fi condamnaţi, ei nu mai au ce căuta în Poliţie, cariera lor fiind practic încheiată.
Potrivit Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ, în dosarul constituit ca urmare a sesizării din oficiu în legătură cu săvârşirea unor fapte de corupţie de către politişti din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul parchetului au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a 22 de inculpaţi.
Aflaţi în stare de arest preventiv, agenţii Dragoş Pascu, Ion Emanuel şi Daniel Meiroşu, vor fi judecaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu. Florian Valentin Oprescu este cercetat pentru luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual iar Bălan Cristian, Podaru Fănel, Bunea Marius, Hagiu Daniel şi Meiroşu Cosmin Valentin, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu. Faţă de agenţii Paraleu Alin Petrişor şi Simion Marius, procurorii au dispus trimiterea în judecată tot pentru trei infracţiuni, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.
Nu au scăpat de acuzaţii nici agenţii aflaţi sub control judiciar. Astfel, Aurelian Emanuel Cioroiu şi Adrian Ionuţ Mocanu vor fi judecaţi pentru infracţiunile de luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual iar Valentin Eugen Bunea, Gheorghe Manea, Alexandru Constantin, Victor Burlacu, Dragoş Constantin Custură, Ionuţ Urse şi Adrian Ilie, pentru infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu. Alţi doi agenţi, Ionuţ Grigoriu şi Stănică Fărcaş sunt acuzaţi de infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu sub forma complicităţii.

Cum se luau banii?

În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat faptul că agenţii se obşinuiseră să încaseze bani necuveniţi şi aveau unele metode, bine puse la punct, pentru a intra în posesia sumelor, astfel încât să nu fie observaţi. Banii erau ascunşi de ochii curioşilor. Şoferul dădea mâna cu poliţistul şi îi mulţumea pentru că l-a iertat, ocazie cu care îi oferea şi mita. Faptele nu au putut fi însă ascunse de ofiţerii DGA aflaţi sub acoperire. "În perioada decembrie 2014 - aprilie 2015, inculpaţii, agenţi de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila - Biroul Rutier şi Biroul de ordine publică, au primit bani sau alte foloase necuvenite din partea unor conducători auto care erau depistaţi în trafic că au încălcat normele legale referitoare la regimul rutier, în schimbul nesancţionării acestora. Sumele de bani primite de către inculpaţi variau între 100 şi 1.500 de lei şi erau remise poliţişilor, fie în documentul RCA, fie în palmă cu ocazia strângerii de mână sau în portbagajul autoturismului din dotare. Modul de operare precaut şi planificat al inculpaţilor, precum şi limbajul codificat utilizat în a pretinde sume de bani, denotă o specializare şi o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze identificarea şi tragerea la răspundere penală. În vederea efectuării cercetărilor în cauză s-a dispus autorizarea unor investigatori sub acoperire", au stabilit procurorii care s-au ocupat de caz. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, la Tribunalul Brăila şi luni urmează să se decidă dacă se menţin măsurile preventive, respectiv arestul preventiv, arestul la domiciliu sau controlul judiciar.

Ofiţerii anticorupţie, în acţiune

În dimineaţa zilei de 11 mai, descinderi în forţă au avut loc la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila. Au fost efectuate percheziţii domiciliare în 16 locaţii situate pe raza judeţului Brăila, din care 3 la sediul unor unităţi de poliţie, fiind vizate în total 35 de persoane, din care 26 angajaţi MAI.
Lucrători de la Biroul Rutier şi Ordine Publică Brăila au ajuns în atenţia Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) după ce ar fi băgat în buzunar diferite sume de bani şi au uitat să aplice legea. Forţele de ordine au descins la cele 16 adrese, printre care se număra şi sediul Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) din Brăila. Acolo au sosit, pe rând, mai multe dube ale jandarmeriei şi trupelor speciale, străduţa din faţa sediului Poliţiei Rutiere fiind practic plină de maşini ale forţelor de ordine. Poliţiştii suspectaţi că au luat mită au fost scoşi unul câte unul din sediul SPR şi urcaţi în dube, pornind către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Poliţiştii nu au făcut comentarii la întrebările jurnaliştilor, unii chiar şi-au acoperit feţele pentru a nu fi identificaţi. Dosarul "Mită la poliţişti" era în lucru de mai mult timp iar anchetatorii DGA de la nivel central au venit la SPR Brăila, însoţiţi de jandarmi mascaţi, de unde i-au preluat pe cei suspectaţi. Ancheta dura de câteva luni şi a fost declanşată în urma unor sesizări din partea şoferilor nemulţumiţi că poliţiştii le-ar fi cerut bani. DGA a avut şi ofiţeri sub acoperire în cursul operaţiunii.
În seara de 12 mai, acuzaţii au fost duşi în faţa instanţei iar Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a 5 agenţi şi arestul la domiciliu pentru alţi 6 agenţi. Ei au formulat contestaţii la instanţa superioară, însă nu au obţinut câştig de cauză. Arestaţi la domiciliu au fost agenţii Hagiu Daniel, Bunea Marius, Paraleu Alin-Petrişor, Podaru Fănel, Simion Marius, Meiroşu Cosmin Valentin. În schimb, agenţii Bălan Cristian, Pascu Dragoş, Meiroşu Daniel, Oprescu Florian-Valentin şi Ion Emanuel au fost arestaţi preventiv, pentru 30 zile. Procurorii au cerut arestul preventiv şi pentru cei 6 faţă de care instanţa a dispus arestul la domiciliu, însă judecătorii le-au respins cererea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro