• sute de poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră se vor asigura că referendumul pentru familie se desfăşoară în bune condiţii, mai ales că vorbim despre 2 zile de votare • cele 280 de secţii au fost împărţite între structurile MAI pentru o mai bună coordonare, iar misiunea să fie dusă la bun sfârşit • pe lângă lucrătorii care vor păzi secţiile de votare, vor mai exista echipaje şi în stradă, gata să intervină dacă liniştea brăilenilor este deranjată
Referendumul pentru familie a mobilizat toate structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI), la Brăila. Lucrătorii Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” şi ai Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila vor avea sarcina de a păzi secţiile de votare şi locurile de depozitare a buletinelor de vot, dar şi de a asigura liniştea şi siguranţa publică.
Structurile MAI şi-au împărţit cele 280 de secţii, astfel: 200 de poliţişti vor asigura paza şi protecţia la 127 de secţii, 83 de jandarmi vor avea în responsabilitate 75 de secţii din 35 de locaţii, 60 de pompieri vor asigura desfăşurarea în bune condiţii a referendumului, iar 20 de poliţişti de frontieră vor asigura paza şi supravegherea a 18 secţii de votare aflate în zona de competenţă.
De asemenea, peste 280 de poliţişti se vor afla în stradă, în cele două zile de weekend pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică şi pentru a descuraja intenţia de a încălca legile.
“Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenaţi din paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la cerere, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie la evenimentele semnalate, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă”, se arată într-un comunicat de presă emis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila. Inclusiv luptătorii pentru acţiuni speciale - sau mascaţii, aşa cum sunt mai cunoscuţi oamenilor - alături de echipe operative de specialişti vor fi pregătiţi să intervină în caz că situaţia o va impune.
Până la repartizarea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării la secţiile de votare, peste 100 de poliţişti şi 111 jandarmi vor fi în misiuni de protecţie, atât a transportului buletinelor de vot, cât şi a locurilor unde acestea vor fi depozitate.
Aşa cum Poliţia şi-a desemnat oamenii şi atribuţiile lor pe perioada referendumului, aşa au procedat şi celelalte structuri ale MAI. Spre exemplu, şi Jandarmeria Brăila şi-a luat măsuri de siguranţă şi a constituit rezerve de intervenţie, adică echipaje care să intervină în cel mai scurt timp acolo unde va fi necesar. În competenţa acestei instituţii intră şi protecţia transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare, dar şi asigurarea desfăşurării în bune condiţii a activităţii la Biroul Electoral Judeţean (BEJ).
În sarcina Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” Brăila au intrat verificările la obiectivele în care sunt organizate secţii de votare. Lucrătorii ISU au înlăturat deja orice pericol pe linia apărării împotriva incendiilor. Mai mult, specialiştii din inspectorat au desfăşurat activităţi de instruire pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă cu preşedinţii secţiilor de votare, precum şi recunoaşteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor şi gestionarea eventualelor intervenţii de urgenţă.
Lucrătorii Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila, aşa cum am scris şi mai sus, vor asigura paza şi supravegherea a 18 secţii aflate în zona de competenţă.
La finalul comunicatului de presă, cetăţenii sunt îndemnaţi să respecte legislaţia electorală şi regulile de convieţuire socială şi să sesizeze orice încălcare a legislaţiei la numărul unic de urgenţă 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.
Desemnarea preşedinţilor pentru secţiile de votare, o problemă până în ultimul moment
Autorităţile competente s-au chinuit până pe ultima sută de metri să găsească preşedinţi pentru cele 280 de secţii de votare, având în vedere retragerile masive după tragerile la sorţi. După ce în primele zile, peste 90 de persoane au înaintat BEJ Brăila cereri în acest sens, invocând diverse motive, au tot avut loc trageri la sorţi pentru înlocuitori. Joi, mai existau 5 secţii de votare fără preşedinţi, iar vineri, în jurul orei 11.00, mai erau 2 secţii în această situaţie. “Deadline”-ul pentru rezolvarea problemei era ora 18.00.
De asemenea, BEJ a mai aprobat programul transportului voturilor şi celorlalte materiale rezultate în urma referendumului către sediul din municipiu. Primele materiale din judeţ ar urma să ajungă la BEJ în jurul orei 23.30, iar ultimele pe la 1.45, fiind vorba despre materialele din Insula Mare a Brăilei, potrivit documentului postat pe site-ul Prefecturii Brăila.
De asemenea, vor exista urne mobile în spitale, penitenciare, la arestul IPJ Brăila, dar şi în căminele pentru vârstnici. Pentru celelalte persoane nedeplasabile, urna se solicită, în scris, la secţia de votare.