Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Polemici

In Helion nr.1/2006 Cornel Robu semneaza articolul "Pilaful cu carne fara carne? in care se refera la articolele pe care le-am publicat in suplimentul Ziarul de duminica al Ziarului financiar. Profesorul de la Cluj era deranjat de scriitorii pe care ii propuneam cititorilor romani, spunind ca, sub sigla SF, aduc autori care nu prea au legatura cu SF-ul. Venea chiar cu argumente: un articol de Gregory Benford din 1989.
Multa lume a asteptat urmatoarele mele articole, in speranta ca voi da un raspuns, ca se va isca o noua polemica. N-am facut-o. N-am chef. Nu pot intra in polemici cu un om care isi sustine parerile, in 2006, cu argumente de acum douazeci de ani. N-are rost. Daca evidenta cistigatorilor (sau nominalizatilor) la ultimele premii Hugo si Nebula nu l-au facut sa observe ca s-au cam schimbat lucrurile in domeniu, ca se scrie mai putin space opera si hard SF decit se scria in anii ?70 - ?80... ce-as putea sa-i mai spun eu?
Eu ma bucur ca pot aduce in fata cititorior romani scriitorii care sint ACUM pe val, care dau ACUM tonul in ceea ce se scrie si, in masura posibilitatilor, chiar sa particip la publicarea cartilor lor in limba romana, la doar un an, doi, de la publicarea editiilor originale; si, sper eu, in curind, chiar in acelasi an.
S-au facut deja publice nominalizarile la cele mai importante premii ale anului (mai putin World Fantasy, care se vor acorda in noiembrie) si, la parcurgerea lor, m-am bucurat. M-am bucurat pentru ca cititorii romani vor avea ocazia, in acest an, sa citeasca in limba romana carti ale premiantilor din 2006. in destule cazuri, chiar cartile premiate. Ceea ce este o noutate pentru piata noastra editoriala. Ceea ce, la urma urmei, este normal.
Dar se stie ca unul dintre lucrurile cel mai greu de obtinut pe lumea asta este normalitatea.
Asa ca, dragi amatori de polemici, imi pare rau ca va dezamagesc, dar am treaba. Am alte lucruri de scris, de facut, decit sa conving lumea ca in 2006 trebuie sa vorbim despre literatura care se scrie in 2006, ca ceea ce se intimpla in anii ?70 sau ?80 tine deja de istorie. Iar eu nu-mi propun sa fac istorie literara, ci doar informare.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii