Pogea a promis stingerea datoriilor "CET"-urilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pogea a promis stingerea datoriilor "CET"-urilor

"330 de milioane de lei vor reprezenta transferul către bugetele locale pentru plata facturilor la utilităţi - ştiut fiind faptul că sunt primării şi administraţii locale care se confruntă cu lipsa resurselor pentru funcţionare. (...) Din cele 330 de milioane de lei, circa 110 milioane de lei vor reprezenta bani care vor fi daţi autorităţilor locale pentru plata datoriilor pe care CET-urile le au către furnizorii de utilităţi. Vom stinge o parte din aceste datorii pe care autorităţile locale le au către furnizorii de gaz metan sau combustibili utilizaţi în încălzire", a declarat oficialul.
Contactat de reporterii "Obiectiv", primarul Aurel Simionescu a explicat că a transmis o situaţie completă la minister privind situaţia datoriilor "CET", dar a precizat că aşteaptă, totuşi, actul normativ care să stabilească alocarea sumelor către municipalitatea locală pentru a avea o privire detaliată asupra procedurii. "Ţinta Ministerului Finanţelor este de a compensa datoriile CET-urilor către bugetul de stat cu datoriile statului către CET-uri. Primăria a realizat o situaţie detaliată privind datoriile «CET» şi am transmis-o la minister. Operatorul local de termoficare are 3 tipuri mari de datorii: în primul rând către actualul furnizor de gaz, apoi datorii către bugetul de stat - dar care sunt mici şi în al treilea rând sunt datoriile generate de contractele de credit garantat de stat, încheiate în anii precedenţi pentru asigurarea stocurilor de gaz necesare bunei funcţionări a sistemului de termoficare", a explicat edilul-şef.

CET Brăila, datorie de 270 miliarde de lei vechi

La rândul său, directorul SC "CET", Ionel Pătraşcu, a precizat că pe cele 3 capitole indicate de primarul Simionescu situaţia se prezintă astfel: "Datoria către furnizorul de gaz metan este de 190 miliarde de lei vechi, la care se adaugă 80 miliarde de lei vechi împrumuturile din vechi pentru asigurarea funcţionării sistemului de termoficare, plus încă aproximativ 1 miliard de lei vechi datoria către bugetul de stat". Astfel, rezultă un total de circa 270 miliarde de lei vechi, sumă care raportată la bugetul alocat declarativ de ministrul Pogea pentru stingerea datoriilor CET-urilor funcţionale din ţară înseamnă deja circa 25%. În contextul în care există şi alte oraşe care mai au funcţionale sistemele de termoficare centralizată, este puţin probabil ca Ministerul de Finanţe să aleagă stingerea integrală a datoriilor "CET" Brăila.

"CET" a finalizat, în mare, pregătirile pentru iarnă

Conducerea operatorului local de termoficare a anunţat că a finalizat cea mai mare parte a lucrărilor de pregătire a sistemului pentru a face faţă sezonului rece 2009 - 2010. "În ultima zi a lunii trecute a fost efectuată proba de presiune pe reţeaua de termoficare, de asemenea s-a finalizat şi revizia la sursa mare de încălzire situată pe platforma de la km 10, inclusiv revizia de pornire a sursei. Urmează ca până la 15 septembrie să facem proba de presiune şi pe reţeaua din oraş inclusiv în blocuri, iar eventualele probleme depistate să le remediem rapid, astfel încât până la 15 octombrie reţeaua să fie încărcată cu apă şi în funcţie de temperaturile exterioare să pornim sistemul", a punctat directorul general al SC "CET", Ionel Pătraşcu. De asemenea, el a precizat că societatea va face tot posibilul să se încadreze în termenul impus de edilul-şef pentru finalizarea lucrărilor de modernizare a punctelor termice din cartiere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro