Volumul, îngrijit şi prefaţat de Simona Popescu, reuneşte, în ordine cronologică, toate cărţile de poezie suprarealistă ale autorului, de la debutul cu "Drumeţul incendiar" (1936) până la postuma "Calea şearpelui" (2002). Reprezentanţii editurii spun că nu sunt reluate volumele din anii '50, cuprinzând literatură pentru copii sau texte conjuncturale.
În seria Gellu Naum, vor urma alte trei volume: unul de proză, al doilea de teatru şi un al treilea cu manifeste, texte scrise în colaborare, corespondenţă etc.
"Gellu Naum a fost oracolul unei mari religii. Ca numele uneia dintre scrierile lui, el a fost Medium. Prin el a vorbit suprarealismul, mai limpede ca oricînd, mai de neînţeles ca oricând. Poezia sa este asemenea uneia dintre acele fisuri neliniştitoare şi de neexplicat survenite în zidul iluzoriu al cunoaşterii", spune Mircea Cărtărescu despre cel căruia îi este dedicată această serie de autor.
Gellu Naum (1915-2001) este considerat exponentul autohton al curentului suprarealist şi unul dintre cei mai importanţi din Europa. În 2000, Naum a fost propus pentru Premiul Nobel. Poezia sa, proza şi piesele de teatru au fost traduse în engleză (şi publicate atât în SUA, cât şi în Marea Britanie), franceză, germană, spaniolă, maghiară, sârbă şi letonă.