După ce au ieşit de la prima probă scrisă, cea de la limba şi literatura română, cei mai mulţi dintre candidaţii de la bacalaureat erau veseli, destinşi şi optimişti. Cei mai mulţi au considerat subiectele uşoare, deşi, la profil real, tinerii au fost luaţi prin surprindere de Eminescu, pentru că o poezie de acelaşi autor s-a mai dat acum doi ani. În rest, absolvenţii de liceu aflaţi în focul examenelor au apreciat că subiectele nu le-au pus prea multe probleme. "Mie nu-mi place Eminescu, nu mă regăsesc în poezia lui, în ideile lui despre dragoste. Nu-mi place! Am învăţat şi Eminescu, am reuşit să rezolv cerinţele, dar subiectul nu mi-a plăcut. Cel cu Eminescu mi s-a părut cel mai dificil. Preferam poeţii de la profil uman", a declarat o candidată de la Liceul "Iorga", care a finalizat liceul la profil real. O altă candidată de la profil uman a spus şi ea că poezia a luat-o prin surprindere, dar cel mai dificil subiect i s-a părut subiectul II, textul argumentativ, pentru că formularea i s-a părut neclară. Pe ansamblu însă toţi candidaţii au fost mulţumiţi şi se aşteaptă la note bune.
"Subiectele au fost conform programei, din materia studiată de elevi, iar structura a fost cea cu care elevii s-au obişnuit pentru că a fost lucrată la clasă. Surprinzător probabil a fost subiectul III, pentru că este al treilea an la rând când au primit tot poezie. Probabil că ar fi preferat proză, care este mai uşor de interpretat, dar la clasă s-a lucrat şi sper să se fi descurcat. Toţi cei patru sunt autori canonici, nu aveau cum să nu-i înveţe. Sunt convins că vom avea note mari", a explicat inspectorul şcolar de limba şi literatura română, prof. Adrian Simion.
La această probă au fost înscrişi 1.660 de candidaţi în şase centre de examen organizate la "Murgoci", "Bălcescu", "Neniţescu", "Perpessicius", "Moisil" şi "Iorga" şi nu s-au înregistrat probleme organizatorice în nici unul dintre centre.
Examenul continuă mâine, 2 iulie, cu proba obligatorie a profilului, care se dă la Matematică, de candidaţii care au urmat liceul la profil real, şi la Istorie, de absolvenţii profilului uman. Pe 4 iulie se va susţine proba la alegere a profilului şi specializării, candidaţii având libertatea de a-şi alege una dintre cele 10 discipline: fizică, biologie, chimie, geografie, logică, psihologie, economie, filosofie, sociologie şi informatică.
Primele rezultate se vor afişa pe 7 iulie, până la ora 12.00, urmând ca între orele 12.00 şi 16.00 să se depună contestaţiile. Pe 11 iulie se afişează rezultatele finale.