• la 15 ani, împliniţi astăzi, Cristina Gabriela Vasiliu, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Gh. M. Murgoci”, a publicat patru cărţi • cel mai recent volum se numeşte „La umbra ta”, o ediţie trilingvă, poeziile fiind traduse în engleză şi franceză • Cristina este olimpică la limba şi literatura română şi laureată a mai multor concursuri de creaţie
La vârsta de 4 ani a învăţat să citească, la 5 ani să scrie, la 6 ani a compus prima poezie, iar la 9 ani vedea lumina tiparului prima ei carte, initulată „Suflet de stea”. Vorbim despre Cristina Gabriela Vasiliu, o elevă de excepţie a Colegiului Naţional „Gh. M. Murgoci” şi o tânără poetă care, la doar 15 ani, vârstă pe care o împlineşte chiar astăzi, a publicat patru cărţi de poezii: „Suflet de stea” (2015), „Anotimpul din clipă” (2017), „Primăvara tăcerii” (2018) şi, recent, volumul „La umbra ta”, care este o ediţie trilingvă, poeziile fiind scrise în limba română şi traduse în engleză şi franceză.
„M-aş putea defini drept o adolescentă care a avut binecuvântarea, încă din perioada copilăriei, să simtă, inconştient, candoarea logosului divin, să se bucure de dragostea familiei, de poveştile sacre ale bunicii, de timp liber şi de spaţiu protector”, susţine Cristina.
Adolescenta ne-a mărturisit că atunci când scrie se simte relaxată şi liniştită, iar temele abordate se nasc din timpul petrecut în natură, din dragostea de Dumnezeu şi din întâlnirile importante. Iar cea care a inspirat-o şi a încurajat-o pe Cristina să compună este scriitoarea Ana Blandiana, pe care a avut ocazia să o cunoască la vârsta de 7 ani.
„Sunt convinsă că momentele trăite alături de poeta Ana Blandiana, în cadrul manifestărilor Festivalului de creaţie, care-i poartă numele, au reprezentat principala sursă de inspiraţie. Nu am cuvinte să descriu miracolul de a o simţi alături, de a o auzi, de a o privi...!”, ne-a spus aceasta.
Printre autorii ei preferaţi se numără şi Magda Isanos, Nicolae Băciuţ, Simona Popescu, Andrei Pleşu, Dan C. Mihăilescu sau Mircea Eliade. Iar lista celor pe care îi admiră nu se opreşte aici, Cristina purtându-le un respect deosebit profesoarei ei de limba română de la Colegiul „Murgoci”, prof. dr. Ana Coman, şi actriţei Maia Morgenstern, cu care a legat o relaţie specială. Maia Morgenstein a venit chiar la lansarea cărţii „La umbra ta” şi a dat glas poeziilor scrise de Cristina, momentul liric fiind cea mai frumoasă zi pe care a trăit-o ca poetă.
„Am dedicat ultima carte Oamenilor –Arbori, la umbra cărora învăţ, zi de zi, să cresc! Doamna profesor Ana Coman mi-a acordat, încă din clasa a V-a, încredere necondiţionată, timp, dragoste. Mi-a vegheat şi încurajat condeiul, m-a învăţat să îndrăznesc, să privesc în ochi orice provocare şi să păşesc cu siguranţă! Îi mulţumesc pentru tot ceea este, pentru felul minunat în care se jertfeşte! Actriţa Maia Morgenstern mi-a conturat, în ultimul timp, personalitatea artistică, mi-a predat lecţia răbdării, a rostirii, a prezenţei, în toate formele ei, mi-a inundat sufletul de emoţie, aşteptare şi vis...!”, ne-a declarat aceasta.
Cristina este pasionată de tot ce înseamnă artă, fiind de părere că „arta este un mod mult mai profund de a te apropia de oameni şi de a ajunge la sufletul lor”. Aceasta iubeşte muzica, pictura şi în mod special teatrul, dragostea pentru această artă fiindu-i insuflată de marele actor brăilean Bujor Macrin, pe care l-a cunoscut în copilărie, în cadrul cenaclului literar „Nicolae Băciuţ”. De aceea, adolescenta şi-ar dori ca într-o zi să se dedice şi teatrului. Nu va renunţa însă la scris, având în plan ca în viitor să creeze şi proză.
Trebuie punctat că adolescenta este olimpică la limba şi literatura română şi la numeroase concursuri de creaţie, iar cea care o susţine în permanenţă este profesoara Ana Coman, cea care are numai cuvinte de laudă la adresa elevei sale.
„Cristina trăieşte fiecare moment al existenţei sale într-un fel greu de reprezentat, pentru că adună, atunci când respiră, credinţa, bucuria, taina, splendoarea. O văd pe Cristina şi când nu o văd. A ales scrisul, dar iubeşte şi cântecul. Îşi onorează pagina de scris cu smerenia omului aşezat, vibrând la vreun gând îndrăzneţ sau obosit, la căderea albastră a frunzelor sau la mâinile ce o îmbrăţişează. Prietenia este formula ei de salut. Te cuprinde în cercul ei pentru a o afla. Şi o afli şi o preţuieşti imediat, deoarece ea converteşte totul în frumos, atât de simplu încât te întrebi de ce n-ai făcut-o tu până atunci! Paşii pe care îi fac împreună cu Cristina de vreo patru ani au construit două noi fiinţe, care nu mai sunt elevă şi profesoară. Pentru aceasta îi sunt recunoscătoare! Cristina are patru cărţi publicate la 15 ani, împliniţi azi - La mulţi ani! - versurile ei marcând trecerea încordată prin timpul devenirii pentru ridicarea construcţiei propriei fiinţei libere şi fericite”, ne-a spus prof. dr. Ana Coman.
Îi urăm şi noi la mulţi ani Cristinei şi îi dorim cât mai multe realizări!