• asta deși sunt interese mari economice dar și politice ca această investiție să nu fie dusă la bun sfârșit • culmea, principalii artizani ai loviturilor la temelia podului sunt români, fie că vorbim de zvoneri, fie că vorbim de sabotorii de la CNAIR • și tot inși care cică sunt români consideră și acum că România nu merită să intre în spațiul Schengen deși știm cu toții cât de ascultători am fost și suntem, când vine vorba despre comandamentele UE și câte sacrificii am făcut dacă ne gândim doar la liberalizarea pieței energiei, un fiasco total, mai ales după ce a izbucnit războiul • astăzi, să uităm de toate astea și să ne bucurăm
1 Decembrie, Ziua Națională a României. La mulți ani, România! La mulți ani, brăileni! Sunt destule de sărbătorit după ultimii ani foarte grei, dacă vedem jumătatea plină a paharului. România a supraviețuit pandemiei fără a înregistra un număr uriaș de morți, fără a recurge la limitarea profund antidemocratică a multor drepturi constituționale ale cetățenilor așa cum multe țări cu democrații vechi au făcut-o, în încercarea de a obliga întreaga lume să se vaccineze cu un vaccin controversat. România supraviețuiește, iată, crizei energetice, izbucnită cu luni bune înainte de războiul din Ucraina, încercând să respecte regulile UE, care acum își încalcă propriile reguli. Prăbușirea sectorului Horeca, inflație, creșterea prețurilor, a dobânzilor, cu multe necazuri s-au confruntat românii dar am supraviețuit, iar din ianuarie se anunță câteva semne bune – creșterea salariului minim, creșterea substanțială a veniturilor pensionarilor, reglementarea prețurilor la energie. Pe plan politic, scăpăm de MCV, ne-am făcut temele pentru intrarea în Schengen... Cu toate acestea, ni se administrează zilnic doza de frică, de neîncredere în ziua de mâine, de disperare. Sunt inși/inse care cu asta se hrănesc. Totul în țară le „miroase”. De ce? La această întrebare dar și la altele legate, de exemplu, de Pod, cea mai mare investiție din România post-decembristă, care a demarat sub semnătura lui în calitate de premier, am încercat să aflăm răspunsul de la Mihai Tudose, europarlamentar, vicepreședinte al PSD la nivel național.
- România merită să intre în Schengen? Ni se face vreo favoare sau chiar ne-am îndeplinit toate obligațiile?
- Uniunea Europeană are la bază pe lângă principiile privind drepturile omului, libertatea justiției etc, și moneda unică și libertatea de circulație…
Ca și la moneda unică, statele membre ale UE au de îndeplinit anumite criterii, iar apoi să-și manifeste intenția de a adera la moneda euro sau la Spațiul Schengen. România a îndeplinit toate condițiile tehnice și și-a manifestat dorința de a face parte din acest spațiu de liberă circulație. Deci nu este vorba de o favoare….
Dar da, pot fi alte interese economice sau politice ale unor state care vor să-și protejeze interesele căutând nod în papură României…
-De ce credeți că încă sunt voci din societatea civilă care susțin că România nu și-a făcut temele și că nu merită să intre în spațiul Schengen?
- Sincer… cred că acele entități reprezintă mai degrabă interesele altor țări sau interese politice meschine….
-Este un salt important în ceea ce privește creșterea pensiilor și a beneficiilor pentru pensionari. Are vreunul dintre partenerii de guvernare un merit mai mare?
- PSD a susținut și promovat acest demers tot timpul…chiar dacă actualii parteneri de guvernare inițial s-au opus. E un lucru bun că au înțeles că nu este vorba de o luptă politică ci doar de respectarea dreptului la un trai decent al seniorilor!
-De când s-a semnat contractul pentru Pod, în ultima zi din mandatul dvs de premier al României, zvonurile, unele prezentate drept certitudini, nu s-au oprit niciun moment. Esența: podul nu se va face. Acum îl putem admira cu toții, cu toate astea sunt voci, culmea, din România care continuă să acrediteze ideea că nu suntem în stare să ducem la bun sfârșit acest proiect grandios. Cui folosește această „strategie”?
-Așa cum am mai spus, nu toată lumea este foarte fericită că se construiește acest pod. Și din rațiuni economice în cazul unora și din rațiuni politice în cazul altora…
Le transmit din nou, și pe această cale, aceeași “veste proastă” pentru ei: PODUL VA FI GATA!
Va fi gata și va reprezenta un simbol pentru Brăila și pentru Brăileni!
Podul va fi gata și va constitui (deja a început) un motor de dezvoltare a întregii zone a Dunării de Jos!
-Noi, generația 50Â și părinții noștri așteptăm această investiție de zeci de ani, încă de pe vremea lui Ceaușescu. Mai putem aștepta 190 de zile cât a amânat finalizarea lucrărilor unul dintre constructori. Altceva este însă de neacceptat: vorbim și de penalități de 6 milioane de euro obținute în instanță pentru că CNAIR nu și-a îndeplinit obligațiile și nici nu a avut ce argumente să prezinte la judecată astfel că statul român a pierdut. Incompetență sau corupție, cineva ar trebui să plătească și nu mă refer la ”plătitorul” de serviciu, contribuabilul român. Va înghiți Guvernul gălușca asta? Ce-ați face dacă ați fi premierul României?
-Este inadmisibil! Nu au venit marțienii, nu au fost inundații catastrofale, nu a picat niciun asteroid… nimic care să justifice inacțiunea CNAIR! Acolo este cineva vinovat! De incompetență sau de complicitate…. și nu este primul caz! Dar dacă STATUL ar avea o reacție promptă și ar merge până la capăt recuperând sumele de la cei vinovați… poate nu s-ar mai întâmpla!!! Ce aș face? Vă spun ce am făcut atunci cănd am fost prim-ministru… Corpul de control și sesizate organele competente!
-România are creștere economică. Avem motive să sperăm, să ne bucurăm și noi de sărbători...?
- Într-adevăr, de la creșterea economică din statistici până la creșterea economică resimțită în creșterea nivelului de trai... este uneori un drum lung și complicat.
Pentru asta a intrat PSD la guvernare! Pentru ca această creștere economică să înceapă să se regăsească și prin buzunarele românilor. Vom continua demersurile noastre privind creșterea salariului minim, a pensiilor, creșterea în general a nivelului de trai! Cu alte cuvinte, optăm pentru a face... de corul bocitoarelor cred că s-a săturat toată lumea.
-Organizațiile PSD din țară organizează alegeri. La ce să ne așteptăm la Brăila și când?
- Da, așa este, și la PSD Brăila vor fi alegeri. Când? În Ianuarie.
La ce vă puteți aștepta? La o schimbare de generații în conducerea filialei PSD Brăila. Respectând meritele incontestabile ale actualei conduceri, cred cu tărie că este vremea unei noi formule de management politic…
Lideri tineri care să asigure continuitatea în performanță politică și administrativă!
PSD Brăila are lideri tineri care deja au confirmat și care mai au multe de spus în politica brăileană și națională!