Mergi la conţinutul principal

Podul, spitalul regional şi mia de hectare pun pe jar scena politică brăileană

• cele două mari proiecte investiţionale promise de Guvernul Mihai Tudose - podul peste Dunăre şi spitalul regional Brăila - Galaţi -, precum şi mia de hectare ce ar putea reveni în curând la judeţul nostru, provoacă forfotă maximă în rândul politicienilor brăileni • preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac,  a afirmat recent că gălăţenii nu se mai pot opune solicitării Executivului privind întoarcerea miei de hectare în proprietatea statului şi avertizează că altfel pot urma consecinţe grave • la rândul lor, liberalii brăileni susţin în continuare că este nevoie ca Brăila să solicite terenul respectiv de la Guvern pentru a putea dezvolta mai departe un mega-proiect, în contextul construcţiei podului şi a spitalului regional • la rândul său, preşedintele PMP Brăila, Viorel Botea,  a vorbit despre necesitatea dezvoltării unei linii de tramvai/metrou uşor care să lege podul de staţiunea Lacu Sărat şi spitalul regional, dar şi despre pregătirea elevilor pentru noile oportunităţi

 

Agitaţie maximă pe scena politico-administrativă brăileană în contextul discuţiilor despre construcţia podului peste Dunăre şi a spitalului regional între Brăila şi Galaţi. În acest context, mia de hectare dintre cele două oraşe a devenit principalul subiect de dezbatere la nivelul liderilor partidelor politice, în contextul posibilităţilor de dezvoltare a zonei.

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a comentat, recent, contrele apărute în spaţiul public între premierul Mihai Tudose şi primarul Galaţiului Ionuţ Pucheanu, pe tema refuzului gălăţenilor de a se conforma cererii Guvernului de returnare a unei părţi din mia de hectare, pe care nu s-au construit locuinţe. Chiriac a punctat că nu este interesat de părerea şefului oraşului vecin, însă a avertizat că dacă nu se va conforma, în cele din urmă consecinţele ar putea fi destul de grave.

“Chiar nu mă interesează cum reacţionează Primăria Galaţiului. Eu susţin premierul şi decizia pe care o ia premierul. Nu cred că mingea mai este la ei în momentul de faţă. S-ar putea să fie undeva pe fileu şi dacă nu se manifestă foarte repede s-ar putea să aibă parte de o surpriză. Dacă ei nu spun ce vor face cu terenul acela clar, cu destinaţia pentru locuinţe, s-ar putea să decidă Guvernul ce va face cu acel teren. Am vorbit cu premierul, dar nu mi-a spus efectiv ce hotărâre va lua. Acolo sunt două loturi unul de 650 ha, şi altul de 350 ha. Prima noastră sesizare a fost pe acest prim lot de 650 ha pentru că a existat acea hotărâre a CLM Galaţi de scoatere la concesiune, cu nerespectarea hotărârii de Guvern, unde scria să se construiască locuinţe. Cred că Guvernul s-a autosesizat şi pe lotul de 350 ha, pentru că Galaţiul a construit doar pe 50 ha acolo. Să vedem ce se întâmplă şi cu celelalte hectare. Nu pot să ştiu care va fi decizia Guvernului”, a declarat Chiriac, în contextul în care a discutat şi despre construcţia spitalului regional Brăila - Galaţi, în viitor, pe un lot de teren alăturat miei de hectare.

 

PNL-iştii vor ca CJ Brăila să ceară cele 655 ha de la Guvern

Pe aceeaşi temă a discutat, vineri, preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, punctând că în ciuda laudelor liderului Consiliului Judeţean privind semnarea protocolului de predare-primire a terenului pe care Ministerul Sănătăţii va construi spitalul regional, în realitate demersul este mai vechi, din 2009, sub bagheta unui guvern liberal. Una peste alta, Dănăilă a ţinut să sublinieze faptul că în ciuda promisiunilor lui Chiriac că totul va fi bine în privinţa dezvoltării zonei dintre cele două oraşe, nimic nu se va întâmpla dacă CJ Brăila nu va solicita în proprietate terenul pe care Guvernul îl cere la rândul său de la CLM Galaţi.

“Am văzut că cei de la Galaţi au retras de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre prin care, practic, îşi dădeau acordul să predea acest teren înapoi la ADS şi apoi să urmeze procedura pentru a ajunge la Brăila. Eu am avut o discuţie cu preşedintele PNL Galaţi, cu domnul senator George Stângă. Am discutat şi cu unii dintre consilierii locali ai PNL Galaţi şi ei erau pregătiţi şi au fost de acord să susţină acest proiect în cadrul CLM, dar nu s-a mai întâmplat acest lucru pentru că PSD-ul are majoritate la fel ca la Brăila şi a propus scoaterea de pe ordinea de zi. În această zonă se poate crea o dezvoltare astfel încât să beneficieze ambele oraşe, judeţe şi tot ceea ce este limitrof. Există posibilitatea creării unui nod intermodal în zona respectivă, transport pe cale ferată, rutier, pe apă şi aşa mai departe. Sunt multe oportunităţi care pot prinde contur în această zonă. Una dintre ele este, aşa cum am mai spus, parcul industrial. Pe lângă acesta se poate realiza şi spitalul regional despre care se tot discută în ultima perioadă”, a declarat Dănăilă.

Acesta a mai subliniat că asocierea dintre Brăila şi Galaţi trebuie să se realizeze, iar sediul ar trebui să fie în comuna Vădeni, locul de unde provin cele o mie de hectare date de către Guvernul Adrian Năstase gălăţenilor.

“Noi îi solicităm încă o dată preşedintelui CJ Brăila, să introducă pe ordinea de zi propunerea noastră privind preluarea în proprietate a terenului respectiv. Pentru că expunerea de motive este depusă, proiectul nostru a făcut peste 30 de zile de când stă în analiza direcţiilor de specialitate din cadrul CJ. Îi solicităm ca la următoarea şedinţă de CJ să introducă pe ordinea de zi dezbaterea acestui subiect. Dacă lucrul acesta nu se va întâmpla, considerăm că perioada noastră de aşteptare s-a terminat şi vom solicita convocarea unei şedinţe extraordinare a CJ Brăila!”, a avertizat Dănăilă.

 

PMP-iştii se laudă cu cel puţin 2 proiecte legate de pod şi spitalul regional

Preşedintele PMP Brăila, Viorel Botea a afirmat, vineri, că deşi autorităţile locale se laudă cu podul peste Dunăre şi spitalul regional până în prezent nu s-a făcut mare lucru pentru dezvoltarea infrastructurii, lucru ce trebuie să dea serios de gândit în contextul actual. Acesta a precizat că atât el, cât şi consilierul judeţean Ionel Adetu, vor încerca să vină în CJ Brăila cu cel puţin două proiecte privind dezvoltarea infrastructurii, în contextul realizării celor două investiţii de la nivel naţional. Botea susţine că este nevoie de drumul expres Brăila - Slobozia, precum şi dezvoltarea unei reţele prin care oamenii să aibă acces uşor la spital şi pod, precum şi la Staţiunea Lacu Sărat. Cel mai probabil o linie de tramvai modernă sau metrou uşor.

“Considerăm foarte important ca între Brăila şi zona unde va fi podul - fiindcă tot acolo se va construi şi spitalul regional -, să fie un tramvai, un metrou uşor. Să lege tot. Inclusiv zona de la Lacu Sărat până la acest pod şi până la spitalul regional. Pentru că toate aceste obiective, în concepţia noastră nu reprezintă altceva decât poli de dezvoltare pentru Brăila. (...) Construim şi facem două edificii importante, dar infrastructura din jur nu o facem în aşa fel încât să utilizăm cu adevărat acest pod?! Pentru că, de fapt, acesta va lega Dobrogea de Muntenia şi de Moldova. Şi aici va fi un nod de unde putem cu adevărat să realizăm o dezvoltare cum nu a mai fost până acum”, a declarat Botea.
De asemenea, în contextul posibilităţii realizării spitalului regional, PMP-istul susţine că este nevoie ca liceele cu profil tehnologic să se adapteze, astfel încât absolvenţii să aibă unde se angaja.

“Sincer, mă bucur că prim-ministrul Tudose e pe cale să realizeze aceste obiective. Cel puţin, podul. După cum vedeţi şi noi criticăm opţiunile PSD-ALDE privind legile justiţiei, putem să criticăm oricând legile salarizării, pentru că nu se va mări cu nimic salariul bugetarilor sau a celor din mediul privat. Sunt lucruri de criticat, dar trebuie să recunoaştem un lucru: se vede totuşi că avem un premier brăilean. Faptul că în această perioadă s-au pus bazele a două obiective de importanţă strategică naţională care sunt pe teritoriul Brăilei, asta spune ceva.  Şi aceste lucruri trebuie sprijinite cu adevărat de clasa politică brăileană, prin fapte  concrete, care să asigure o dezvoltare corespunzătoare a Brăilei pe baza a acestor două proiecte majore. Toate aceste lucruri trebuie legate cu zona de turism. Politicienii brăileni au în faţă nişte opţiuni strategice. Şi dacă în momentul de faţă nu ştim să le folosim, degeaba vor fi realizate aceste obiective. Noi vom face tot ceea ce ne stă în putinţă ca la nivelul CJ Brăila să promovăm 1 - 2 proiecte în acest sens, care să dezvolte infrastructura pe baza acestor două edificii”, a conchis Botea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro