Mergi la conţinutul principal

Podul peste Dunăre are nevoie de reparaţii după ce, timp de 26 de ani, nimeni nu s-a ocupat de el

Discuţiile referitoare la Podul peste Dunăre par atât de vechi, din timpuri imemoriale parcă, încât în curând o să ajungem să vorbim mai degrabă despre necesitatea unor lucrări de reparaţii decât de demararea efectivă a lucrărilor la pod.

Sunt 26 de ani de când toate, dar absolut toate grupurile politice care au guvernat România de la Palatul Victoria promit că vor construi un pod peste Dunăre, la Brăila. S-au făcut poante cu duiumul pe seama acestei promisiuni care, iacătă, a împlinit deja un sfert de secol. Distractiv este însă că trăncănelile pe tema construirii podului încă se menţin în actualitate, ele fiind alimentate periodic cu alte şi alte promisiuni deşarte. Brăilenii sunt cumva împăcaţi că Podul peste Dunăre nu  se va face... sau dacă se va face vreodată, cu  siguranţă acest lucru nu se va întâmpla în timpul vieţii lor. Zilele trecute, un nene de la CNAIR (fostă CNADR)  a spus că până la finele anului se va mai face un pas important în acest proiect: lansarea licitaţiei pentru proiectul tehnic şi autorizaţia de construire.

Aţi observat? Cam o dată la 6 luni apare cineva din sfera guvernului (oricare ar fi acesta) care mai spune o mărgică în legătură cu podul. Ba că s-a actualizat nu’ş ce studiu de fezabilitate, care expirase, ba că se va lansa o licitaţie pentru proiectul  tehnic. Atât de tare ne-am tâmpit cu toţii încât nu realizăm că de 26  de ani vorbim despre ceva ce nu există nici  măcar pe hârtie. Podul peste Dunăre există doar în mintea politicienilor care în timp au dobândit abilitatea de a ne face să credem că discutăm despre ceva palpabil, care chiar există. După 26 de ani  de trăncănit aiurea despre Podul peste Dunăre, parcă avem deja impresia că am şi asistat la inaugurarea podului, că ne-am făcut zeci de selfie pe podul de la Brăila. Podul peste Dunăre (aşa neconstruit cum  este) face parte deja din existenţa noastră, din cotidian, iar noi  ne raportăm la el ca la un lucru vechi, extrem de familiar nouă. Nici nu mai avem putere să facem mişto, să glumim pe seama faptului că pentru a mia oară este repusă pe tapet, în spaţiul public, tema construirii podului peste Dunăre, care cică va fi gata cel mai devreme în anul 2035, adică peste aproape 20 de ani. Imaginaţi-vă cât timp  a trecut din 1996 până astăzi. Cât de departe ni se pare anul în care Emil Constantinescu câştiga alegerile prezidenţiale în faţa lui Ion Iliescu. De atunci au trecut 20  de ani, care unora  dintre noi ni se par o veşnicie. E, încă pe atât mai avem de aşteptat până se va face  Podul peste Dunăre, care la inaugurare va împlini 46 de ani de când este subiect de dezbatere, de dispută şi de înşelătorii electorale. (Plodul peste Dunăre)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro