Mergi la conţinutul principal

Podul peste Dunăre şi veşnica lui pomenire

Vizita fulger a premierului României, Victor Ponta, nu a făcut altceva decât să întărească faptul că suntem în plină campanie electorală. Podul de peste Dunăre, în veşnica lui pomenire, a fost adus în discuţie şi de către şeful Guvernului, acesta dând ca sigură realizarea şi concretizarea proiectului, bineînţeles cu fonduri europene. "De data aceasta suntem siguri. Marea problemă a fost în România, pentru că pe bună dreptate, zic eu, foarte multe din judeţele care ar fi putut să beneficieze de bani din European Conecting Facility ar fi vrut să-i împărţim. Să dăm la fiecare câte 100 de milioane şi nu prea rămâneam cu nimic din asta. Am reuşit să trecem prin Guvern şi, repet, nu a fost uşor, pentru că mulţi au spus - pe bună dreptate -, toţi banii din asta, este vorba de 1,2 miliarde, «toţi îi puneţi pe un singur proiect?». Deci, era problema României. La Bruxelles nu cred că vor fi probleme", a fost declaraţia premierului Ponta, menţionând că se aşteaptă ca în luna septembrie să se aprobe acest proiect. Cât despre controversatul subiect pod vs. tunel, sursa citată a subliniat că în documentele trimise către Bruxelles pentru a primi banii din European Conecting Facility, este trecut podul. "Ştiu că primarul de la Galaţi are un proiect care poate fi construit în PPP (n.r. - Parteneriat Public Privat) nu cu fonduri europene sau bugetare. Dar dacă ei pornesc mai repede şi-l fac, cu atât mai bine. Haideţi să facem unul. Până să facem şapte, hai să-l facem pe primul", a conchis acesta.

Nazare: "Şi ce dacă s-a aprobat memorandumul? Se poate să aprobe mii. Habar nu au!"

Discursul pe această temă al social-democraţilor a fost taxat cu câteva zile înainte de vizita premierului în judeţul nostru, de către liderul filialei locale a democrat liberalilor, Alexandru Nazare. Acesta a punctat faptul că toate declaraţiile PSD-ului referitoare la pod sunt doar "praf în ochi aruncat electoratului", făcând referire la vizita vice-premierului Liviu Dragnea. "Esenţial este, de fapt, că niciun proiect amintit de Dragnea nu este finanţat din Facilitatea de Conectarea Europei pentru că în primul rând asta înseamnă că proiectele se licitează la Bruxelles, iar Facilitatea este pentru feroviar, naval şi aerian, nu pentru drumuri. Deci, nu are legătură cu proiectele de aici, iar dacă ar fi vrut să-l finanţeze, ar fi apărut pe hartă. Şi nu apare. Aşadar, ce ne spun Dragnea şi Ponta sunt nişte minciuni ca să-i adoarmă pe Stancu şi Simionescu şi pe toţi de aici", a fost declaraţia lui Nazare. Din punctul său de vedere, pentru a se realiza acest pod ar trebui schimbată sursa de finanţare şi anume să se ceară bani de la Fondul de Dezvoltare Regională, "care este exact în curtea lui Dragnea". "Dragnea vine aici şi aberează cu tunelul, în loc să spună: eu am banii de care aveţi voi nevoie, eu vă finanţez drumul. Eu la Ministerul Dezvoltării prin Programul de Dezvoltare Regional exact asta fac, ceea ce aveţi voi nevoie: drumul şi podul. Ceea ce face el este o metodă de a arunca praf în ochi şi pentru PSD Brăila, şi pentru brăileni, şi trei judeţe. Şi ce dacă s-a aprobat acel memorandum? Se poate să aprobe mii, astea sunt regulile Uniunii Europene. Habar nu au!", a mai spus sursa citată.

Stancu: "Dumnealui să pună mâna să citească memorandumul"

Preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi-a manifestat şi el speranţa realizării proiectelor ce se regăsesc în memorandum, inclusiv cel legat de podul peste Dunăre, cât şi autostrada Brăila - Buzău. "Podul, dacă se face, nu se face neapărat pentru Brăila. Autostrada la fel, nu se face neapărat pentru Brăila, ci şi pentru Tulcea, pentru Galaţi, Buzău. Iar podul poate să servească inclusiv la Constanţa. Deci, e zona de S-E a României care va beneficia de cele două proiecte, dacă se realizează. Nu este un proiect neapărat îndreptat înspre Brăila. Întâmplător este că Brăila se află pe un mal al Dunării, asta este adevărat şi că autostrada trece pe aici. Dar o contribuţie au mai mulţi la demararea acestui proiect şi aprobarea memorandumului. Să îl vedem început. Asta aşteptăm", a declarat Stancu. Cât despre comentariul lui Alexandru Nazare pe tema memorandumului, şeful CJ Brăila a avut o replică destul de agresivă şi a afirmat că PDL-istul nu este bine informat. "Dumnealui să pună mâna pe carte să citească. Probabil că încă se trezeşte ca ministru al Transporturilor, unde cred că a ajuns dintr-o pură întâmplare. În urma lui nu a rămas nimic, dar îşi dă cu presupusul. Sunt numărul unu la a-şi da cu presupusul. Problema e să ne arate ce au făcut pentru Brăila. Este un proiect care încearcă tocmai să ne lege de culoarele pan-europene. Ăsta este rolul, să legăm nodul intermodal care se face aici, în zona noastră, că e la Galaţi, că e la Brăila cu Dunărea şi cu ceea ce înseamnă culoarul nou, că despre ele vorbim acum. Deci, dumnealui să pună mâna să citească întâi memorandumul, să citească declaraţiile domnului ministru Şova în legătură cu acest proiect şi atunci va găsi şi răspunsul. Dar nici nu caută, e mai uşor să întrebi decât să cauţi", a conchis sursa citată.
Reamintim că, în aprilie, în cadrul unei vizite la Brăila, ministrul Transporturilor, Dan Şova, a anunţat public aprobarea memorandumului la începutul acelei luni. Concret, România propune Comisiei Europene, în cadrul Facilităţii de Conectare Europeană, un program în care îi sunt acordate fonduri de 1,3 miliarde de euro. Este vorba despre mai multe proiecte care au legătură cu zona Dunării, printre care se află şi podul Brăila - Galaţi - Tulcea şi, de asemenea, autostrada de la Brăila la Buzău. Acestea ar urma să fie supuse aprobării Comisiei Europene în luna septembrie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro