Mergi la conţinutul principal

Podul lui Tudose și ministrul Transporturilor

* joi, într-o vizită de lucru pe șantierul podului suspendat peste Dunăre ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, nu a avut o declarație voalată în legătură cu rolul important jucat de fostul premier al României, Mihai Tudose, la realizarea podului, însă a ținut să le mulțumească tuturor celor care s-au implicat * la rândul său, europarlamentarul PSD Brăila a explicat cu ocazia evenimentelor organizate în prezența Ambasadorului Japoniei, Hiroshi Ueda, la Brăila, modul în care a decurs semnarea acestui proiect

 

 

 

 

 

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a evitat să se pronunțe în mod clar în privința rolului pe care consideră că l-au jucat fostul premier Mihai Tudose și autoritățile brăilene la demararea proiectului podului peste Dunăre. Acesta a vizitat, joi dimineață, șantierul de la Brăila al mega-proiectului investițional, arătându-se încântat de ritmul avansat al lucrărilor. Întrebat dacă este de părere că actualul europarlamentar PSD Brăila Mihai Tudose a jucat un rol important la realizarea acestui proiect, la fel și autoritățile brăilene prin eliberarea tuturor avizelor necesare, Drulă a preferat să ofere o declarație voalată. Acesta a ținut totuși să le mulțumească tuturor celor care au pus umărul într-un fel sau altul la demararea proiectului podului.

”Proiectele de infrastructură, am spus-o de foarte multe ori, trec de o guvernare sau alta. Au un timp de viață care transcede ciclurile electorale. De fapt, asta a fost problema noastră. Pentru politicieni e foarte neofertant să așezi ceva bine de care să beneficieze altul. De parcă politica asta ar fi pe persoană. Sunt proiecte care au un ciclu natural fără întârzieri de... să zic și 8 – 10 ani de la concept. Sunt unele cu 15 - 20 prin Anglia sau prin Germania. Altele au patru, altele trei ani. Toate perioadele acestea sunt neofertante din punct de vedere electoral și PR pentru politicieni, dar cred că în sfârșit, după vreo 15 ani de apartenență la Uniunea Europeană a cam înțeles întreaga clasă politică – ăsta este semnalul pe care l-am primit și de la cei din celelalte partide, fie că sunt din Coaliție sau din altă construcție. Aici mai trebuie făcută și treabă, nu doar lucruri făcute pe repede și într-un timp scurt. Evident că cei care au gândit, nu știu, începând de la lansarea Studiului de Fezabilitate – în 2016 era un guvern tehnocrat, atunci s-a lucrat la aprobarea lui. Și așa mai departe. După cum, invers, sunt o grămadă de probleme care vin din trecut – și pe acest proiect -, lipsă de relocare de utilități și așa mai departe, care sunt foarte puțin vizibile la rândul lor. Pentru că aici e foarte ofertant să lași gogoși sau cartofi fierbinți pentru cei care vin. Că nu știe nimeni de ce nu este acum ceva. Pentru că altcineva nu a făcut ceva acum doi-trei ani. Asta e natura infrastructurii. Că sunt proiecte mari care nu sunt pentru ziua următoare. Și cu bune și cu rele, ele vin din trecut. Deci eu, tuturor care au contribuit la acest proiect și oricărui alt proiect din România, le mulțumesc”, a declarat Drulă.

 

Tudose: ”Trei luni de la «Băi, hai să-l facem»!”

 

Fostul prim-ministru al României, actual europarlamentar PSD Brăila, Mihai Tudose, a susținut la rândul său o declarație în legătură cu modul în care a decurs demararea proiectului podului, la vremea când se afla în fruntea Guvernului. Acesta a abordat subiectul în cadrul unei mini-conferințe de presă cu jurnaliștii prezenți la evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de relații diplomatice dintre România și Japonia, o plimbare pe Dunăre între oficialii din zonă și Ambasadorul Japoniei, Hiroshi Ueda.

”A durat trei luni. Cu o echipă careia nu o să încetez să îi mulțumesc: domnul ministrul Felix Stroe – era ministru la Transporturi. Și alt om extraordinar, ministrul Fondurilor Europene, domnul Marius Nica. Susținuți și de Ionuț Mișa, ministrul de Finanțe. Trei luni de la «Băi, hai să-l facem»! Bine, cei care mă cunosc știu că «Hai să-l facem» este varianta literară. Am fost mult mai dur. Că de 30 de ani toată lumea ne minte. Hai să vedem unde ne blocăm. Deci trei luni până la semnarea efectivă a contractului. Și ideea celor de care v-am spus, a fost acest pachet: proiectare plus execuție. Pentru că altfel ar fi fost un singur pachet pentru proiectare. După care începea iarăși nebunia. Avem proiectul, dar stai să vedem cum facem. Și apoi, cel care făcea nu era de acord cu proiectul, avea altă soluție. Astăzi nu știu dacă eram aici și nu cred că ne uitam la această minunăție de proiect”, a declarat Tudose, făcând referire la pod.

Întrebat dacă nu ar fi trebuit să fi fost prezent și premierul Florin Cîțu la plimbarea pe Dunăre, până la pod, alături de Ambasadorul Japoniei, PSD-istul brăilean a replicat: ”Nu știu. Până la urmă, eu observ că de vreun an de zile de când lucrările se văd, e un fel de Mona Lisa, toată lumea vine și face poze cu tabloul. Ieri (n.r. – miercuri) am urmărit cu stupoare o declarație a domnului Orban, care a spus la Brăila că și el a susținut podul. Domnia sa a fost ministrul Transporturilor. De ce nu l-ai făcut, frate, un an de zile, cât ai fost?! Că eu vă spun trei luni. Alții... Și astăzi au venit. Au mai fost în 2016 la putere, da? Guvernul tehnocrat. Hai nu trei luni, poate șase, poate nu au avut un an. N-a fost voință, poate. Dar astăzi este!”

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro