Un pod metalic construit în urmă cu circa 50 de ani peste râul Siret, pentru a susţine conducta care alimenta o mare parte din municipiul Brăila cu apă de izvor din judeţul Vrancea se taie acum bucată cu bucată şi se vinde la fier vechi. Decizia de demolare a podului, luată de Compania de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila la solicitarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila, îi afectează în mod direct pe locatarii satelor Cotu Mihalea, Cotu Lung şi Vameşu. "Ne lua jumătate de oră să trecem podul ăsta şi să ajungem în satul Traianu, din judeţul Galaţi. Acolo aveam maxi-taxi din oră în oră pentru a ajunge la Galaţi, ca să cumpărăm ce aveam nevoie. Acum trebuie să ocolim pe la Şendreni şi să pierdem două ore în plus până la Galaţi", ne-a spus Săndel Vasilache, din Cotu Mihalea. În vârstă de 45 de ani, acesta încă nu s-a obişnuit cu ideea că podul o să dispară. "Îmi povestea taică-meu că au murit trei oameni când s-a construit podul ăsta. S-au chinuit mult până l-au ridicat şi era solid, prins în nituri, cum se lucra pe vremuri. Acum vin unii şi-l taie de parcă nici n-a fost vreodată. Adevărul e că se şi furase mult din el. Ăştia de prin zonă, hoţii de fier vechi, tăiaseră tot ce se putea tăia. Luaseră chiar şi balustradele dinspre apă, încât trebuia să fii foarte atent când treceai pe acolo. Mai ales iarna, dacă era polei, riscai să cazi în apă, fiindcă nu mai aveai de ce să te ţii", ne-a povestit Săndel.
Un alt sătean, un om cam la 65 de ani, care a preferat să nu-şi zică numele, ne-a spus că, pe de o parte, e rău că s-a desfiinţat podul, fiindcă se ocoleşte mult acum, până la Şendreni, dar pe de altă parte e bine, pentru că n-or să mai poată fura vite gălăţenii. "Veneau ăia din Galaţi, dom'le, noaptea şi luau cai, vaci, oi. Treceau podul cu ele şi mai prinde-i dacă poţi. Multe animale au fost furate aşa, multe tare... Plus că bandiţii ăştia care trăiesc din fier vechi ciuntiseră podul de tot. Au furat până şi vechea conductă de apă, nimic n-a mai rămas. Acuma îl taie ăştia de la stat şi-l dau la fier vechi cu totul, că aşa e la noi în România. A zis bine ăla care a zis că ăştia nu-s în stare nici să vopsească ce-a construit Ceauşescu. Acuma toată lumea fură, de la vlădică la opincă!", ne-a spus cu obidă ţăranul anonim.
"Se putea prăbuşi în orice moment"
Mihai Chiriţă, directorul Companiei de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila - fosta Regie "Apa" - nu ştie exact când s-a construit podul, dar ne-a explicat că acesta s-a făcut pe cheltuiala Primăriei Brăila. "S-a ridicat prin anii '60-'70 şi a făcut parte din sistemul de aducţiune a apei potabile de la sursa Vrancea. Conducta respectivă a fost scoasă din uz în 2001, iar în ultimii ani starea de uzură a podului s-a accentuat rapid, din cauza sustragerilor masive de materiale metalice. Am primit numeroase somaţii de la Apele Române ca să îl dezafectăm, deoarece exista pericolul să se dărâme, când creşte debitul Siretului, şi să provoace mari probleme. Firma care îl dezafectează a fost stabilită pe baza unei licitaţii, iar metalul este valorificat la o societate de profil din Baldovineşti, unde există un cântar-platformă. De când a început operaţiunea, s-au predat cam 20 tone de metal pe zi. Acum lucrările sunt oprite, fiindcă a căzut o porţiune de pod în Siret şi căutăm o soluţie pentru a o ridica de acolo. În final, banii obţinuţi vor intra în bugetul Primăriei Brăila, proprietarul acestui obiectiv", ne-a explicat directorul Chiriţă. Primăria va beneficia aşadar de miliarde de lei vechi, din dezafectarea acestui pod. Primarul Aurel Simionescu ne-a spus că nu s-a făcut încă un calcul, pentru a se şti exact despre ce sumă este vorba. "Dacă tot este vorba despre dezafectarea unei vechi conducte de apă, vom încerca să folosim aceşti bani pentru o investiţie îndreptată spre reţeaua de apă şi canalizare a municipiului", ne-a declarat Simionescu.
Conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila este mulţumită de dezafectarea podului. "Noi am atras atenţia în repetate rânduri că acel pod prezintă un risc sporit de prăbuşire, din cauza rezistenţei afectate de sustragerile de materiale metalice. În cazul în care ar fi căzut, ar fi obturat cursul de apă, ceea ce ar fi putut duce la inundaţii foarte greu de ţinut sub control", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul SGA Brăila.