Aşa cum spuneam în ultimul articol, vom continua să analizăm activitatea culturală a oraşului. De această dată, vom prezenta oamenii care, prin activitatea lor, înfiinţează şi duc mai departe manifestări de cultură de înaltă ţinută sau creeză, pur şi simplu, “bunuri” culturale.
Nu vom aminti aici personalităţile din trecutul oraşului. Lista ar fi prea lungă. Vom vorbi doar de acei oameni care realizează astăzi lucruri notabile în cultură şi care au legătură cu Brăila. Lista rămâne, evident, deschisă.
De remarcat că fiecare dintre oamenii despre care vom scrie mai jos are profesia lui şi că, pe lăngă profesie, toţi şi-au pus timpul, energia şi talentul pentru a oferi oamenilor din oraş un pic de hrană pentru spirit.
Ionel Cândea, istoric. Este directorul Muzeului Brailei „Carol I”. A scos la lumină toată istoria oraşului. A scris mai multe cărti despre istoricul Brăilei, premiate de Academia Română. Este membru corespondent al Academiei Romane. Alte cuvinte sunt de prisos.
Gheorghe Mosorescu, pictor. Are la activ expoziţii personale şi de grup în Brăila şi în ţară. Este scenograf la Teatrul „Maria Filotti”. Este şi un neobosit organizator (curator) de expoziţii pentru colegii pictori din Brăila şi din ţară. Aduce culoarea pe obrazul oraşului.
Trupa Teatrului „Maria Filloti”, actorii. Toţi sunt buni. De mult n-a mai avut teatrul o echipă atât de omogenă. De urmărit ultimele producţii ale teatrului: „Jocul de-a vacanţa”, „Jacques şi stăpânul său”, „Schimb urgent...trei surori”. Veţi vedea la lucru cam toată garnitura teatrului şi vă veţi convinge că e greu de stabilit o ierarhie a actorilor brăileni.
Nicu Teodorescu, medic. A dirijat orchestra simfonică a filarmonicii “Lyra”. S-a bătut ca nimeni altul pentru reînfiinţarea acestei orchestre după 1990 şi a reuşit.
Petrea Gogu, colonel. Este dirijorul fanfarei militare a garnizoanei Brăila. Se ocupă acum de orchestra de cameră „George Cavadia”. A creat festivalul muzicilor militare, ducând mai departe tradiţia muzicii de fanfară la Brăila.
Costel Pătrăşcan, caricaturist. Este cunoscut în toată ţara pentru caricaturile sale. Îi urăm succes, îl încurajăm şi îl sprijinim în efortul de a pune pe picioare Muzeul Umorului la Brăila. Ar fi o mare reuşită culturală.
Viorel Mortu, profesor. Este autorul mai multor cărţi despre scriitorii brăileni. A avut ideea înfiinţării unui târg de carte la Brăila. A sprijinit tabăra locală de sculptură. A repartizat muzeului un sediu nou pentru secţia de etnografie. A ajutat la crearea orchestrei de cameră la Brăila. Şi, mai ales, a format multe generaţii de elevi în spiritul respectului faţă de limba română.
Mariana Nicolesco, soprană. A aşezat Brăila pe harta marilor festivaluri şi concursuri de operă din Europa. De 21 de ani, neîntrerupt, oferă cursuri de măiestrie artistică “zmeilor” veniţi la Brăila să se perfecţioneze în arta cântului. Datorită domniei sale, numele renumitei soprane Hariclea Darclee, care s-a născut la Brăila şi a debutat pe scena teatrului din Brăila, este astăzi cunoscut în toată ţara.
Fără îndoială, mai sunt şi alţi oameni de cultură în Brăila. Selecţia de mai sus este, inevitabil, subiectivă şi influenţată de notorietatea celor amintiţi. Invit cititorii ziarului să ofere şi alte exemple de personalităţi brăilene din domeniul culturii, în continuarea listei începute aici.