• valoarea lucrărilor a rămas aceeaşi ca-n decembrie anul trecut, aproape 562.000 lei, fără TVA • la precedenta procedură nu s-a depus nicio ofertă • data limită de înscriere a potenţialilor ofertanţi este joi, 22 martie • municipalitatea se chinuie încă din 2013 să găsescă un restaurator care să preia sarcina restaurării unuia dintre reperele istorice reprezentative ale oraşului
Municipalitatea a scos din nou la bătaie contractul de consolidare şi reabilitare a fântânii din Piaţa Traian, înscrisă în registrul monumentelor istorice, după ce la precedenta tentativă lansată pe finalul anului trecut nici un specialist nu s-a arătat interesat de această lucrare. Valoarea achiziţiei s-a păstrat similară celei din decembrie 2017, adică undeva la 562.000 lei, fără TVA. Este vorba despre un contract în cadrul căruia s-a planificat reconstituirea, printre altele, a expresivităţii arhitecturale şi spaţiale a componentelor acesteia prin consolidarea şi restaurarea elementului sculptural din metal al fântânii (deteriorat); reconstituirea rebordului de piatră şi a cuvei bazinului, inclusiv hidrofobizarea sa; refacerea infrastructurii cuvei bazinului; sistematizarea verticală; realizarea unui sistem de iluminare menit să pună în valoare fântâna; revizuirea şi modernizarea instalaţiei de aducţiune şi evacuare a apei. Valoarea estimată, fără TVA, este de 561.451,71, din care circa 546.599 lei cheltuieli pentru investiţia de bază, restul fiind încadrate, printre altele, la cheltuieli pentru amenajarea de şantier, sau cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului. Firmelor interesate de acest contract li se solicită constituirea unei garanţii de participare în cuantum de 5.614 lei, reprezentând 1% din valoarea contractului. De asemenea, firmele participante trebuie să prezinte lista principalelor lucrări realizate în cursul unei perioade care acoperă cel mult ultimii 5 ani, din care să reiasă că au fost executate lucrări similare în valoare cumulată de minimum 561.451 lei fără TVA. Contractul va fi atribuit după procedura “cerere de ofertă” - procedura simplificată într-o singură etapă, cu unic criteriu de selecţie - “preţul cel mai scăzut”. De precizat că proiectantul a propus două variante de lucru menite să restaureze piesele din fontă sparte ori crăpate în urma vandalizării monumentului istoric: scanarea 3D a soclului fântânii similare din Sinaia, judeţul Prahova, sau realizarea unui mulaj astfel încât să se poată realiza pe baza acestora, părţile lipsă din monumentul de la Brăila. Mai departe, părţile astfel refăcute vor fi sudate direct pe piesa din fontă a piciorului fântânii cu respectarea procedurilor tehnice, astfel încât să se evite apariţia de fisuri din cauza diferenţelor de temperatură.
“Este a doua procedură de achiziţie pe care o organizăm după actualizarea proiectului tehnic aferent acestei investiţii. Sperăm că acum se vor depune totuşi şi oferte din partea unor firme specializate. Nu cred că valoarea mică a contractului este cea care determină neprezentarea potenţialilor ofertanţi ci, mai degrabă, complexitatea lucrărilor presupuse”, ne-a declarat viceprimarul Alexandru Jantea.
Revenind la anunţul publicat de către Primăria Brăila în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice), data limită de depunere a ofertelor anunţată expiră joi, 22 martie, urmând ca în măsura în care se vor depune oferte, evaluarea acestora să fie gata până cel târziu în luna iulie.
Reamintim că pentru finanţarea acestui contract de lucrări, consilierii municipali au aprobat, încă din vara anului 2013, alocarea de la bugetul local a sumelor necesare, numai că până acum nu s-au arătat firme interesate de acest contract, nici măcar când valoarea estimată a acestuia era de aproape un milion de lei. Fântâna din Piaţa Traian este, aşa cum am spus, un monument istoric, datând din anul 1890. În România mai există o fântână similară, în oraşul Sinaia, chiar în parcul central al localităţii, în faţa hotelului “Caraiman”.