Primăvară agitată pentru salariaţii Poştei Române, care se pregătesc pentru implementarea unui program de proteste sindicale de amploare în fiecare judeţ, dar şi în capitală.
Sindicaliştii brăileni din Poşta Română au organizat, ieri, o conferinţă de presă, în cadrul căreia au făcut publică lista de revendicări la nivel naţional, precum şi programul acţiunilor de protest în cazul în care revendicările rămân nesoluţionate. După cum a explicat liderul sindical al lucrătorilor poştali din judeţul nostru, Marian Gheorghe, pe lista de solicitări se află, de exemplu, "majorarea, în sumă fixă, a salariului; acordarea a 2% din fondul de salarii pentru reluarea subvenţionării biletelor de odihnă şi tratament, proces întrerupt de 3 ani; reacordarea cadourilor în bani prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă 2008 - 2018, cu ocazia sărbătorilor de Paşte, de Crăciun, de ziua Poştei, de 8 Martie şi de 1 Iunie, drept al salariaţilor care nu a mai fost acordat de 7 ani; acordarea sporului de până la 35% salariatului sau salariaţilor cărora li se repartizează volumul parţial sau total de activitate al unor salariaţi care nu sunt prezenţi, din prima zi de înlocuire a acestora". Un alt punct de interes pe lista de revendicări îl constituie şi normarea muncii agenţilor şi factorilor poştali conform realităţii din teren, nu după reguli impuse de la centru, care conduc la situaţii aberante, în care se alocă timpi extrem de mici, imposibil de respectat, pentru predarea, de exemplu, a unei scrisori recomandate sau plata pensiei. Nu în ultimul rând, poştaşii cer rezolvarea problemei acordării concediilor de odihnă cuvenite agenţilor poştali, mai cu seamă în mediul rural, în sensul modificării legislaţiei muncii pentru a se putea face angajări pe perioadă scurtă de timp.
De asemenea, se mai solicită încadrarea agenţilor, a factorilor poştali şi a salariaţilor din centrele de tranzit care lucrează numai în program de noapte în grupa de condiţii speciale de muncă, cu scopul diminuării vârstei de pensionare a acestor categorii de salariaţi.
Totodată, pe listă se mai află şi reluarea de către Compania Naţională Poşta Română (CNPR) a contribuţiei anuale pentru Pilonul 3 de pensii cu 250 de euro pentru toţi salariaţii şi cu 250 de euro plus 170 de lei pentru agenţi, factori şi lucrătorii care lucrează exclusiv în program de noapte, până la finalizarea demersurilor legale pentru trecerea lor în condiţii speciale de muncă.
Marian Gheorghe a precizat că a solicitat dezbaterea subiectului în cadrul Comisiei prefecturale de Dialog Social, astfel încât lista de revendicări să fie transmisă Guvernului, aşa cum s-a întâmplat deja în alte judeţe. În etapa următoare, în prima decadă a lunii aprilie, structurile din teritoriu ale Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România vor organiza în fiecare judeţ pichetări, după care va avea loc o acţiune similară, însă la Bucureşti, la sediul companiei. Dacă revendicările lor rămân nerezolvate, sindicaliştii spun că va urma, la începutul lunii mai, un miting la nivel naţional, după care va fi reluat în fiecare judeţ.
Reamintim că cele mai recente acţiuni majore de protest ale salariaţilor Poştei Române au avut loc în vara lui 2014.